جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای اسپرماتوژنز

حبیب اله جوهری، اسفندیار شریفی، نسرین انصاری، مینا حسینی، فاطمه امیری،
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه: سیکلوفسفامید داروسی ضد سرطان است که در شیمی درمانی استفاده می شود. این دارو یک داروی آلکیله کننده است و موجب اتصال بین دو رشته DNA و شکستن آن و مهار سنتز پروتئین و RNA می شود. اثرات جانبی این دارو شامل بی اشتهایی، تهوع، کاهش عملکرد غدد جنسی، ایجاد آمنوره، آزواسپرمی و الیگواسپرمی است. زنجبیل حاوی ترکیبات متعدد از جمله شوگااول-ها(Shogoals)، جینجرول ها(Gingerols)، پیروگالول ها(Pyrogalloles) و سزکویی ترپن (Sesquitrepen) می باشد. زنجبیل دارای خواص ضد تهوع، ضدسرطان، آنتی اکسیدان، حذف رادیکالهای آزاد بوده که به همراه داروی سیکلوفسفامید مصرف می شود تا اثرات مضر این دارو را در بدن تعدیل نماید. روش بررسی: به ۵۶ موش های صحرایی به مدت ۲۱ روز داروی سیکلوفسفامید به همراه زنجبیل داده شد. پس از ۲۱ روز، حیوانات وزن شده و پس ازبیهوشی، بیضه ها را بیرون آورده و مقاطع بافتی تهیه گردید. نتایج: نتایج نشان داد که سیکلوفسفامید به تنهایی موجب کاهش وزن بدن، کاهش وزن بیضه و کاهش اسپرماتوژنز نسبت به گروه مورد شده و با ۰۵/۰≥Pv معنی دار بوده و در گروه مورد که سیکلوفسفامید به همراه زنجبیل داده شد، با افزایش دوز زنجبیل، وزن بدن، وزن بیضه و اسپرماتوژنز (نسبت به گروه تجربی۴) افزایش یافت. نتیجه گیری: به نظر می رسد ترکیبات موجود در زنجبیل موجب مهار تولید متابولیت های فعال حاصل از سیکلوفسفامید و اثرات مخرب این متابولیت ها می شود. بنظر می رسدتجویز زنجبیل به همراه سیکلوفسفامید به دلیل اثرات آنتی توموری زنجبیل و هم تأثیر آن بر حذف متابولیت های مخرب سیکلوفسفامید در بدن می تواند مفید و مؤثر باشد.
جعفر سلیمانی راد، لیلا روشنگر، مرتضی ابوذری پور، عرفان دانشی،
دوره ۲۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: تاموکسیفن یک داروی غیراستروئیدی است که به طور عمده در درمان سرطان پستان و همچنین برای تحریک تخمک‌گذاری و درمان نازایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به اتصال تاموکسیفن به رسپتورهای استروژن و امکان نقش استروژن‌ها در اسپرماتوژنز، هدف از برسی حاضر، مطالعه اسپرماتوژنز و بررسی هیستولوژیک مجاری منی‌ساز در موش‌های بالغی است که مادران آنها طی دوره حاملگی تاموکسیفن دریافت کرده است.

روش بررسی: در این بررسی ۳۰ سر موش ماده و ۱۵سر موش نر از نژاد NMRI، برای عمل جفت‌گیری انتخاب شدند. از روز ۱۳ حاملگی، به مدت هفت روز، موش‌های گروه تجربی، داروی تاموکسیفن را با دوز mg/kg ۵ به صورت داخل صفاقی دریافت کردند و به موش‌های گروه کنترل نرمال سالین تجویز گردید. بعد از زایمان موش‌های مورد مطالعه، نوزادان نر را جدا کرده و تحت مراقبت در شرایط استاندارد قرارگرفتند. پس از رسیدن به سن بلوغ(۸-۶ هفتگی) موش‌های بالغ با روش جابجائی گردنی کشته شدند و برای بررسی اسپرماتوژنز، بیضه‌ها را از شکم خارج کرده و پس از طی مراحل روتین بافتی، با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند.

نتایج: مطالعات هیستولوژِیک نشان داد که تعداد سلول‌های اسپرماتوژنیک و سرتولی در لوله‌های منی‌ساز در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی‌داری داشتند ولی تفاوتی در تعداد سلول‌های لایدیگ در دو گروه مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که، تجویز تاموکسیفن طی دوره تکاملی، می‌تواند باعث تغییرات هیستولوژیک در لوله‌های منی‌ساز گردد و در نتیجه منجر به ناباروری در موش نر گردد.


مرضیه لطفی، علی نوری، اکبر کریمی، علی اصغر پیله وریان،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: مت­آمفتامین یک داروی محرک سیستم عصبی مرکزی است که مصرف آن بین نوجوانان افزایش پیدا کرده است، به دلیل اینکه دوره نوجوانی، دوران بسیار حساسی است و هنوز سیستم‌های تولیدمثل در حال رشد و تکوین هستند در این مطالعه تجربی اثرات مت‌آمفتامین بر تکوین بیضه در موش‌های صحرایی نابالغ مورد ارزیابی قرار گرفت.

روش بررسی: ۴۰ سر موش صحرایی نر نابالغ نژاد ویستار (۳۵ روزه) به چهار گروه تقسیم شدند: گروه شاهد و گروه دریافت کننده مت آمفتامین(mg/kg ۱،۳،۵). گروه شاهد سرم فیزیولوژی و گروه‌های تیمار مت آمفتامین را به مدت ۱۰ روز و به شیوه درون صفاقی دریافت کردند و به آن‌ها اجازه داده شد تا به بلوغ برسند، سپس موش‌ها تشریح و بافت بیضه جدا گردید و پس از وزن شدن جهت تهیه مقاطع بافتی درون فرمالین قرار گرفت. نتایج به دست آمده توسط آنالیز واریانس یک طرفه و تست دانکن مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: فضاهای ایجاد شده در لوله‌های اسپرم‌ساز نشان‌دهنده اختلال در اسپرماتوژنز بود، همچنین میانگین تعداد انواع سلول‌ها (اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرماتید، اسپرم‌های بالغ) در گروه‌های تیمار نسبت به گروه شاهد به صورت معنی‌داری کاهش یافته بود (۰۰۱/۰>P) که این کاهش وابسته به دوز بود. میانگین وزن بیضه‌ها به وزن بدن در گروه‌های تیمار نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی‌داری نشان نداد.

نتیجه‌گیری: مصرف مکرر مت آمفتامین حتی در دوزهای پایین از طریق اثر بر محور هیپوفیز –گناد و عوامل مختلف دخیل در اسپرماتوژنز باعث ایجاد اختلال در اسپرماتوژنز می‌شود که ممکن است سبب کاهش باروری در جنس نر گردد.


محمدمهدی فلاح، مهدیه رئیس زاده، احسان سلیمی ناغانی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: با توجه به خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره مرزنجوش، هدف این مطالعه بررسی تأثیر دوزهای مختلف عصاره آبی مرزنجوش بر روند اسپرماتوژنز و غلظت اسپرم در آسیب اکسیداتیو کادمیوم بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی- مداخله‌ای، ۳۰ سر موش صحرایی نژاد ویستار به طور تصادفی به ۵ گروه تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه کلریدکادمیوم به میزان ۲ میلی‌گرم بر کیلوگرم و برای گروه‌های ، و علاوه بر کلریدکادمیوم به ترتیب عصاره آبی مرزنجوش ۵۰۰، ۲۵۰ و ۱۲۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم به مدت ۱۰ روز داخل صفاقی نیز تجویز شد. در روز آخر بعد از خون‌گیری و جداسازی سرم، میزان TCA (ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام سرم) ‌اندازه‌گیری شد. تعداد اسپرم و درصد اسپرم‌های با دم پیچ‌خورده در اپیدیدیم راست شمارش شد. بیضه راست و چپ نیز بعد از اندازه‌گیری وزن و قطر، برای ‌اندازه‌گیری مالون دی آلدئید و انجام مطالعات هیستولوژیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی با برنامه SPSS۲۱ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: بیشترین تعداد اسپرم و درصد سلامت غشاء در گروه کنترل و دوز ۱۲۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره و کمترین در گروه دریافت کلریدکادمیوم () بود (۰۵/۰P<). بیشترین غلظت مالون دی آلدئید در گروه و کمترین در دوز ۵۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم () مشاهده شد. در ارتباط با TCA کمترین در گروه و بیشترین در گروه بود. بیشترین میانگین سلول‌های سرتولی، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و لیدیک در گروه کنترل و دوز ۲۵۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره و کمترین در گروه مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: عصاره آبی مرزنجوش با دوز تجویز مناسب می‌تواند تأثیر مثبت بر اسپرماتوژنز گذاشته و استرس اکسیداتیو کادمیوم را در بافت بیضه کنترل کند.
 

نسرین مجیدی قره‌ناز، منصوره موحدین، سامیه مجیدی، زهره مظاهری،
دوره ۲۸، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی می­‌تواند برای درمان ناباروری در افراد آزواسپرمی و افرادی که تحت شیمی‌درمانی قرار گرفته‌اند سودمند باشد. برای رسیدن به این هدف سیستم‌های کشت مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی کاربرد کشت سه بعدی و داربست­های بیضه­ای در القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی انجام شده است.
در این مطالعه مروری، اطلاعات مربوط به کاربرد کشت سه‌­بعدی و داربست­های بیضه­ای در ایجاد اسپرماتوژنز آزمایشگاهی از پایگاه‌های اطلاعاتی نظیر SID، Magiran، PubMed، Irandoc، Iranmedx Scopus،Google Scholar   و web of science با استفاده از کلیدواژه‌های فارسی: کشت سه‌­بعدی، داربست بیضه‌­ای، اسپرماتوژنز، سلول‌ بنیادی اسپرماتوگونی و کلیدواژه­‌های انگلیسی: spermatogenesis, three dimentional culture, testicular scaffold, stem cell  بدون محدودیت زمانی جستجو شد. تجزیه و تحلیل داده­‌ها به‌صورت کیفی انجام شد. در نهایت برای تنظیم مقاله از ۳۵ مقاله به‌زبان فارسی و انگلیسی استفاده گردید.
برای القا فرآیند اسپرماتوژنز در شرایط آزمایشگاهی از روش‌­های کشت سه­‌بعدی مانند کشت بافت بیضه، سیستم کشت آگار نرم، داربست‌­های مواد زیستی طبیعی مانند کلاژن و داربست‌های مشتق از بیضه سلول­‌زدایی شده استفاده شده است.
نتیجه‌گیری: کشت سه بعدی با استفاده از داربست­‌ها و سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی می­‌تواند برای القا اسپرماتوژنز آزمایشگاهی مورد استفاده قرار­گیرد حال آنکه در مسیر تولید اسپرم بارور برای درمان ناباروری چالش­‌های تکنیکی و اخلاقی وجود دارد که نیازمند تحقیقات بیشتری می‌­باشد.

محیا رمش، فرناز خدیوی،
دوره ۳۰، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: پیچش طناب اسپرماتیک از طریق ایجاد آسیب ایسکمی- ریپرفیوژن منجر به اختلال در عملکرد بیضه، مرگ سلول­‌های زایا، تولید گونه‌­های فعال اکسیژن و ناباروری می­‌گردد. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) سرشار فاکتورهای رشد و سیتوکین­‌های ضد التهابی می­‌باشد. در این تحقیق اثرات PRP بر روی اسپرماتوژنز و تراکم کروماتین اسپرم به دنبال آسیب ایسکمی ریپرفیوژن ارزیابی شد.
روش بررسی: ۴۰ سر موش سوری نر بالغ به شرح زیر وارد مطالعه شدند. گروه کنترل، گروه پیچش/واپیچش، گروه کنترل منفی که جراحی پیچش/واپیچش همراه با تزریق محیط کشت به داخل بیضه انجام شد، گروه درمان که جراحی پیچش/ واپیچش همراه با تزریق PRP در این گروه انجام گرفت. بعد از گذشت یک سیکل اسپرماتوژنز، بررسی­‌های هیستومورفومتری با رنگ­‌آمیزی PAS و ارزیابی تراکم کروماتین اسپرم به کمک رنگ‌­آمیزی آنیلین بلو صورت گرفت. داده­‌ها توسط نرم‌افزار SPSS version ۱۶ و آزمون آماری ANOVA و تست تعقیبی توکی آنالیز شدند.
نتایج: میانگین تعداد سلول­های اسپرماتوژنیک، سرتولی، لیدیگ، میوئید، نمره جانسون، میانگین قطر و ضخامت اپی­تلیوم زایا به دنبال آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت. میانگین ضخامت غشای پایه لوله­‌های سمینی فروس و هم‌چنین درصد اسپرم­‌های دارای هیستون اضافه به دنبال آسیب ایسکمی ریپرفیوژن افزایش یافت (۰/۰۰۱ P<). پس از درمان با PRP، بهبودی قابل توجهی در ساختار بافتی لوله‌­ها، زنده­‌مانی سلول­‌ها و تراکم کروماتین اسپرم یافت شد درحالیکه هم چنان تفاوت معناداری درمقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید (۰/۰۰۱ P<).
نتیجه‌گیری: PRP با دارا بودن فاکتورهای رشد و سیتوکین­‌های ضدالتهابی دخیل در رگ­زایی و عملکرد آنتی‌اکسیدانی قادر است عوارض ناشی از آسیب ایسکمیریپرفیوژن را به‌طور نسبی بهبود ­بخشد.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb