۱۰ نتیجه برای شخصیت
ایرج شاکری نیا، مهری محمد پور،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: امروزه همه اقشار برای انجام فعالیتهای روزمره ی خود نیازمند وسایط نقلیه هستند. به نظر می رسد برخی افراد فاقد مهارتهای لازم در استفاده از وسایط نقلیه هستند و با انجام رفتارهایی که مصداق رفتار پرخطراست، موجب بروز خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی می شوند. به اذعان پژوهش های انجام شده مولفه های گوناگونی در بروز رفتار پرخطر در رانندگی نقش دارند که مولفه های روان شناختی یکی از مهمترین آنهاست.
روش بررسی: با هدف بررسی رابطه ی مولفه های روان شناختی (سلامت روانی، پرخاشگری، شخصیت نوع A) با عادات رانندگی، از۱۱۰ راننده مرد حادثه دیده مقصر شهر رشت خواسته شد تا پرسشنامه های رفتار رانندگی منچستر، شخصیت تیپA، پرخاشگری و سلامت عمومی راتکمیل کنند، داده های بدست آمده با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: یافته های بدست آمده از تحقیق، نشان داد که بین سلامت روانی، پرخاشگری، تیپ شخصیتی و عادات رانندگی رابطه
معنی داری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون به شیوه ی گام به گام نشان داد که متغیرهای پرخاشگری و سلامت روان توانسته اند رفتار خطرناک رانندگی آزمودنی ها را پیش بینی کند. در عین حال شخصیت نوع A نتوانست رفتار رانندگی را پیش بینی کند.
نتیجه گیری: با توجه به این که رانندگی پرخطر پدیده ای است که آسیبهای جبران ناپذیری را برای فرد و جامعه ایجاد می کند، پیشنهاد تحقیق این است که با هدف کاهش خطرات وآسیب های احتمالی، هنگام اخذ گواهینامه رانندگی، تمدید آن و حتی در فواصل زمانی منظم ارزیابی های روان شناختی از رانندگان (شخصی یا همگانی) اخد شود و رانندگان پرخطر یا هجومی که نیازمند آموزش یا
مشاوره هستند در برنامه های آموزشی- مشاوره ای قرار گیرند.
سهیلا حمزه، منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آبادی،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت سرطان به عنوان یکی از اصلیترین دلایل مرگ و میر در جهان و تاثیر عوامل مختلف از جمله عوامل روانشناختی در بروز آن، قصد داریم در این مطالعه به مقایسه برخی از این عوامل از جمله ویژگیهای شخصیتی، هیجانات منفی و سبکهای مقابله در زنان سالم و مبتلا به سرطان بپردازیم.
روش بررسی: دراین پژوهش، تعداد ۸۳ نفر از زنان مبتلا به سرطان و ۸۵ نفر از افراد سالم از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب و سپس پرسشنامههای شخصیتی آیزنک(EPQ-R) و تیپ شخصیتی D(DS۱۴) و سبکهای مقابلهای فولکمن و لازاروس بر روی گروههای مورد مطالعه اجرا شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون، تیهتلینگ و روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد.
نتایج: بین دو گروه مورد مطالعه(زنان سرطانی و سالم) از نظر تجربه هیجانات منفی، ویژگی شخصیتی برون گرایی، سبکهای مقابلهای هیجان مدارو مسأله مدارتفاوت دیده شد.
نتیجهگیری: زنان مبتلا به سرطان نمره برونگرایی پایینتری را کسب کردند و نسبت به افراد سالم در زندگی، هیجانات منفی (خشم، اضطراب و افسردگی) بیشتری را تجربه میکنند و بیشتر از سبکهای مقابلهای هیجان مدار و در موارد کمتری از سبکهای مقابلهای مساله مدار کمتر استفاده میکنند.
محمد افخمی اردکانی، حسین زارع، احمد علیپور، حمید پورشریفی، خدیجه اعراب شیبانی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: کنترل قندخون در بیماران دیابتی نوع دو متأثر از عوامل شخصیتی و روانشناختی است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین کانون کنترل سلامت، خودکارآمدی و تیپ شخصیتی با میزان کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه ۸۰ نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو در مرکز تحقیقات دیابت شهر یزد شرکت داشتند که به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. افراد مورد علاقه پرسشنامههای مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر، پرسشنامه تیپ شخصیتی D و پرسشنامه چند وجهی مکان کنترل سلامت را تکمیل کرده و سپس برای گرفتن آزمایش خون به آزمایشگاه معرفی شدند. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی (۸۳/۰-r=)، تیپ شخصیتی D (۵۵/۰r=) و مکان کنترل سلامت (۵۰/۰r=-) با متغیر HbA۱c رابطه معنیداری دارند و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ضریب تعیین ((R۲ ۷۳/۰میباشد. یعنی ۷۳ درصد از تغییرات متغیر HbA۱ توسط متغیرهای خودکارآمدی، تیپ شخصیتی D و مکان کنترل درونی تعیین میشود.
نتیجهگیری: متغیرهای شخصیتی و روان شناختی در بیماران دیابتی از عوامل تأثیرگذار مهم بر کنترل قندخون آنهاست. بنابراین میتوان با اجرای مداخلاتی به منظور افزایش مکان کنترل درونی و میزان خودکارآمدی و اصلاح ویژگیهای تیپ شخصیتی D در بیماران دیابتی به پایبندی به رژیمهای درمانی و کنترل بهتر قندخون در این بیماران کمک کرد.
بهرام پیمان نیا، الهام موسوی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: میگرن یک بیماری شایع خانوادگی است که با سردردهای ضرباندار دورهای تشخیص داده میشود. بررسی عوامل زیستی و روانشناختی در شروع و تشدید سردردهای میگرنی نشان داده که بین عوامل روانشناختی، شخصیتی و سردردهای میگرنی ارتباط وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه استرس ادراکشده و صفات شخصیتی در بیماران مبتلا به میگرن و افراد سالم طراحی و اجرا گردید.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد سالم و بیماران مبتلا به میگرن مراجعهکننده به درمانگاه تخصصی میگرن در شهر اردبیل در سال ۱۳۹۱ است که از جامعه مذکور نمونهای متشکل از ۳۰ نفر بیمار مبتلا به میگرن و ۳۰ نفر افراد سالم به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه شخصیت Eysenck و پرسشنامه استرس ادراکشده Kohen استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از روش آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: یافتههای حاصل از پژوهش نشان داد که بیماران مبتلا به میگرن نسبت به افراد سالم استرس را منفی ادراک میکنند(۱۱F=، ۰۱/۰p<)، در بعد نوروتیسم نمرات بالاتری را به دست آوردند (۹۱/۵ F=، ۰۵/۰ p<) و برونگرایی افراد سالم بیش از بیماران میگرنی است(۵۷/۶F=، ۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: بیماران میگرنی آسیبپذیری بیشتری در مقابل بیماریهای نوروتیک دارند. بنابراین توجه به ساختار روانشناختی و ویژگیهای شخصیتی این بیماران میتواند در پیش آگهی بیماری تأثیر بسزایی داشته باشد.
روح اله رحیمی، مختار عارفی، محسن گل محمدیان،
دوره ۲۳، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: بیماری قلبی، اختلالی روانی-فیزیولوژیک است که علاوه بر مشکلات جسمی، عوامل روانشناختی مانند وقایع تنشزا، ویژگیهای شخصیتی و تدابیر مقابلهای در بروز و تشدید آن نقش بسزایی دارند. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد شخصیتی و سبکهای مقابله با استرس زنان و مردان سالم در مقایسه با مبتلایان به بیماریهای قلبی انجام شد.
روش بررسی: روش انجام این پژوهش از نوع تحقیقات تحلیلی- مقایسهای است. در این پژوهش، ۵۰ نفر از افراد مبتلا به بیماری قلبی(۲۶ مرد و ۲۴ زن) و ۵۰ نفر از افراد سالم(۲۸ مرد و ۲۲ زن) از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب شدند. سپس پرسشنامههای شخصیتی آیزنک(EPQ-R) و راهبردهای مقابله با استرس فولکمن و لازاروس بر روی گروههای مورد مطالعه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از شاخصهای توصیفی، t مستقل و نرمافزارSPSS ۱۸ استفاده شد.
نتایج: بررسی نتایج نشان داد که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی از نظر ابعاد شخصیتی؛ روان رنجورخویی و روان پریشخویی تفاوت معنیداری با گروه سالم دارند. همچنین در راهبرد مقابلهای هیجان مدار بین دو گروه تفاوت وجود دارد، اما در راهبرد مقابلهای مسألهمدار بین آنها تفاوتی یافت نشد. در پژوهش حاضر نقش جنسیت نیز در ویژگیهای شخصیتی و راهبردهای مقابلهای مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که بین ویژگی شخصیتی برون گرایی و راهبردهای مقابلهای هیجان مدار و مسأله مدار بین دو گروه زنان و مردان بیمار تفاوت معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، افرادی مضطرب، نگران، خشن، پرخاشگر و آماده ابتلا به اضطراب، افسردگی و پرخاشگری هستند و نسبت به افراد سالم در مقابله با مشکلات، بیشتر از سبک مقابلهای هیجان مدار استفاده میکنند.
سهراب امیری، مهسا قاسمی قشلاق، زهرا عباسزاده،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: هیجانها و صفات شخصیتی از مهمترین عوامل موثر در مشکلات پزشکی ناشی از عوامل روانشناختی هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین دوسوگرایی ابراز هیجانی، ناگویی هیجانی و صفات شخصیتی در افراد با بیماری و عادی بود.
روش بررسی: روش پژوهش توصیفی- پس رویدادی و جامعه آماری شامل افراد با بیماری در ارومیه و افراد بهنجار در سال ۱۳۹۵ بود. ۶۰ نفر با کسب رضایت آگاهانه و به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و با ۶۰ نفر از افراد عادی همتاسازی شدند. بهمنظور گردآوری دادههای پژوهش، پرسشنامه دوسوگرایی ابراز هیجان، ناگویی هیجانی و صفات شخصیتی بین شرکتکنندگان توزیع و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-۲۲ و روش شاخصهای توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که دوسوگرایی هیجانی و ناگویی هیجانی در افراد با بیماری و عادی متفاوت است. افراد با بیماری نسبت به افراد عادی سطح بالایی از دوسوگرایی هیجانی و ناگویی هیجانی را تجربه کرده بودند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد سطوح هیجانی نامناسب میتواند زمینهساز اختلالهای تنی را فراهم و خود بیماری زمینه آسیبهای بیشتر را ایجاد کند، لذا نیازمند است که در جهت کاهش آسیبهای روانی و آموزش تنظیم هیجانی مطلوب مداخلات لازم صورت گیرد.
جواد خلعتبری، وحید همتی ثابت، فریناز طبیب زاده، اکبر همتی ثابت،
دوره ۲۷، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگیهای شخصیتی با بهزیستی روانشناختی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر با نقش واسطه ای تنظیم هیجان بود.
روش بررسی: روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری دادهها توصیفی همبستگی و همینطور از نظر نوع داده کمّی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر مراجعهکننده به کلینیک گوارش دانش در شهر تهران در سال ۱۳۹۶ بودند که با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونهگیری هدفمند، تعداد ۳۹۰ نفر بهعنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامههای ویژگیهای شخصیتی نئوکاستا و مکگری (۱۹۹۲)، بهزیستی روانشناختی ریف (۱۹۸۹) و تنظیم هیجان گراس و جان (۲۰۰۳) استفاده گردید. ارزیابی الگو پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرمافزارهای SPSS Inc., Chicago, IL; Version ۱۸ و Amos انجام گرفت. ویژگیهای فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و همچنین ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نرمافزار برای بررسی فرضیههای پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد، درجه تناسب مدل ارائه شده با توجه به مؤلفههای پژوهش مناسب بود؛ ویژگیهای شخصیتی و بهزیستی روانشناختی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر با نقش میانجی تنظیم هیجان رابطه داشت (۰۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: این پژوهش ارتباط بین ویژگیهای شخصیتی و بهزیستی روانشناختی با نقش واسطای تنظیم هیجانی در مبتلایان به سندرم روده تحریکپذیر را تایید میکند و به دلیل شواهد متعدد علمی در سببشناسی این سندرم، مطالعه بیشتر در زمینه مهارتهای هیجانی و مشکلات مرتبط در مبتلایان به سندرم رودهتحریک پذیر ضروریست.
زهرا اسلامی راد،
دوره ۲۷، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: در این یادداشت به بررسی علمی تغییرات رفتاری ناشی از انگل توکسوپلاسما پرداختهایم. حدود یک سوم از جمعیت جهان به فرم مزمن این انگل مبتلا هستند که معمولاً بدون علامت است و فقط در صورت استقرار انگل در چشم و سیستم عصبی علائم شدید ایجاد مینماید. بررسی تغییرات رفتاری ناشی از این انگل از دهه ۸۰ میلادی آغاز و تاکنون ادامه دارد. بر طبق نتایج این مطالعات مردان و زنان مبتلا به این انگل تغییرات رفتاری و شخصیتی متفاوت از هم بروز میدهند. مکانیسم این تغییرات هنوز روشن نیست ولی فرضیاتی در این مورد وجود دارد که در حال بررسی است.
هانیه الهیمهر، مهناز شاهقلیان، محمدحسین عبداللهی، فریبا رجبی،
دوره ۲۹، شماره ۸ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای قلبیعروقی یکی از علل مرگ و میر در دنیا میباشند که عوامل روانشناختی در بروز و تشدید آن نقش مهمی دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ناگویی خلقی و تیپ شخصیتی D در پیشبینی سرکوب هیجانی در بیماران قلبی عروقی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل بیماران قلبیعروقی کرج و نمونه آماری، ۱۰۰ نفر از بیماران قلبیعروقی تحت درمان بیمارستان رجایی کرج بودند که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای بهکار رفته در این پژوهش شامل مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو (TAS-۲۰)، پرسشنامه تیپ شخصیتی D ) (DS۱۴ و پرسشنامه کنترل هیجانی (ECQ) بود که روایی و پایایی هر سه پرسشنامه در مطالعات داخلی و خارجی تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS version ۱۶ آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
نتایج: نتایج همبستگی نشان داد که بین ناگویی خلقی (۰/۰۲۶p =) و تیپ شخصیتی ) D۰/۰۵p =) با سرکوب هیجانی در بیماران قلبی در سطح ۰/۰۵ رابطه معنادار است و نتایج رگرسیون چند متغیری نشان داد که ناگویی خلقی (۰/۰۹۸p =) و تیپ شخصیتی D (۰/۲۲۸=p)، سرکوب هیجانی را پیشبینی نمیکنند.
نتیجهگیری: ناگویی خلقی، تیپ شخصیتی D و سرکوب هیجانی از عوامل زمینهساز در ایجاد و تشدید بیماری قلبیعروقی هستند. از اینرو لازم است این عوامل در مدیریت و درمان این بیماران مورد توجه قرار گیرند.
میثم فارضی، مرتضی اسحاقی، نسرین پنبه زن، وحیده منصوری، نفیسه رستمی، صمد دارابیان،
دوره ۳۲، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: خصوصیات شخصیتی زیربنای الگوهای پایدار و عملکرد عاطفی و رفتاری است که بر خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و راههای درک افراد از سلامتی تاثیر میگذارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگیهای شخصیتی بیماران قلبی عروقی و افراد دارای سابقه سوءمصرف مواد مخدر میباشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی میباشد که بروی ۳۰۱ نفر (۱۱۵ نفر گروه کنترل، ۸۶ نفر بیماران قلبی عروقی و ۱۰۰ نفر سابقه اعتیاد به مواد مخدر) به صورت نمونهگیری آسان و دردسترس در شهرستان کرج در سال ۱۴۰۲ انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه شخصیتشناسی ZKA جمعآوری شد. دادهها پس از جمعآوری وارد نرمافزار SPSS version ۱۶ شدند. از آزمونهای تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه برای تحلیل دادهها استفاده شد.
نتایج: در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار سنی کل افراد شرکتکننده ۱۴/۷۶±۴۱/۳۷ بود. ۱۷۹(۵۹/۴%) مرد و ۱۲۲ (۳۹/۶%) زن شرکت داشتند. در جنبههای , SS۱ EX۲ ,AC۴, AG۲ ,NE۴, SS۴,EX۳ بین گروه بیماران قلبی عروقی و گروه کنترل تفاوت معنادار از لحاظ آماری مشاهده شد(P<۰,۰۵). در جنبههای AC۴, AG۲ ,NE۴, EX۲ NE۲, SS۴ و فاکتورهای NE و SS نیز بین افراد دارای سابقه اعتیاد با گروه کنترل تفاوت معنادار از لحاظ آماری مشاهده شد(P<۰,۰۵).
نتیجهگیری: با توجه به ارتباط ویژگیهای شخصیتی با بیماریهای قلبی و سوءمصرف مواد، نتایج این مطالعه باید توسط پزشکان و متخصصان سلامت جهت پیشگیری و در هنگام توسعه برنامههای درمانی و مداخلهای مناسب برای بیمارانشان جهت بهدست آوردن نتایج بهتر در نظر گرفته شود