منیره مدرس مصدق، مژگان مدرسی، سیده مهدیه نماینده، مسعود میرزایی، مهدیه جبین زاده، شیدا شاهدی پور، زهره میرجلیلی، زینب نجاری، آزاده نجارزاده،
دوره ۲۸، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: فلکسید و کنجد هر دو در کاهش فشار خون نقش دارند ولی تاکنون مطالعهای در جهت مقایسه این دو انجام نشده است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر نانهای حاوی پودر کنجد و بذرکتان روی فشارخون در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون مرحله I بود.
روش بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی، تصادفی و یک سو کور بود. اطلاعات دموگرافیک ۱۰۰ نفر از افراد با فشار خون مرحله I بهدست آمد که بهصورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده بذرکتان (فلکسید) و کنجد تقسیم شدند و روزانه نانهای حاوی ۳۰ گرم کنجد و یا ۳۰ گرم بذر کتان به مدت چهارده هفته دریافت نمودند. فشارخون، دور شکم و BMI (شاخص توده بدنی) در ابتدا، هفته هفتم و در انتها اندازهگیری شد. اطلاعات تغذیهای و فعالیت بدنی نیز در این مواقع جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS version ۱۶ و آزمونهای آماری independent sample t test و repeated measurement test آنالیز شد.
نتایج: کنجد و بذرکتان بهصورت معنیداری فشارخون سیستولی و دیاستولی را کاهش دادند (۰/۰۰۱(p= و تفاوت معنیداری با هم نداشتند. بهطور میانگین فشارخون سیستولی با کنجد mmHg ۹/۵ و با بذرکتان mmHg ۱۰ کاهش یافت و فشارخون دیاستولی را بهترتیبmmHg ۵/۰۵ و mmHg ۵/۸ کاهش دادند. BMI و دور شکم در هر دو گروه فلکسید (به ترتیب ۰/۰۰۱ و ۰/۰۰۱(P= و کنجد (بهترتیب۰/۰۲ و ۰/۰۱(p= کاهش یافت و دو گروه از این لحاظ نیز تفاوت معنیداری با هم نداشتند.
نتیجهگیری: کنجد و بذرکتان توانایی مشابهی در کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی دور کمر و BMI داشتند. بنابراین هر دو میتوانند بهعنوان مکمل در کاهش فشار خون بالا بهکار روند.