جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای سوءمصرف مواد

قاسم دستجردی، وجیهه ابراهیمی دهشیری، گلرسته خلاصه زاده، فاطمه احسانی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه: برای کاهش رفتارهای پرخطر ناشی از اعتیاد می بایست اعتیاد را درمان نمود، یکی از این روشهای درمانی درمان با داروی متادون می باشد.این پژوهش با هدف ارزیابی اثر متادون بر جلوگیری و یا کاهش رفتارهای پر خطر در مراجعین به مرکز درمان سوءمصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفته است. روش بررسی: این مطالعه بر روی ۹۳ نفر از مراجعین به مرکز درمان سوءمصرف مواد دانشگاه که در حال درمان با نگهدارنده یا MMT بودند صورت گرفت. جهت انجام این مطالعه از پرسشنامه ای شامل سوالاتی برگرفته از MAPو سوالاتی در مورد چند رفتار پرخطر دیگر استفاده گردید و در شروع درمان و بعد از شش ماه از درمان، تکمیل و تحلیل گردید. نتایج: ۲/۸۹% افراد متاهل و ۸/۱۰% مجرد بوده و ۵/۶۳% افراد در محدوده سنی۴۰-۲۰ سال قرار داشتند. بیشترین ماده مصرفی هروئین و پس از آن تریاک بود. قبل از شروع درمان ۶/۳۷% سابقه زندان، ۵/۳۵% تزریق مشترک، ۳/۳۲%رابطه جنسی محافظت نشده، ۶/۲۲% خالکوبی و ۴/۵% خودزنی را در دوران مصرف مواد ذکر کرده اند و تنها ۶/۳۶% هیچکدام از موارد فوق را نداشتند. این رفتارها در مصرف کنندگان هروئین و در محدوده سنی ۴۰-۲۰سال بیشتر بود. پس از شروع درمان و در این شش ماه یا بیشتر ۸۶% مراجعین هیچکدام از موارد فوق را نداشتند و تنها ۱۴% روابط جنسی محافظت نشده را دارا بودند. نتیجه گیری: اعتیاد می تواند باعث رفتارهای پرخطر گردد و سنین جوانی، نوع ماده هروئین، تحصیلات پائین و عدم اطلاعات کافی عوامل تاثیرگذار در بروز رفتارهای پرخطر می باشد. درمان معتادان به روش نگهدارنده با متادون نقش کاملاً واضحی بر کاهش بروز رفتارهای پرخطردارد. لذا توسعه مراکز MMT و تشویق معتادان به درمان مزبور توصیه می گردد.
محمدعلی صادقی‌پور میبدی، محمد زارع نیستانک، الهام فروزنده، سیدمصطفی بنی طبا،
دوره ۲۹، شماره ۸ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: هدف از این پژوهش تعیین نقش اختلالات روانی در پیش‌بینی جستجوی درمان (درمان‌خواه و غیر درمان‌خواه) ‏‏بین افراد دارای ‏اختلال سوءمصرف مواد‏ بود.
روش بررسی: روش پژوهش، تحلیلی و از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش افراد دارای‏ اختلال سوءمصرف مواد ‏(اپیوئیدی) شهرستان میبد است. شرکت‌کنندگان پژوهش شامل دو گروه افراد دچار اختلال سوءمصرف مواد غیر درمان‌خواه (۴۰ نفر) و گروه ‏جستجوی درمان (۴۰ نفر) که با توجه به شرایط خاص این افراد به ‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش، آزمون اختلالات روانی میلون بود و تجزیه‌ و تحلیل دادها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون لجستیک به کمک نرم‌افزار version ۱۶ SPSS انجام گرفت.
نتایج: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که اختلالات روانی قادر به پیش‌بینی وضعیت افراد دارای اختلال سوءمصرف مواد در درمان‌خواه بودن و غیر درمان‌خواه بودن ‏است. یافته‌ها نشان داد که افراد دارای اختلال سوءمصرف غیر درمان‌خواه دارای نمره بالاتری در اختلال شخصیت خودشیفته (۰/۲۷=B ؛ ۱/۳۱=Exp(B)) هستند که این تفاوت به لحاظ ‏آماری معنی‌دار است، اما گروه افراد دارای اختلال سوءمصرف درمان‌خواه دارای نمره بالاتری در اختلال‌های شخصیت ضداجتماعی(۰/۱۸-=B؛ ۰/۸۳=Exp(B)) و اختلال هذیانی(۰/۵۰-=B؛ ۰/۶۱=Exp(B)) ‏هستند که این تفاوت نیز به لحاظ آماری معنی‌دار است‏.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌ها می‌توان نتیجه‌گیری کرد که اختلالات متفاوت روانی در بین دو گروه درمان‌خواه ‏و غیر درمان‌خواه وجود دارد که باید موردتوجه درمانگران قرار گیرد. یافته‌های این پژوهش می‌تواند راه‌گشایی برای پژوهش‌های آتی در ارتباط با اختلالات ‏همبود سوءمصرف مواد باشد و به محققان حوزه درمان اعتیاد مسیرهای جدید پژوهشی را ایجاد کند.

میثم فارضی، مرتضی اسحاقی، نسرین پنبه زن، وحیده منصوری، نفیسه رستمی، صمد دارابیان،
دوره ۳۲، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: خصوصیات شخصیتی زیربنای الگوهای پایدار و عملکرد عاطفی و رفتاری است که بر خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و راه‌های درک افراد از سلامتی تاثیر می‌گذارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگی‌های شخصیتی بیماران قلبی عروقی و افراد دارای سابقه سوء‌مصرف مواد مخدر می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی می‌باشد که بروی ۳۰۱ نفر (۱۱۵ نفر گروه کنترل، ۸۶ نفر بیماران قلبی عروقی و ۱۰۰ نفر سابقه اعتیاد به مواد مخدر) به صورت نمونه‌گیری آسان و دردسترس در شهرستان کرج در سال ۱۴۰۲ انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه شخصیت‌شناسی ZKA جمع‌آوری شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری وارد نرم‌افزار SPSS version ۱۶ شدند. از آزمونهای تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه برای تحلیل دادهها استفاده شد.
نتایج: در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار سنی کل افراد شرکت‌کننده ۱۴/۷۶±۴۱/۳۷ بود. ۱۷۹(۵۹/۴%) مرد و ۱۲۲ (۳۹/۶%) زن شرکت داشتند. در جنبه‌های , SS۱ EX۲ ,AC۴, AG۲ ,NE۴, SS۴,EX۳ بین گروه بیماران قلبی عروقی و گروه کنترل تفاوت معنادار از لحاظ آماری مشاهده شد(P<۰,۰۵). در جنبههای AC۴, AG۲ ,NE۴, EX۲ NE۲, SS۴ و فاکتورهای NE و SS نیز بین افراد دارای سابقه اعتیاد با گروه کنترل تفاوت معنادار از لحاظ آماری مشاهده شد(P<۰,۰۵).
نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط ویژگیهای شخصیتی با بیماریهای قلبی و سوءمصرف مواد، نتایج این مطالعه باید توسط پزشکان و متخصصان سلامت جهت پیشگیری و در هنگام توسعه برنامه‌های درمانی و مداخله‌ای مناسب برای بیمارانشان جهت به‌دست آوردن نتایج بهتر در نظر گرفته شود


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb