حسین نوق، علیرضا ریاضی، محمدرضا نجارزادگان،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: تنگی آترواسکلروتیک شریانهای کلیه شایعترین بیماری عروق کلیه است که در ایجاد یا تشدید فشار خون بالا و آتروفی کلیه نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطر مؤثر بر ایجاد بیماری عروق کرونر و بروز تنگی شریان کلیه در مبتلایان به فشارخون صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی ـ مقطعی بر روی ۲۶۴ بیمار مبتلا به فشارخون بستری شده در بخش قلب بیمارستان افشار یزد انجام گرفت که از این میان افراد دارای بیماری عروق کرونر انتخاب شده و شیوع و شدت تنگی شریان کلیوی و نیز رابطه آن با عوامل خطر بیماری قلبی بررسی گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۱۸ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج: میزان شیوع تنگی شریان کلیه (تنگی مساوی یا بیش از ۵۰ %) در کل بیماران تحت مطالعه ۲۵/۳۸ درصد و در مردان و زنان به ترتیب ۵۶/۴۳% و ۴۴/۵۶% بود که تفاوت معنیداری داشتند (۰۴/۰p=). میزان شیوع گرفتاری هم زمان شریان کلیه وکرونری با درگیری یک رگ ۳۴%، با درگیری دو رگ ۱۴/۵۷% و با درگیری سه رگ ۱۷/۵۴% بود که تفاوت معنیداری داشتند (۰۱/۰> p).
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای تنگیهای شریان کلیه در بیماران مبتلا به فشارخون و شیوع بسیار بالاتر آن در همزمانی با فشارخون و بیماری عروق کرونری، آنژیوگرافی کلیه بعد از آنژیوگرافی کرونر در این بیماران ممکن است در کشف موارد ناشناخته تنگی شریان کلیه و در نتیجه درمان بهتر کمک کند.