مقدمه: باتوجه به تاثیرات گسترده و اثرات جبرانناپذیری که کرونا بر سلامتی، اقتصاد و جامعه داشته است وظیفه بازاریابان است تا با بازاریابی موثر از کرونا پیشگیری کند و رفتارهای پیشگیرانه را رواج دهند. هدف این پژوهش ارائه مدل عوامل بازاریابی موثر بر پیشگیری از کرونا است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی و از نوع مقطعی است. جامعه این پژوهش کاربران رسانههای اجتماعی است حجم نمونه ۱۷۷ نفر انتخاب شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه بود. در این پژوهش، روایی محتوا و روایی سازه مورد سنجش و بررسی قرار گرفته و پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضرایب بارهای عاملی آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بهدست آمده است. برای تجزیهو تحلیل دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری و از نرمافزار SPSS version ۱۶ و Smart Pls۲,۰ استفاده شده است.
نتایج: نتایج نشان میدهد تبلیغات (۲/۷۳۱t= و ضریب مسیر ۰/۲۳۶)، محصول (۴/۴۵۸t= و ضریب مسیر ۰/۴۷۳) و توزیع (۳/۰۵۰t= و ضریب مسیر ۰/۳۲۰) بر تغییر رفتار تاثیری مثبت و معنادار دارد و تبلیغات بر آگاهی از کرونا (۶/۶۵۸t= و ضریب مسیر ۰/۶۷۴) و آگاهی از کرونا بر تغییر رفتار (۲/۵۲۲t= و ضریب مسیر ۰/۲۱۵) تاثیری مثبت و معنادار دارد، همچنین تغییر رفتار هم بر رفتارهای پیشگیرانه (۵/۱۰۴t= و ضریب مسیر ۰/۷۱۶) تاثیری مثبت و معنادار دارد. اما تاثیر قیمت بر تغییر (۱/۶۶۴t= و ضریب مسیر ۰/۱۹۶-) رفتار تایید نشد.
نتیجهگیری: رسانههای اجتماعی و آمیخته بازاریابی به عنوان عامل موثر بر تغییر رفتار و رفتارهای پیشگیرانه در کرونا است که باید مورد توجه مسئولین و مقامات بهداشتی قرار بگیرد تا با استفاده مناسب از رسانههای اجتماعی و آمیخته بازاریابی بتوان رفتارهای پیشگیرانه کرونا را در کشور رواج داد.