جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای تنوعات آناتومیکی

لاله داوودی، روشنک غفاری، مهناز شیخی، خلیل ساریخانی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: سلول‌های هوایی اتموئید اینفرااوریبتال (هالر) به عنوان یک تنوع آناتومیکی می‌تواند با بیماری‌های مختلف همراه باشد. علاوه بر سی تی اسکن، سلول هالر در رادیوگرافی پانورامیک هم دیده می‌شود. هدف در این مطالعه، تعیین شیوع سلول‌های اتموئید اینفرااوربیتال در رادیوگرافی پانورامیک افراد بالای ۴ سال در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد خوراسگان می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ۴۱۶ کلیشه(۲۳۵ زن و ۱۸۱ مرد) جهت وجود سلول هالر مورد بررسی قرار گرفتند و علاوه بر مشخصات دموگرافیک، در صورت وجود این سلول، مشخصات آن در سمت مبتلا به سلول هالر ثبت گردید. اطلاعات با آزمون Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج: شیوع سلول‌های هالر در بیماران بالای ۴ سال ۸/۱۷ درصد(۴/۱۴ درصد زنان و ۴/۲۰ درصد مردان) به دست آمده است که اختلاف معنی‌دار است. بیشترین فراوانی این سلول‌ها مربوط به گروه سنی بین ۲۹-۲۰ با ۳/۲۸ درصد و کمترین آن مربوط به گروه سنی بین ۴۹-۴۰ با ۵/۱۳ درصد می باشد معنی‌دار نبود. بین سلول هالر و شکل سلول رابطه‌ای وجود نداشت و ۱۱ نفر(۹/۱۴ درصد) از افراد واجد سلول هالر، دارای سابقه یا علائم سینوزیت بودند و اختلال التهابی سینوس به صورت کیست احتباسی در رادیوگرافی پانورامیک
۴ نفر ۰۴/۵ درصد) از افراد مبتلا به سلول هالر مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: شیوع سلول‌های هالر بر روی رادیوگرافی پانورامیک برای تشخیص اولیه مناسب است. تشخیص سلول هالر در رادیوگرافی پانورامیک می‌تواند دندانپزشکان را جهت تشخیص افتراقی دردهای دهانی- صورتی که منشاء آنها سینوس است یاری کند.


سید حسین رضوی، درسا پورضرابی، محجوبه انتظار قائم، نسیم نمیرانیان، یاسر صافی، محمد پورمحمدی،
دوره ۳۱، شماره ۹ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه:Canalis Sinuosus (CS)  کانالی استخوانی در فک بالا است. این کانال دارای انشعاباتی به سمت قدام ریج ودندان‌ها می­باشد که در پروسجرهای دندانپزشکی مانند ایمپلنت می­تواند آسیب دیده و موجب پاراستزی شود. هدف این مطالعه تعیین فراوانی CS در ناحیه قدامی ماگزیلا توسط رادیوگرافی CBCT در بیماران یک مرکز رادیولوژی خصوصی در یزد در ۲ سال اخیر، برای آشنایی دندانپزشکان و جلوگیری از عوارض می­باشد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد ۲۱۸ تصویر CBCT انتخاب شدند. تصاویر مربوط به بیماران در رنج سنی ۸۰-۲۴ سال هستند. مقاطع اگزیال، کرونال و ساژیتال توسط یک رادیولوژیست فک و صورت بازسازی می­شوند. بررسی تصاویر توسط دو رادیولوژیست انجام شد. سپس سن، جنس، فراوانی، محل انتهای کانال، دو یا یک طرفه بودن و شاخه­های فرعی و محل کانال در بعد ورتیکالی و بعد قدامی- خلفی بررسی و نتایج توسط نرم‌افزارversion ۱۶  SPSS  با آزمون­­های آماری Chi squared و T-test بررسی شدند.
نتایج: تصاویر بررسی شده متعلق به ۱۱۲ نفر (۵۱/۴%) زن و ۱۰۶ نفر (۴۸/۶%) مرد بود. فراوانی CS ۹۶/۳% بود. بیشترین فراوانی در خانم­های بازه سنی ۴۴-۲۴ (۶۲/۸%) یافت شد. ۹۵/۴% به‌صورت دو طرفه گزارش شد. در بررسیAccessory canals (AC)، آن­ها در ۱۴۱ نفر (۶۴/۷%) دیده نشدند. بیشترین فراوانی در AC بین دندان­های سانترال و لترال گزارش شد. در این مطالعه با استفاده از تست chi-square ارتباط معنی­داری بین حضور CS و سن (P=۰,۱۸۸) و جنس (P=۰,۱۶۲) دیده نشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به فراوانی بالای CS و شاخههای فرعی آن در ناحیه قدام ماگزیلا، برای جلوگیری از عواقب ناخواسته حین جراحی، ناحیه ی مورد نظر بهتر است مورد ارزیابی قرار گیرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb