جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای سلیاک

مجید افلاطونیان،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: سلیاک یک بیماری خود ‌ایمنی ناشی از عدم تحمل دایمی به‌گلوتن است که در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد باشند ایجاد می‌گردد. این بیماری با آتروفی مخاط روده کوچک و تظاهرات گوارشی و خارج گوارشی خود را نشان می‌دهد. فاکتورهای محیطی مانند گلوتن و فاکتورهای ژنتیکی مانند HLA  و ژن‌های غیر HLA در ایجاد بیماری نقش دارند. آتروفی مخاط در نتایج پاسخ ایمنی تطابقی و ذاتی به‌گلوتن ایجاد می‌شود. نقش محوری بر عهده لنفوسیت‌های T-helper واسطه‌های التهابی مانند Tumor necrosis factor alpha و Interleukin۱۵ می‌باشد. شناخت ریسک‌‌فاکتورهای ژنتیکی و مکانیسم‌های التهابی به تشخیص و درمان این بیماری کمک می‌نماید.
محمود باغبانیان، محسن آخوندی میبدی،
دوره ۲۸، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: خصوصیات بالینی بیماری سلیاک، گوناگون هستند. سلیاک به عنوان یک بیماری سیستمیک شناخته شده است که ممکن است درافراد در هر سنی و نژادی بروزکند. علائم و نشانه­های کلاسیک شایع شامل اسهال،کاهش وزن واتساع شکم می­ باشد. بیماری سلیاک دارای مجموعه‌ای از علائم دیگری می‌باشد که کمتر مورد توجه قرار می­ گیرد. این تظاهرات عبارتنداز: استئاتوره، یبوست، نفخ، آفت دهان، درد استخوان، آنمی، ویتیلیگو، هیپوکلسمی، هیپوتیروئیدی و تشنج. لذا بر آن شدیم تا شیوع علائم بالینی گوارشی و غیر گوارشی بیماران مبتلا به سلیاک را مورد بررسی قرار دهیم.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی می­ باشد که در سال ۱۳۹۳در کلینیک خاتم‌الانبیا یزد انجام شده است. در این تحقیق علائم بالینی گوارشی و غیرگوارشی ۱۵۰ نفر  بیمار مبتلا به  سلیاک مراجعه کننده به کلینیک خاتم‌الانبیاء شهر یزد مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی به‌عنوان سلیاک در این مطالعه وارد شدند که هم انتی بادی ضد ترانس‌گلوتامیناز بافتی مثبت داشتند و هم در بیوپسی اندوسکوپی مخاط دئودنوم درجاتی از آتروفی مخاطی داشتند. پس از جمع‌آوری داده‌ها اطلاعات کدگذاری شده وارد نرم‌افزارSPSS version ۲۲  کرده با استفاده از آزمونهایchi-Square، T و Wilcoxonنتایج تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج: نتایج نشان داد که بیماری سلیاک در جامعه مورد مطالعه در زنان ۱/۳ برابر شایع‌تر از مردان است. همچنین در بین علائم مورد بررسی، آنمی با ۴۰/۶۷ درصد بیشترین شیوع و تشنج با ۰/۶۷ درصد کمترین شیوع را به خود اختصاص دادند. هیپوتیروئیدی با ۲۶ درصد شیوع پس از آنمی بیشترین شیوع را در کل داشت. اسهال با ۲۴/۷ درصد بیشترین شیوع را در علائم گوارشی دارد و پس از آنمی و هیپوتیروئیدی در رده سوم بیشترین شیوع قرار دارد.
نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان داد که علائم غیرگوارشی شیوع بالاتری نسبت به علائم گوارشی مثل اسهال، استئاتوره، کاهش وزن، تهوع و استفراغ، درد شکم، نفخ، و آفت دهان در بیماران مبتلا به سلیاک دارد.

محمود باغبانیان، زهرا اسداللهی،
دوره ۲۹، شماره ۷ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: در بیماری سلیاک که یک اختلال خود ایمنی است خوردن گلوتن که بخشی از ساختار غلات است منجر به آسیب مخاطی روده باریک و گاهی اسهال می‌شود. با اینکه امروزه سلیاک بیشتر با علایم غیر گوارشی تظاهر می‌کند، گاهی با موارد اسهال مزمن غیرالتهابی که یکی از تظاهرات بالینی سلیاک است برخورد می‌کنیم. از آنجا که اسهال ناشی از سلیاک درمان مشخص و موثری دارد این مطالغه با هدف بررسی فراوانی  سلیاک در بیماران اسهال غیر التهابی مزمن انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی برای بررسی فراوانی سلیاک روی ۲۰۰ بیمار اسهال مزمن غیر التهابی درسال ۱۳۹۶ در شهر یزد انجام شد. آزمایش مدفوع و آنتی بادی‌های IgG و IgA ضد tissue transglutaminase (TTG Ab) انجام شده و اگر TTG Ab بالاتر از نرمال بود اندوسکوپی و بیوپسی دئودنوم انجام شده است. اطلاعات با نرم‌افزار آماری Spss version ۱۷ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت مقایسه آماری آزمون‌های chi- squar و t-test وFisher Exact  استفاده شد.
نتایج: میانگین سن بیماران ۱۷/۸۴± ۳۲/ ۳۴سال بود. ۹۳ نفر (۴۶/۵ درصد) مرد و ۱۰۷ نفر (۵۳/۵ درصد) زن بودند. در بین ۲۰۰ بیمار بررسی شده تعداد ۳۱ بیمار (۱۵/۵ درصد) سلیاک داشتند. در بین موارد سیاک (۱۶/۱ درصد) ۱۵  مورد مرد و (۱۵ درصد) ۱۶ مورد زن بودند فراوانی نسبی سلیاک در هر دو جنس و در تمام رده‌های سنی یکسان بود.
نتیجه‌گیری: درصد قابل توجهی (۱۵/۵ درصد) از بیماران مبتلا به اسهال مزمن غیر التهابی مبتلا به بیماری سلیاک هستند.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb