ام البنین عزیزی، حسین هادی ندوشن، گیلدا اسلامی، پریسا نوربخش، حسین سلیمانی، عارفه دهقانی تفتی، جواد محیطی اردکانی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: مطالعات متعددی نشان میدهد که لیپوپروتئین – آ (LP(a)) به عنوان واکنشگر فاز حاد عمل میکند و با آترواسکلروز اولیه در بیماری آرتریت روماتوئید ارتباط دارد. هدف از این مطالعه تعیین غلظت سرمی LP(a) و ارتباط آن با فاکتورهای التهابی در بیماران آرتریت روماتوئید و مقایسه آن با افراد سالم است.
روش بررسی: در این مطالعه ۱۰۰ فرد مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید و ۱۰۰ فرد سالم شرکت کردند. غلظت RF: Rhoumatoid Factor و CRP: C-Reactive Protein و LP(a) با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور و به روش ایمنوتوربیدومتری سنجیده شد.
نتایج: میانگین غلظت لیپوپروتئین - آ در گروه بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید mg/dl۳۳/۲±۴۱/۳۲ بود که به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل با میانگین غلظتmg/dl ۰۳/۱±۵۰/۲۰ بالاتر بود (۰۰۱/۰p=). نتایج نشان داد که غلظت لیپوپروتئین - آ در زنان بیمار mg/dl۰۲/۲۵±۶۳/۳۴ به طور معنیداری نسبت به زنان گروه شاهد dl/mg۵۶/۱۰±۶۰/۲۰ بالاتر بود (۰۰۱/۰p=). اما اختلاف معنیداری بین میانگین غلظت لیپوپروتئین – آ در گروه مردان بیمار و گروه شاهد وجود نداشت (۳۰۴/۰p=). میانگین غلظت سرمی CRP در گروه شاهد و بیمار به ترتیب mg/dl۰۴/۲±۰۵/۴ و mg/dl۴۸/۱±۸۷/۱۷ بود. میانگین غلظت سرمیRF در گروه شاهد و بیمار به ترتیب mg/dl۳۳/۲±۱۱/۹ و mg/dl۶۴/۸±۴۲/۱۵ بود.
نتیجهگیری: میانگین غلظت سرمی لیپوپروتئین – آ در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید به طور معنیداری نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. افزایش غلظت لیپوپروتئین – آ ممکن است با جنس (زن) بیمار ارتباط داشته باشد.