مقدمه: بیان فاکتورهای نوروتروفیک که باعث افزایش بقاء و ترمیم نورونها میشوند، بیانشان در پاسخ به آسیب عصب تغییر مییابد. قارچ قیفی(Cantharellus cibarius) دارای اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است؛ لذا این پژوهش با هدف تعیین اثرات عصاره هیدروالکلی قارچ قیفی و تأثیر آن بر روی میزان بیان ژن NT۳ و NGF پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت انجام شده است.
روش بررسی: ابتدا عصاره هیدروالکلی قارچ قیفی با روش سوکسله تهیه شد. در این مطالعه تعداد ۳۶ سر رت نر نژاد ویستار با وزن ۳۰۰-۲۵۰ گرم بهصورت تصادفی به سه گروه ۱۲ تایی شامل گروههای کنترل، کمپرسیون (روزهای ۱، ۷، ۱۴ و ۲۸) و تیمار (روزهای ۱، ۷، ۱۴ و ۲۸) تقسیم شدند. گروههای تیمار با دوز mg/kg۷۵ هیدروالکلی قارچ قیفی تیمار شدند و در گروه کنترل تزریق سرم فیزیولوژی جهت ایجاد استرس انجام شد. در گروههای کمپرسیون و گروههای تیمار عصب سیاتیک پای راست به مدت ۶۰ ثانیه تحت کمپرسیون قرار گرفت. اولین تزریق عصاره در گروههای تیمار بهصورت داخل صفاقی بلافاصله بعد از کمپرسیون عصب و دومین تزریق ۷ روز بعد انجام شد، سپس از نخاع ناحیه کمری در روزهای ۱، ۷، ۱۴ و ۲۸ در گروههای کمپرسیون و تیمار نمونهبرداری گردید. از قطعات نخاعی نمونهبرداری شده Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و سپس بررسی تغییرات بیان ژن NT۳ و NGF به وسیله روش RT-PCR در نمونههای مورد آزمایش انجام شد. دادهها توسط آزمون توکی و به کمک نرمافزار SPSS ۱۶ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که میزان بیان ژن NT۳ و NGF در گروه کمپرسیون نسبت به شاهد معنیدار بوده است (۰,۰۵p<). همچنین میزان بیان ژن NT۳ و NGF گروههای تیمار با عصاره هیدروالکلی، در مقایسه با گروه کمپرسیون معنیدار بود(۰,۰۵p<).
نتیجهگیری: به نظر میرسد قارچ قیفی به علت داشتن اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی میتواند از پیشرفت ضایعه و تخریب عصب جلوگیری کرده به نحوی که بیان ژن NT۳ و NGF در گروه تیمار در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین اثرات ترمیمی این قارچ از طریق مکانیسم افزایش بیان ژن NT۳ و NGF عمل نموده است.