کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
۱۳ نتیجه برای موضوع مقاله:
صفورا معدنی، شیرین شهبازی، رضا مهدیان، جواد علیزاده، زیور صالحی،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: آکواپورینها کانالهای آبی هستند که امکان عبور آب و دیگر مولکولها را از غشا فراهم میکنند. بیان آکواپورین-۱ تحت تأثیر هورمونهای جنسی بوده و باعث تغییر الگوی خونریزیهای قاعدگی در زنان میشود. از آنجا که چند گونگیهای ژنتیکی بر پروتئینهای کدشونده تأثیرگذار هستند، مطالعه حاضر به بررسی ارتباط ۲ پلیمورفیسم ژن AQP-۱ در بیماران مبتلا به منوراژی پرداخته است. روش بررسی: در این تحقیق میزان و شدت خونریزی در ۳۷ نوجوان مبتلا به منوراژی در مقایسه با ۲۰ نوجوان سالم به عنوان گروه کنترل توسط پرسشنامههای استانداردسازی شده، ارزیابی گردید. پس از کسب رضایت و انجام خونگیری، DNA ژنومی استخراج و با روشهای ARMS-PCR و PCR-RFLP ژنوتایپ گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آنالیز یک طرفه و آنالیز کای مربع صورت گرفت. نتایج: در rs۱۰۴۹۳۰۵ آلل C minor فراوانی بیشتری در گروه بیماران نشان داد (۳۷/۰ vs ۴۷/۰). با در نظر گرفتن ژنوتیپ CC به عنوان ژنوتیپ مرجع، مشخص شد که افراد هموزیگوتGG از شانس خطر کمتری برای ابتلا به منوراژی برخوردارند (۴۸۲/۰(OR=. فراوانی rs۱۰۲۴۴۸۸۴ تقریباً الگوی توزیع فراوانی مشابهای داشته و مشخص شد افراد هموزیگوت TT و همچنین افراد هتروزیگوت CT شانس خطر کمتری (به ترتیب ۴۰۸/۰ و ۵۱۹/۰) برای ابتلا به منوراژی دارند. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد هر دو پلیمورفیسم ژن AQP-۱ در شانس ابتلا به منوراژی مؤثر میباشند که تأییدکننده نقش مهم این کانال انتقال آب در فیزیولوژی آندومتر و قاعدگی است.
ماریه عبدالقادری، موسی کافی، عالیا صابری، سعید اریاپوران،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: در میان دردهای مزمن، کمر درد بالاترین درصد را دارد. در این میان عوامل روانشناختی در ایجاد و تداوم ناتوانی جسمی و محدودیت عملکردی بیماران مبتلا به کمر درد مزمن دارای اهمیت میباشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی ( MBCT ) و رفتاردرمانی شناختی ( CBT ) در کاهش درد، افسردگی و اضطراب در مبتلایان به کمر درد مزمن بود.
روش بررسی: روش این پژوهش آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه شاهد بود. از میان افراد مبتلا به کمر درد مزمن مراجعه کننده به کلینیک امام رضا و بعثت شهر رشت در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲، ۳۰ نفر به طور تصادفی انتخاب و در سه گروه مساوی (دو گروه آزمون و یک گروه شاهد) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش اول، درمان ذهنآگاهی مبتنی بر کاهش استرس و برای گروه آزمایش دوم، درمان شناختی رفتاری در ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای اجرا شد. از پرسشنامه های درد مکگیل و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل واریانس یک عاملی و چند متغیری استفاده شد.
نتایج: بین میانگین نمرات درد، افسردگی و اضطراب در بین دو گروه آزمایش تفاوت معنیدار مشاهده نشد، اما بین دو گروه با گروه کنترل در متغیرهای بالا تفاوت معنیدار بود.
نتیجهگیری: نتایج از تأثیر دو روش درمانی شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و رفتار درمانی شناختی بر کاهش درد، افسردگی و اضطراب حمایت میکند و توجه به این دو روش درمانی برای افراد مبتلا به کمر درد مزمن از اهمیت خاصی برخوردار است.
الله یار عرب مومنی، حمید محبی، فرهاد رحمانی نیا، احمد ریاسی، محمد مرندی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هر نوع پروتکل تمرینی آثار خاصی بر فیزیولوژی بدن دارد. با توجه به هدف از برنامه تمرینی و شرایط گروههای تحت تمرین لازم است برنامه خاصی در نظر گرفته شود. لذا، هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر تمرین تناوبی بر ظرفیت اکسیداتیو و گلیکولیتیک عضلات اسکلتی موشهای صحرایی نر پیر و جوان است.
روش بررسی: تعداد ۴۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در دو گروه سنی پیر (میانگین سن و وزن به ترتیب ۲۷ ماه و ۳۱± ۳۸۹ گرم) و جوان (میانگین سن و وزن به ترتیب ۳ ماه و ۱۳± ۲۲۴ گرم) تهیه شده و به طور تصادفی به دو گروه شاهد (۱۰ = n) و تجربی (۱۰ = n) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل، ۴دقیقه دویدن و ۲ دقیقه استراحت فعال در۱۰ وهله تمرینی بود. سرعت دویدن در طول پروتکل به صورت فزاینده از ۱۸ به ۳۰ متر در دقیقه افزایش یافت. برنامه تمرینی هر جلسه به مدت ۶۰ دقیقه، ۶ روز در هفته و به مدت ۸ هفته انجام شد. موشها ۲۴ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی بیهوش شده و عضلات نعلی (SOL) و بازکننده طویل انگشتان پا (EDL) خارج گردید. و فعالیت آنزیمهای سیترات سنتاز (CS) و لاکتات دهیدروژناز (LDH ) ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با آزمونهای تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی انجام شد.
نتایج: فعالیت آنزیم CS در گروه تجربی در عضله EDL و SOL در هر دو گروه سنی افزایش معنیداری داشت(۰۵/۰>p). همچنین اگر چه فعالیت LDH عضله EDL و SOL در گروه پیر تجربی نسبت به گروه پیر شاهد افزایش داشت، ولی این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود. با این حال، فعالیت LDH در هر دو عضله EDL و SOL درگروه جوان تجربی افزایش معنیداری داشت(۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: زمانی که هدف ما افزایش هم زمان ظرفیت اکسیداتیو و گلیکولیتیک است، پروتکل تمرینی اجرا شده در این مطالعه میتواند در سالمندی و جوانی مفید و سودمند باشد.
فرناز تاج بخش، فرهاد مشایخی، علی حمیدی مدنی، محمد هادی بهادری،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( فروردین ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: ناباروری، ناتوانی زوجین در بارداری، بعد از ۱۲ ماه آمیزشهای مداوم بدون پیشگیری تعریف میشود. P- گلیکوپروتئین یک انتقال دهنده درون غشایی است که سبب خروج مواد مضر از سلول شده و یک نقش حفاظتی در بافتهای حساس نظیر بیضهها را به عهده دارد. ژن MDR۱ در جایگاه q۲۱,۱ کروموزوم ۷ قرار گرفته است. یکی از پلیمورفیسمهای مربوط به ژن MDR۱، پلیمورفیسم C۱۲۳۶T میباشد که در اگزون ۱۲ قرار گرفته است که در آن سیتوزین با تیمین جایگزین میشود. هدف از این مطالعه، بررسی پلیمورفیسم ژن MDR۱ با ناباروری ایدیوپاتیک مردان است.
روش بررسی: در این مطالعه مورد- شاهدی، DNA ژنومی از لوکوسیتهای خون ۱۳۶ مرد مبتلا به ناباروری ایدیوپاتیک و ۱۳۰ مرد سالم استخراج گردید. با استفاده از تکنیک PCR-RFLP و آنزیم EcoO۱۰۹I ژنوتیپها تعیین شد.
نتایج: فراوانی ژنوتیپهای CC، CT و TT در افراد بیمار به ترتیب ۱۲/۱۹%، ۷۰/۳۹% و ۱۸/۴۱% و فراوانی ژنوتیپی CC، CT و TT در افراد سالم به ترتیب ۳۰/۱۲%، ۵۴/۶۱% و ۱۶/۲۶% بود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده ارتباط معنیداری بین پلیمورفیسم ژن MDR۱ و ناباروری ایدیوپاتیک مردان مشاهده شد(۰۰۱/۰(p= . نتایج به دست آمده پیشنهاد می کند که ژنوتیپ هتروزیگوت CT، احتمالا اثر محافظتی بر ناباروری دارد (۸۴/۰-۲۳/۰:CI ۹۵%؛ ۴۱/۰=OR، ۰۱/۰=p). گرچه برای دستیابی به نتایج دقیق تر، بررسی در یک جامعه آماری بزرگتر لازم است.
فرهاد اصغری، عباس صادقی، فواد مهربان، سجاد سعادت،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: اولین و شایعترین علت مرگ و میر در ایران بیماریهای قلبی و عروقی میباشد که میتواند متأثر از عوامل گوناگونی باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه و ارتباط حمایتهای اجتماعی و راهبردهای مقابلهای در بیماران با تشخیص سکته قلبی و افراد سالم در شهرستان رشت انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی میباشد. افراد مورد مطالعه شامل ۱۲۵ مرد سالم در گروه سنی ۴۰ تا ۹۰ ساله شهرستان رشت بودند که به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای، انتخاب شدند و ۱۲۵ بیمار با تشخیص سکته قلبی بودند که در بین گروه سنی ۴۰ تا ۹۰ سال قرار داشتند و در ۵ ماه اول سال ۱۳۹۲ در بیمارستان دکتر حشمت رشت بستری شده بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. به منظور جمعآوری دادهها از پرسشنامه راهبردهای مقابلهای کارور و پرسشنامه حمایتهای اجتماعی ادراک شده فیلیپس استفاده شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۱۸ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین حمایتهای اجتماعی و راهبردهای مقابلهای مسئله محور در افراد سالم و افراد با تشخیص سکته قلبی ارتباط معنیداری وجود دارد. نتایج دیگر نشان داد که بین افراد سالم و افراد با تشخیص سکته قلبی در نمره کلی حمایتهای اجتماعی ادراک شده، راهبردهای مقابلهای مسئله محور و هیجان محور در دو گروه تفاوت معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: متغیرهای حمایتهای اجتماعی و راهبردهای مقابله با استرس در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی نقش اساسی دارند که لازم است به آنها توجه شود.
فاطمه فلاح، فرهاد رحمانی نیا، رامین شعبانی، زهرا حجتی ذی دشتی،
دوره ۲۶، شماره ۱۰ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: پدیده سالمندی با التهاب سیستمیک در ارتباط است. miR-۱۴۶a تنظیمکننده منفی حیاتی برای التهاب است و نشان داده شده که سطوح آن با افزایش سن کاهش می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر پیادهروی سریع منظم بر سطوح در گردش خون miR-۱۴۶a و سطوح پلاسمایی اینترلوکین ۶ در زنان سالمند غیرفعال بود.
روش بررسی: در این پژوهش نیمهتجربی، ۲۰ زن سالمند (۹/۳±۵/ ۶۳ سال) به طور تصادفی در دو گروه تمرین استقامتی (۱۰ نفر) و شاهد (۱۰ نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین سه روز در هفته به مدت دوازده هفته با شدت ۷۵-۷۰ ٪ حداکثر ذخیره ضربان قلب، پیادهروی کرد. گروه کنترل در طول دوره مطالعه بدون تمرین باقی ماند. نمونه های خونی قبل و ۷۲ ساعت پس از ۱۲ هفته تمرین، جهت اندازه گیری miR-۱۴۶a و IL-۶ جمعآوری شد. پس از تجزیهو تحلیل داده ها بر اساس نرمال بودن از آزمون تیمستقل، تیوابسته، یومنویتنی و ویلکاکسون استفاده شد. بررسی های آماری با استفاده از نرمافزارv ۱۶ SPSS انجام گرفت و سطح معنی داری ۰۵/۰P≤ در نظر گرفته شد.
نتایج: نتایج نشان داد که در پاسخ به برنامه تمرین استقامتی سطوح miR-۱۴۶a افزایش ۰۲۷/۰p=) و سطوح IL-۶ به طور معنی داری کاهش (۰۰۱/۰p=)یافت و این تغییرات با کاهش در شاخص توده بدن (BMI) همراه بود(۰۰۲/۰p=).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیاده روی سریع می تواند به عنوان یک شکل تمرین موثر در جهت کمک به کاهش عوامل التهابی خون، مورد ملاحظه قرار بگیرد. یافتهها هم چنین پیشنهاد می کند miRNA ها، می توانند در پاسخ به پیادهروی منظم، در افراد سالمند، بهبود یابند.
مهدی رستمی زاده، علیرضا علمیه، فرهاد رحمانی نیا،
دوره ۲۷، شماره ۵ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سلولهای درگیر درشکلگیری استخوان، متابولیسم گلوکز را تنظیم، ترشح انسولین از سلولهای بتای پانکراس را افزایش و مقاومت انسولینی محیطی را تعدیل میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تمرینات هوازی و مقاومتی بر ارتباط شاخصهای بیوشیمیایی خون و ترکیب بدنی با شاخص بازجذب استخوانی در مردان دارای اضافه وزن انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمهتجربی، تعداد ۳۶ مرد دارای اضافه وزن با دامنه سنی ۳۵-۲۸ سال به صورت تصادفی به سه گروه تمرین هوازی (۱۱نفر)تمرین مقاومتی (۱۱نفر) و گروه کنترل(۱۴نفر) تقسیم شدند. تمرین هوازی ۸ هفته و ۳ جلسه در هفته به مدت ۶۰ دقیقه با شدت ۵۵ تا ۸۵ درصد حداکثر ضربان قلب و تمرین مقاومتی ۸ هفته و ۳جلسه در هفته به مدت ۶۰ دقیقه با ۵۵ تا ۷۵درصد یک تکرار بیشینه انجام شد. ترکیب بدن و نمونه خونی آزمودنیها در ابتدا و انتهای ۸ هفته تمرین به صورت ناشتا اخذ و مورد ارزیابی قرارگرفت.تفاوتهای درونگروهی با t همبسته و تفاوتهای بین گروهی با آنالیز واریانس یکراهه در نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ انجام شد.
نتایج: آزمون آماری t همبسته و آنووا یکراهه نشان داد که تمرین هوازی و مقاومتی، باعث کاهش شاخصهای ترکیب بدن(۰۵/۰>P)، افزایش سطح سرمی استئوکلسین(۰۰۱/۰=P و۰۰۰۱/۰>P) و کاهش معنیدار شاخصهای بیوشیمیایی خون(۰۵/۰>P) میشود. ضریب همبستگی پیرسون نیز نشان داد که بین استئوکلسین و شاخصهای بیوشیمیایی خون و ترکیب بدنی همبستگی وجود ندارد(۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان داد که ۸ هفته تمرین ورزشی باعث افزایش سطح استئوکلسین می شود که با کاهش در وزن و درصد چربی بدن و بویژه پروفایل لیپیدی همراه است. با این حال، علی رغم تفاوت در میانگین ها، بین تمرین هوازی و مقاومتی از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد.
فرزین باقری شیخانگفشه، الناز صادقی چوکامی،
دوره ۲۸، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: جهان در چند ماه اخیر در معرض تهدیدی جدی و در حال پیشرفت به نام ویروس کرونا ۲۰۱۹ قرار گرفته است. ویروسی که بیش از یک ماه طول نکشید تا به یک بیماری همهگیر تبدیل شود و سراسر جهان را با مسری بودن خود درگیر کند. این ویروس که از شهر ووهان چین آغاز شد، به سرعت میلیونها نفر از مردم جهان را با خود درگیر کرد. بهدنبال آن مرزها در سطح بینالمللی بسته شدند، ارتباطها کاهش یافت و میلیاردها نفر در خانههای خود قرنطینه شدند. از آنجا که سازمان بهداشت جهانی در جهت تلاش برای مهار و کنترل این بیماری تلاش میکنند، مهمترین راهکارهای توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، فاصلهگذاری اجتماعی، رعایت بهداشت فردی و ضدعفونی کردن است. این شرایط باعث شد تقاضا برای خرید ماسک، دستکش، الکل و مواد ضدعفونی کننده به میزان قابلتوجهی افزایش یابد. با این وجود، افراط در این زمینه ممکن است موجب ایجاد اختلالات روانشناختی مختلفی از جمله وسواس فکری-عملی و احتکار شود که نیازمند توجه و بررسیهای بیشتری است.
اسماعیل بالایی، پریسا صداقتی،
دوره ۲۸، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: تعادل در افراد کمتوان ذهنی بهدلیل ضعف در اجرای وظایف حرکتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه کنترل پاسچر و عملکرد تعادلی در دو گروه افراد کمتوان ذهنی با و بدون اختلال هماهنگی رشدی است.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع مقطعی تحلیلی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان کمتوان ذهنی مشغول به تحصیل در مدرسه استثنایی شهرستان رشت در سال ۱۳۹۸ بوده، از بین آنها با توجه به معیارهای ورود و خروج تعداد۵۲ نفر، شامل ۳۲ دانش آموز کم توان ذهنی با اختلال هماهنگی رشدی و۲۰ دانشآموز کمتوان ذهنی بدون اختلال هماهنگی رشدی بهطور هدفمند انتخاب شدند. برای ارزیابی کنترل پاسچر، تعادل پویا و تعادل عملکردی بهترتیب از آزمون بس، وای، زمان برخاستن و رفتن استفاده شد. برای آنالیز آماری از نرمافزار version ۱۶ SPSS آزمونهای تی مستقل و یومن ویتنی در سطح معناداری ۰/۰۵P< استفاده شد.
نتایج: بر اساس نتایج پژوهش حاضر تفاوت معناداری در تعادل عملکردی (۰/۰۰۱ p=)، امتیاز کلی کنترل پاسچر (۰/۰۰۳ p=) مشاهده شد، اما تفاوت معناداری در تعادل پویا (۰/۰۵<p) بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: اختلال هماهنگی رشدی شیوع بالایی در بین افراد کمتوان ذهنی دارند. در عینحال در مقایسه با همسالان بدون اختلال هماهنگی رشدی از کنترل پاسچر و وضعیت تعادلی ضعیفتری برخوردارند. با توجه به اهمیت کنترل پاسچر و حفظ تعادل مناسب در راستای پیشگیری از آسیب این افراد که از آمادگی جسمانی ضعیفتری نسبت به همسالان خود برخوردار هستند، به مربیان ورزشی، کار درمانها، فیزیوتراپیستها و سایر رشتههای مرتبط پیشنهاد میشود با بهرهگیری از برنامههای متنوع تعادلی بر بهبود تعادل آنان تاکید کنند.
ابراهیم رهبر کرباسدهی،
دوره ۲۹، شماره ۵ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: تعطیلی اضطراری مدارس اغلب به عنوان مداخلات بهداشت عمومی در هنگام شیوع بیماریهای عفونی برای به حداقل رساندن شیوع عفونت استفاده میشود. با اینحال، آموزش بیش از ۸۰ درصد کودکان در سطح جهان تحت تأثیر کرونا ویروس قرار گرفته است. برای کودکان با نیازهای ویژه که خدمات آموزش ویژه دریافت میکنند، دسترسی به آموزش حضوری و سایر منابع در مدرسه از اهمیت ویژهای برخوردار است. این خدمات نه تنها بر پیشرفت تحصیلی بلکه بر سلامت و رفاه اجتماعی، عاطفی، روانی و جسمی متمرکز هستند. آکادمی پزشکی اطفال آمریکا از آموزش حضوری دانشآموزان در مدرسه حمایت میکند. دانشآموزان با نیازهای ویژه، به هفت گروه آموزشی آسیب شنوایی، آسیب بینایی، کمتوانی جسمی-حرکتی، کمتوانیهای ذهنی، اختلالهای هیجانی-رفتاری، اختلال طیف اوتیسم، اختلال یادگیری خاص و ناتوانیهای شدید و چندگانه تقسیم میشوند. هر یک از این گروهها باید از شیوه تدریس و یادگیری متفاوتی نسبت به گروههای دیگر و هم نسبت به دانشآموزان عادی برخوردار شوند. برای برنامهریزی مناسب و اسکان کودکان با نیازهای ویژه، باید ایمنی را در اولویت قرار دهیم. برای اینکه این دانشآموزان بتوانند از خدمات توانبخشی استفاده کنند باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی شرایط آموزش حضوری برای آنها فراهم شود.
فرزین باقری شیخانگفشه، الناز صادقی چوکامی،
دوره ۲۹، شماره ۱۰ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: طی شیوع کووید-۱۹ با اینکه کادر درمانی بیمارستانها از بیماران مراقبت میکردند اما در اجتماع بهعنوان یک ناقل بیعلامت شناخته میشدند و مردم نسبت به آنها ترس و اضطراب داشتند. تا جایی که حتی خانوادههای کادر درمانی بیمارستانها نیز این انگ اجتماعی را تجربه کردند و بسیاری از افراد ارتباط خود را با آنها قطع و محدود کردند. علاوه بر انگی که کادر درمانی در دوران شیوع کووید-۱۹ از مردم دریافت میکردند، بسیاری از افراد نسبت به خود انگ داشتند و میترسیدند به عنوان یک ناقل بیعلامت سلامتی خانواده و اطرافیان خود را به خطر بیندازد. به همین دلیل سعی میکردند ارتباطات اجتماعی را محدود کنند و بیشتر در خانه و محل کار حضور داشته باشند. کادر درمانی بیمارستانها جزو اولین گروههایی که بودند که با این ویروس کشنده مقابله کردند و از سلامت جسمانی خود چشمپوشی کردند. بسیاری از پرستاران و پزشکان ساعات زیادی را بیدار مانند تا جان بیماران مبتلاء به کووید-۱۹ را نجات دهند. اما متأسفانه شاهد ترس و اجتناب مردم نسبت به کادر درمانی بیمارستانها بودیم که موجب افزایش فرسودگی شغلی و افسردگی در کادر درمانی شد. به همین منظور لازم است تدابیری در جهت انگزدایی اجتماعی کادر درمانی بیمارستانها توسط وزارت آموزش و بهداشت اتخاذ گردد.
نسرین نادریفر، بهمن اکبری، عباس صادقی،
دوره ۳۱، شماره ۹ - ( آذر ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: طی چند دهه گذشته پدیده اعتیاد در سراسر جهان افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مدلسازی معادلات ساختاری رابطه بین سلامت معنوی با گرایش به اعتیاد در نوجوانان با نقش واسطهای بهزیستی هیجانی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانشآموزان پسر مقطع متوسطه دوم دبیرستانهای دولتی شهر رشت در سال ۱۴۰۰ بود. از این تعداد ۳۰۰ داوطلب واجد شرایط به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری دادهها از سه پرسشنامۀ استاندارد پرسشنامه سلامت معنوی پالوتزین و الیسون (۱۹۸۲)، پرسشنامه بهزیستی هیجانی کییزو ماگیارمو (۲۰۰۳)، و مقیاس گرایش به اعتیاد موسوی و همکاران (۱۳۸۷)، استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق معادلات ساختاری و با استفاده از نرمافزار AMOS۲۴ انجام گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد، همچنین بین بهزیستی هیجانی و گرایش به اعتیاد همبستگی منفی و معنادار وجود داشت (۰/۰۱p<). بین بهزیستی هیجانی و سلامت معنوی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت (۰/۰۱p<). همچنین مسیر غیرمستقیم بهزیستی هیجانی در ارتباط بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد معنادار بود (۰/۰۱p<). در انتها تمامی شاخصهای مدل از برازش بهینه برخوردار بودند.
نتیجهگیری: این پژوهش نقش واسطهای بهزیستی هیجانی را در ارتباط بین سلامت معنوی و گرایش به اعتیاد تایید میکند. امید است از نتایج پژوهش حاضر، خانوادهها و سازمانهای متولی بهرهمند گردند.
مصطفی پاینده، حسن دانشمندی،
دوره ۳۱، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر مقایسه مولفههای عمودی، داخلی - خارجی و قدامی - خلفی نیروی عکسالعمل زمین بعد از بازسازی رباط صلیبی قدامی با افراد سالم در حین راه رفتن بود.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع مقطعی تحلیلی بود. شرکتکنندگان این پژوهش شامل ۴۶ نفر که به دو گروه افراد دارای بازسازی رباط صلیبی قدامی و گروه سالم تقسیم شدند. برای ارزیابی مولفههای نیروی عکسالعمل زمین از دستگاه صفحه نیروسنج استفاده شد. دادهها با استفاده از آزمون تی مستقل و با استفاده از نرمافزار version ۱۶ SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج: نتایج تحقیق مرتبط با مولفه عمودی نیروی عکسالعمل زمین نشان داد که افراد دارای بازسازی رباط صلیبی قدامی هم در ضربه پاشنه و هم در هنگام جدا شدن پنجه پا از زمین به نسبت افراد سالم نیروی بیشتری را به زمین وارده کردهاند، هر چند اختلاف بین دو گروه معنیدار نبود (۰/۰۹p= و ۰/۳۵p=) ولی این اختلاف در هنگام ضربه پاشنه بیشتر از زمان جداشدن پنجه پا از روی زمین بود. در مورد مولفههای افقی نیروی عکسالعمل زمین نتایج تحقیق نشان داد که افراد دارای بازسازی رباط صلیبی قدامی در همه مولفههای افقی نیروی عکسالعمل، نیروی بیشتری به زمین وارد کردهاند ولی بررسی دقیقتر نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین اختلاف در جهتهای خلفی (۰/۰۰۷p<) و خارجی (۰/۰۲p<) رخ داده است.
نتیجهگیری: یافتههای تحقیق نشان داد که افراد دارای بازسازی رباط صلیبی قدامی در ۲۰ درصد اولیه مرحله استنس در جهت های خلفی و خارجی به شکل معنی داری نیروی عکسالعمل بیشتری را به نسبت افراد سالم به زمین وارد میکنند.