جستجو در مقالات منتشر شده


کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
۱۸ نتیجه برای موضوع مقاله:

کاویان قندهاری، فاطمه بهدانی، زهرا ایزدی مود، مهدی داوری عدالت پناه، سارا اسعدی، الناز کیادربندسری، محمد مهدی امجدی، محمد رضا سبحانی،
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: بررسی تاثیر استرس بر سکته مغزی می‌تواند مفید باشد. در صورت اثبات این رابطه می‌توان با شیوه‌های آموزش همگانی روش‌های مقابله با استرس را آموزش داده و احتمال بروز سکته‌های مغزی را کاهش دهیم. هدف از این مقاله بررسی تاثیر استرس بر حوادث عروقی مغزی است. روش بررسی: این مطالعه موردی شاهدی آینده‌نگر در مبتلایان به سکته مغزی مراجعه‌کننده به اورژانس اعصاب بیمارستان قائم و گروه شاهد بدون سابقه سکته مغزی از بین کارمندان دانشگاه در زمستان ۱۳۹۴ انجام شد. ترجمه فارسی پرسشنامه اصلاح شده استرس هولمز و راهه مربوط به یک ماه اخیر در تمام افراد گروه مورد و شاهد تکمیل شد. تشخیص سکته مغزی و تعیین ایتولوژی آن توسط متخصص مغز و اعصاب صورت گرفت. نتایج:۳۶۱ بیمار سکته مغزی و ۱۹۰ نفر در گروه شاهد از نظر توزیع فراوانی استرس شدید بررسی شدند. رابطه فراوانی نسبی استرس با سکته مغزی و خونریزی داخل مغزی و خونریزی زیر عنکبوتیه معنی‌دار بود (۰۰۶/۰p= ,۰۰۱/۰ p<و ۰۰۱/۰ p<). توزیع فراوانی استرس شدید در مبتلایان به سکته ایسکمیک و آنفارکت کریپتوژنیک و کاردیوآمبولیک و مخلوط کاردیوآمبولیک با آترواسکلروتیک با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت(۱۰۹/۰p= ، ۴۳۹/۰p=، ۳۱۱/۰ p= و ۶۳۷/۰p=). بین استرس شدید و سکته مغزی آترواسکلروتیک رابطه معنی‌داری مشاهده شد(۰۲۶/۰p=). نتیجه‌گیری: استرس در بیماران با استروک هموراژیک و در بیماران با سکته ناشی از آترواسکلروز به طور معنی‌داری با بروز استروک ارتباط داشت. بنابراین استرس به عنوان عامل خطر در وقوع استروک در نظر گرفته می‌شود.
علی مرادی، سارا محمدی، داریوش حمید علمداری،
دوره ۲۳، شماره ۸ - ( آبان ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: دیابت شیرین نوعی اختلال متابولیک به علت اختلال در ترشح انسولین تخریب سلول‌های بتا، بنا به دلایل خودایمن، نکروز و مقاومت به انسولین است. اخیراً استفاده از سلول‌های بنیادی به عنوان یکی از روش‌های درمانی برای دیابت پیشنهاد شده است. سلول‌های بنیادی بافت چربی علت دسترسی آسان و نیز توان تکثیری بالا و رد ایمونولوژیک کمتر در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند.

روش بررسی: مطالعه از نوع تجربی-مداخله ای است. در این مطالعه سلول‌های بنیادی بافت چربی حاصل از عمل لیپوساکشن خالص‌سازی شده و پس از شمارش توسط لام نئوبار برای شناسایی و اثبات وجود سلول‌های بنیادی توسط فلوسایتومتری بررسی شدند. تعداد ۱۶ عدد رت نژاد ویستار با وزن حدود ۲۵۰-۳۰۰ گرم توسط استرپتوزوسین با دوز ۶۰ mg/kg دیابتی شدند و بعد از آن به‌ صورت تصادفی به دو گروه هشت‌تایی تقسیم شدند. گروه دیابتی کنترل تحت تیمار با نرمال سالین قرار گرفتند و گروه تحت درمان، سلول‌های بنیادی جدا شده از بافت چربی به تعداد ۱,۵×۱۰۶ را دریافت کردند. برای بررسی بهبود عملکرد در طول ۲۵ روز پس از پیوند سلول‌ها هر روز یکبار قند خون رت‌ها توسط دستگاه گلوکومتر اندازه‌گیری شد.

نتایج: بررسی نتایج حاصل از فلوسایتومتری حاکی از بیان درصد بالای CD۲۹ و CD۹۰ در مورد سلول‌های بنیادی مزانشیمی بافت چربی بود. همچنین بررسی قند خون رت‌های دیابتیک در طی دوره درمان نشان‌دهنده کاهش معنی‌دار(p=۰۰۰۱/۰) قند خون در رت‌های گروه دریافت‌کننده سلول‌های بنیادی بافت چربی در مقایسه با گروه کنترل داشت.

نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده بعد از تایید سلول‌های بنیادی جدا شده از بافت چربی با استفاده از آنتی‌ژن‌های سطح سلولی و تزریق آن به رت‌های دیابتی به طور معنی‌داری قند خون را کاهش داد.


اکرم هدایتی، امیر رشیدلمیر، اکبر هاشمی جواهری، محمدرضا احصائی،
دوره ۲۳، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: نوروپاتی محیطی دیابتی به علت درگیری اعصاب محیطی باعث کاهش قدرت عضلانی و کاهش تعادل در اندام تحتانی می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر تعادل و قدرت عضلانی اندام تحتانی در زنان دیابتی دارای نوروپاتی محیطی می‌باشد.

روش بررسی: جامعه آماری این مطالعه تجربی را ۷۰۰ بیمار دیابتی مراجعه‌کننده به کلینیک دیابت ایران شهر مشهد تشکیل دادند. از بین آنها ۲۰ بیمار دیابتی زن مبتلا به نوروپاتی انتخاب شدند و به صورت غیرتصادفی و با اختیار خود در دو گروه تجربی(۱۰نفر) و کنترل(۱۰نفر) قرار گرفتند. تعادل ایستا و پویا به وسیله دستگاه تعادلی بایودکس و قدرت عضلات چهارسر و دوقلو به وسیله دستگاه داینامومتر قبل و بعد از مداخله اندازه‌گیری شد. برنامه ورزشی مقاومتی به صورت سه جلسه در هفته، هر جلسه یک ساعت و به مدت دو ماه و با شدت ۳۰–۵۰٪۱RM (جلسات اول ۱۰ تکرار و سپس افزایش تا ۱۵ تکرار) انجام شد. گروه کنترل بدون فعالیت ورزشی بودند.تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار۱۶ SPSS و آزمون t مستقل و وابسته در سطح معنی‌داری(۰۵/ ۰&ge p ) انجام شد.

نتایج: نتیجه تست تعادل ایستا و پویا و در قدرت عضلات چهار سر و دوقلو در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری را نشان داد. در حالی‌که تنها قدرت عضلات دوقلو در گروه کنترل تغییر معنی‌داری را نشان داد(۰۵/۰&gep) در دیگر متغیر‌ها تفاوت معنی‌دار مشاهده نشد(۰۵/۰<p).

نتیجه‌گیری: انجام هشت هفته برنامه ورزشی مقاومتی در زنان دیابتی دارای نوروپاتی محیطی باعث افزایش قدرت عضلانی و تعادل می‌شود.


فاطمه عزالدینی اردکانی، عطیه صفایی، معصومه صفایی، خلیل ساریخانی خرمی،
دوره ۲۳، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۴ )
چکیده

منتال فورامن در سطح قدامی فک پایین قرار دارد و به شاخه انتهایی عصب آلوئولار تحتانی و عروق، اجازه خروج می‌دهد. تنوعات آناتومیک منتال فورامن از اهمیت قابل توجهی در بی‌حسی موضعی، درمان شکستگی مربوط به منطقه پاراسمفیز، جراحی‌های ارتوگناتیک، قراردادن ایمپلنت و غیره، برخوردار می‌باشد. با توجه به اهمیت منتال فورامن در دندانپزشکی(از بی‌حسی موضعی تا روش‌های جراحی تهاجمی)، در این مطالعه به بررسی مروری تنوعات آناتومیک منتال فورامن پرداخته می‌شود. غیاب منتال فورامن نادر است. از طرف دیگر شیوع منتال فورامن فرعی در اکثر مطالعات، کمتر از ۱۵ درصد تخمین زده می‌شود. موقعیت منتال فورامن، در نژادهای مختلف اغلب بین دندان‌های پرمولر و یا زیر دندان پرمولر دوم می‌باشد و تقارن مکانی دو طرفه در بیشتر موارد وجود دارد. در غالب مطالعات، فاصله منتال فورامن تا سمفیز حدوداً   تا  فاصله سمفیز تا بوردر خلفی راموس است. منتال فورامن گرد یا بیضی بوده و شایع‌ترین جهت آن، اغلب خلفی فوقانی است. اندازه آن در مطالعات مختلف، حدوداً از ۲ تا ۵ میلی‌متر تخمین زده شده است و امکان عدم تقارن در اندازه، در دو سمت مندیبل وجود دارد.به دلیل تنوعات منتال فورامن در نژادهای مختلف و افراد مختلف یک نژاد، استفاده از تکنیک‌های پیشرفته تصویربرداری همچون(CBCT)Cone-Beam Computed Tomography ، جهت شناخت دقیق آناتومی و مورفولوژی منتال فورامن پیش از اعمال جراحی تهاجمی پیشنهاد می‌شود.


احمدرضا یزدانبخش، محمد رفیعی، هستی دارائی، حسین کمالی،
دوره ۲۳، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: آموکسی‌سیلین یکی از گروه‌های بسیار مهم دارویی است که برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. از طرفی دفع آنتی‌بیوتیک‌ها در فاضلاب و سپس در محیط‌زیست یک خطر جدی برای حیات جانداران محسوب شده و اثرات سمی آنها می‌تواند برای ارگانیسم‌ها مضر باشد. نانوذرات فلزی با پایه آهن توجه زیادی را برای پاکسازی آلاینده‌های آبی به خود جلب کرده‌اند. که در این سیستم‌ها، آهن به عنوان عامل کاهنده عمل می‌کند. بنابراین، در این مطالعه، سنتز و مشخصات نانوذرات آهن صفر ظرفیتی برای تخریب آموکسی‌سیلین بررسی شد.

روش بررسی: در این تحقیق که از نوع توصیفی- تحلیلی می‌باشد، نانوذرات آهن صفرظرفیتی با روش کاهش فاز مایع با استفاده از EDTA به عنوان یک ماده تثبیت‌کننده فلزی سنتز شد. ساختار و مشخصات نانوذرات با استفاده آنالیز BET، SEM، XRD، EDX مشخص شد. یک آنالیز چند متغیره با استفاده از روش پاسخ سطحی(RSM) برای ایجاد یک مدل درجه دوم به عنوان یک رابطه تابعی بین راندمان حذف آموکسی‌سیلین و متغیرهای مستقل(مقادیر pH اولیه، مقدار نانوذره، زمان ماند و غلظت آموکسی‌سیلین) بکار گرفته شد. برای چهار متغیر pH محلول(۲-۱۰)، غلظت آموکسی‌سیلین(mg/l ۵-۴۵)، زمان تماس(۵-۸۵ دقیقه)، و مقدار نانوذرات
(g ۲۵/۰-۲۵/۱) به مقادیر کد داده شده تبدیل شد.

نتایج: نتایج نشان داد که بیش از ۶۹% از آموکسی‌سیلین به وسیله نانوذرات حذف شد. شرایط بهینه حذف آموکسی‌سیلین با استفاده از نانوذرات با ۲۵/۱ گرم از نانوذرات، ۴ pH، زمان تماس ۸۰ دقیقه و غلظت ۳۰ میلی‌گرم در لیتر آموکسی‌سیلین یافت شد.

نتیجه‌گیری: توانایی نانوذرات در تخریب آموکسی‌سیلین نشان داد که این مواد می‌تواند راه‌ حل بالقوه برای پاکسازی محیط باشد.


محمدهادی مدقق، کاویان قندهاری، شهرام مسعودی نژاد،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( فروردین ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: اندآرترکتومی کاروتید یک روش با ارزش برای پیشگیری اولیه و ثانویه از سکته مغزی می‌باشد به شرط آن که در یک مرکز جراحی عروق با ریسک عمل جراحی پایین انجام شود. هدف از این مطالعه بررسی عوارض اندآرترکتومی در بیماران پرخطر در یک مرکز تخصصی جراحی عروق ایران است.

روش بررسی: در این مطالعه مشاهده‌ای آینده‌نگر نتایج ۵۰ مورد اندارترکتومی پرخطرکاروتید در سال‌های ۹۳-۱۳۹۰ در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بررسی شد. تمام موارد اندآرترکتومی پرخطر توسط یک جراح عروق انجام گرفته و شانت کاروتید حین جراحی برای همه بیماران تعبیه شد. تمامی بیماران قبل از عمل و در فواصل چندگانه بعد از عمل توسط رزیدنت اعصاب مورد معاینه قرار گرفتند. عوارض جراحی شامل موارد سکته مغزی و مرگ و فلج اعصاب کرانیال تحتانی در یک ماه بعد از جراحی کاروتید بررسی شد.

نتایج: ۸۰% موارد جراحی کاروتید پر خطر(۴۰ بیمار) دارای تنگی علامت‌دار در سمت عمل بودند و همین تعداد نیز تنگی کاروتید در سمت مقابل عمل را داشتند. ۲۴ بیمار دیابتی بودند. ۱۳ عمل جراحی از مجموع به طور همزمان با بای پس عروق کرونر انجام شد. میزان مرگ و میر زودرس(زیر یک ماه) ۲% و بروز سکته مغزی زودرس این مطالعه ۴% بود. یک بیمار(۲%) نیز به فلج اعصاب کرانیال تحتانی مبتلا شد.

نتیجه‌گیری: در این مطالعه مجموع عوارض مهم نورولوژیک زودرس(مرگ+سکته مغزی) در بیماران پرخطر ۶%  محاسبه شد. این نتایج قابل مقایسه با بهترین آمار مراکز جراحی عروق در اروپا و آمریکا می‌باشد.


عبدالرحیم جمشیدزهی شه‌بخش، محمدجواد اصغری ابراهیم‌آباد، علی مشهدی، سیدهاشم دانش‌ثانی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: افتادگی دریچه میترال یک سندرم قلبی است که با پیامدهای جسمی و روان‌شناختی قابل ملاحظه‌ای برای مبتلایان همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری در کاهش نگرانی، اضطراب منتشر و حملۀ وحشت‌زدگی بیماران مبتلا افتادگی دریچه میترال انجام شد.

روش بررسی: روش تحقیق شبه آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل است. ۱۶ نفر بیمار مبتلا به افتادگی دریچه میترال به تصادف در دو گروه آزمایش (۸ نفر) و کنترل (۸ نفر) قرار گرفتند. درمان شناختی رفتاری طی۱۰ جلسه و هفته‌ای دو بار با تأکید بر بازسازی شناختی، اصلاح تحریفات شناختی و آموزش تکنیک‌های رفتاری برای گروه آزمایش به کار گرفته شد. برای آزمودنی‌ها مقیاس نگرانی‌های سلامت اسپات و دوش (HCQ)، اضطراب منتشر(GAD- ۷) و پرسشنامه وحشت‌زدگی آلبانی به صورت پیش‌آزمون، پس‌آزمون انجام شد. سپس داده‌ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج: نتایج نشان داد که نگرانی، اضطراب و حملات وحشت‌زدگی به طور معنی‌داری در گروه آزمایش کاهش یافته است

نتیجه‌گیری: درمان شناختی رفتاری در کاهش نگرانی، اضطراب و وحشت‌زدگی بیماران مبتلا به افتادگی دریچه میترال دارای کارایی قابل ملاحظه‌ای است؛ بنابراین توصیه می‌شود برای مبتلایان به پرولاپس دریچه میترال در کنار دارودرمانی از درمان شناختی رفتاری به عنوان درمان مکمل استفاده شود.


سید مصطفی عربی، لیلا سادات بهرامی، محسن نعمتی،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( مرداد ۱۳۹۵ )
چکیده

مقاله «بررسی اثر مصرف قرص سیر بر قند خون و پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲» که در دوره بیست و سوم، شماره هفتم، صفحات ۶۲۱-۶۳۰، مهر ۱۳۹۴ چاپ شده است در خصوص مکمل یاری بر این دسته بیماران کاربردی و ارزشمند است، اما به نظر می‌رسد بعضی مطالب و نکات در نگارش این مقاله ذکر نشده است و یا ممکن است توسط مجریان نادیده گرفته شده باشد. در این نقد سعی شده نکات کاربردی ذکر شود تا در کارهای تحقیقاتی آینده بتواند راهگشای پژوهشگران قرار بگیرد. در ضمن نویسندگان این نقد آماده هرگونه پاسخ از طرف نویسندگان مقاله مورد نقد هستند.


جواد بهار آرا، زهرا طیرانی نجاران، الهه امینی، فرزانه سالک،
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: زعفران در طب سنتی کاربردهایی همچون ضد اسپاسم و آرام بخشی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی خواص ضد ملانوژنز و آنتی‌اکسیدان یکی از ترکیبات مؤثره زعفران(کروسین) بر روی دودمان سلولی ملانومای موشی B۱۶F۱۰ است.

روش بررسی: در انجام این پژوهش تجربی آزمایشگاهی، سلول‌های ملانومایی از بانک سلولی پاستور تهیه، در محیط کشت دارای ۱۰% سرم جنین گاوی همراه ۱% آنتی‌بیوتیک در ۳۷ درجه سانتی‌گراد کشت شدند. درصد بقاء سلولی پس از تیمار با غلظت‌های کروسین(۱۶، ۸، ۴، ۲، ۱ میکروگرم بر میلی‌لیتر) ارزیابی و اثرات مهاری کروسین بر ملانوژنز توسط آزمون تیروزیناز قارچی، تیروزیناز سلولی، سنتز ملانین و اثر آنتی‌اکسیدانی توسط روش فلوریمتری اندازه‌گیری شد. داده‌های کمی توسط آزمون ANOVA، آزمون Tukey در سطح ۰۵/۰ p< تحلیل شدند.

نتایج: یافته‌ها نشان داد غلظت‌های ۱ تا ۱۶ میکروگرم کروسین سمیت چشمگیری بر سلول‌های ملانومایی نداشت، به‌علاوه فعالیت تیروزیناز قارچی(۰۰۱/۰ p≤)، فعالیت تیروزیناز سلولی و محتوای ملانین در یک روش وابسته به دوز در سلول‌های B۱۶F۱۰ کاهش یافت. کاهش رادیکال آزاد در سلول‌های ملانومایی تیمار شده نشان داد این ترکیب در غلظت‌های ۴ و ۸ میکروگرم و در غلظت ۱۶ میکروگرم معنی‌دار هستند و دارای ظرفیت آنتی‌اکسیدانی است.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که کروسین به عنوان عامل مهارکننده ملانوژنز در سلول‌های B۱۶F۱۰ مطرح بوده و می‌تواند به عنوان یک ترکیب سفیدکننده پوستی پیشنهاد شود.


فاطمه عزالدینی اردکانی، یاسر صافی، سجاد بشارتی، محسن ابراهیمی، عطیه صفائی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: سن بالا احتمال بروز هم‌زمان استئوپروز و پرفشاری خون را بالا می‌برد. نشان داده شده که داروهای کنترل فشارخون می‌توانند بر متابولیسم استخوان تاثیرگذار باشند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر داروهای کنترل فشارخون بر تراکم استخوان فکین در مردان بالای ۵۰ سال با استفاده از CBCT انجام گرفت.

روش بررسی: در این مطالعه کراس سکشنال تحلیلی بر اساس معیارهای ورود و خروج، ۱۷۴ تصویر CBCT متعلق به مردان بالای ۵۰ سال مورد بررسی قرار گرفت. این تصاویر بر اساس سابقه مصرف داروی کنترل فشارخون توسط بیمار، در سه گروه کنترل (عدم ابتلا به پرفشاری خون)، مصرف کننده داروهای بتابلوکر (حداقل ۵ سال) و مصرف کننده داروهای بلوک کننده کانال کلسیم (حداقل ۵ سال) قرار گرفتند. تراکم استخوان هر یک از فکین در ۴ ناحیه با استفاده از CBCT تعیین شد و میانگین این چهار مقدار به عنوان متوسط تراکم استخوان فک مربوط، منظور گردید. جهت مقایسه میانگین‌ها از آنالیز One- Way ANOVA و تحلیل تعقیبی Tukey استفاده شد.

نتایج: در فک بالا، میانگین دانسیته تمام نواحی به جز ناحیه اینسایزور، در گروه مصرف کننده بتابلوکر به طور معنی‌داری بیش از گروه کنترل بود. در فک پایین تفاوت بین دو گروه فوق‌الذکر، تنها در مورد دانسیته کل فک پایین از نظر آماری معنی‌دار بود. در هیچ یک از نواحی دو فک، بین گروه کنترل و گروه مصرف کننده داروهای بلوک کننده کانال کلسیم اختلاف آماری معنی‌داری وجود نداشت.

نتیجه‌گیری: ممکن است جهت درمان بیماران دچار پرفشاری خون در خطر استئوپروز، داروهای بتابلوکر بر داروهای بلوک کننده کانال کلسیم ارجح باشند.


ابوالفضل قلی‌پور، نجمه انصاری، محمد‌صادق دماوندی، محمد ربیعی، رضا میرنژاد،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: اسینتوباکتربومانی از باکتری‌های ایجادکننده عفونت‌های بیمارستانی در بخش مراقبت‌های ویژه در بیمارستان‌ها محسوب می‌شود و می‌تواند باعث عفونت‌های گوناگون بیمارستانی نظیر باکتریمی، مننژیت، پنومونی و عفونت مجاری ادراری شود. تکنیک‌های مولکولی مختلفی برای ژنوتایپینگ میکروارگانیسم‌ها وجود دارد که در بین آن‌ها PFGE به عنوان روش استاندارد طلایی برای ساب تایپینگ بسیاری از باکتری‌ها معرفی شده است. هدف از این مطالعه تعیین تیپ‌های مولکولی سویه‌های اسینتوباکتربومانی با روش Pulsed- Field Gel Electrophoreses و همچنین تعیین ارتباط بین تیپ‌های شایع موجود و الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها است.
روش بررسی: در این بررسی توصیفی تحلیلی تعداد ۵۰ باکتری اسینتوباکتربومانی به کمک روش‌های کشت و تست‌های بیوشیمیایی شناسایی و تائید شدند. سپس باکتری‌های شناسایی‌شده با استفاده از PFGE مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج تیپ بندی آن‌ها با نتایج مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها مقایسه گردید.
نتایج: نتایج به دست آمده نشان داد که تمام ایزوله‌ها دارای مقاومت چند‌گانه هستند. بیشترین حساسیت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های توبرامایسین (۵۲ درصد)، جنتامایسین (۳۶ درصد) و مروپنم (۳۲ درصد) مشاهده­ گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که سویه‌های اسینتوباکتربومانی جداشده از بیمارستان‌های شهر شهرکرد شامل ۷ الگوی ژنتیکی مختلف بودند که ۲ تا از این الگو‌ها اسپورادیک بود. همچنین الگوهای ژنوتیپی در هر بیمارستان با یکدیگر متفاوت بود.
نتیجه‌گیری: با استفاده از روش PFGE، هرچند تنوع در میان سویه‌های اسینتوباکتربومانی در شهر شهرکرد مشاهده شد، ولی هیچ سویه اپیدمیکی در میان آن‌ها مشاهده نگردید. از نظر مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج نیز این الگوها با هم متفاوت بودند.
 

حسین فلاح زاده، عبداله جوان رشید، حبیب اله اسماعیلی، امید کیانی، مسعود میرزائی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: مقادیر مرجع شاخص‌های تن سنجی بدست آمده در یک جمعیت مشخص نمی‌تواند در استفاده برای جمعیتی دیگر مناسب باشد. مطالعه حاضر به منظور ارائه مقادیر مرجع برای شاخص توده بدنی و تعیین وضعیت چاقی بر اساس آن، در جمعیت ۲۰ تا ۶۹ ساله ساکن شهر یزد انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه از اطلاعات ۹۴۲۲ نفر ساکنان بزرگسال شهر یزد استفاده گردید. مجموعه داده‌ها شامل جنسیت، سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی بود. مدل جمعی تعمیم یافته برای مکان، مقیاس و شکل، GAMLSS، به داده‌ها برازش شد. جهت بررسی مناسبت مدل از معیار اطلاع آکائیک استفاده شد. از نرم افزار R۳,۳.۲ برای تحلیل داده‌ها استفاده گردید.
نتایج: نتایج اصلی این مطالعه شامل تعیین مقادیر شاخص توده بدنی برای صدک‌های ۵ ام، ۸۵ ام، ۹۰ ام و ۹۵ ام بر اساس جنسیت و سن بود. سطوح اضافه وزن برای مردان و زنان سالم به ترتیب ۲/۲۵ الی ۳/۲۸ و ۶/۲۵ الی ۸/۲۷ کیلوگرم بر مترمربع متغیر بود. سطوح چاقی در مردان ۷/۲۷ الی ۳/۳۰ و در زنان ۲/۲۸ الی ۳/۳۲ کیلوگرم بر مترمربع متغیر بود. شیوع چاقی طبق این مطالعه ۹/۲۷ درصد و شیوع اضافه وزن ۱/۱۷ درصد و در مجموع شیوع چاقی و اضافه وزن ۴۵ درصد بود.
نتیجه گیری: یافته‌های این تحقیق نشان داد معیار تشخیص چاقی، اضافه وزن، نرمال و لاغر بودن افراد بزرگسال به سن و جنسیت بستگی دارد و پزشکان و متخصصان علوم تغذیه در درمان بیماران و توصیه‌های تغذیه‌ای به آنان باید به سن و جنس بیماران توجه کنند.
ریحانه فرجی، زهرا خندان خادم‌الرضا، سهیلا شریفیان، هدی زارع،
دوره ۲۹، شماره ۳ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: بسیاری از نقایص شناختی و اجتماعی در اوتیسم ناشی از اتصالات عملکردی غیرنرمال بین شبکه‌های مغزی است، که به‌وسیله اختلال در یکپارچگی ترکت‌های ماده سفید نشان داده می‌شود. ترکت‌های ماده سفید مانند "بزرگراه‌های" مغز هستند، که امکان برقراری ارتباط سریع و کارآمد در مناطق مختلف مغز را فراهم می‌کنند. هدف از این مقاله، بررسی نتایج مطالعات اوتیسم بر اساس تصاویر تانسور انتشار است که یک روش تصویربرداری عصبی برای بررسی یکپارچگی ترکت‌ها است.
نتیجه‌گیری: در این مطالعات نشان داده شده است که به دلیل اختلال در یکپارچگی ماده سفید، ترکت‌های عصبی در افراد اختلال طیف اوتیسم می‌تواند غیرعادی باشد که این تغییرات ترکت‌ها در مغز چنین افرادی برای شناسایی اختلافات فردی کمک کننده است. با وجود اینکه بیشتر مطالعات کاهش  (Fractional Anisotropy) FAو افزایش MD (Mean DiffusivityRD (Radial Diffusivity) و AD (Axial Diffusivity) را در ترکت‌های ماده سفید گزارش نمودند اما در برخی مطالعات که انگشت شمارند افزایش FA و یا فقدان اختلاف چشمگیر بین گروه کنترل و اوتیستیک گزارش شده است.

سمیه دولت‌آبادی، محمد جواد نجف‌زاده،
دوره ۲۹، شماره ۶ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: با وجود اینکه قارچ ریزوپوس اصلی‌ترین عامل ایجاد بیماری موکورمایکوزیس می‌باشد، اطلاعات ما در مورد این عوامل بیماریزا اندک می‌باشد. قدرت عفونت زایی سویه‌های R. microsporus وR. arrhizus  که از منابع مختلف بالینی و محیطی جمع آوری شده‌اند، در مدل آزمایشگاهی لارو حشره mellonella Galleria و موش مورد بررسی قرار گرفتند.
روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی، تعداد ۲۶ سویه، ۱۳ مورد از هر یک از دو گونه فوق در لارو حشره با غلظت نهایی ۱۰۶/ml اسپور برای هر سویه آماده شدند. بیماری‌زایی ۸ عدد از این سویه‌ها در موش آزمایشگاهی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌های تلقیح شده در لارو حشره به‌ مدت ۶ روز و موش های آزمایشگاهی به‌مدت ۱۴ روز مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات آماری به وسیله نرم‌افزار Graphpad Prism (GraphPad Software, San Diego, CA) انجام شد. داده‌های مربوط به بقاء نمونه‌ها با استفاده از نمودارهایKaplen-Meyer  رسم و با استفاده از تست log rank آنالیز شدند. میزان p.value کمتر از ۰/۰۵ درصد در نظر گرفته شد.
نتایج: میزان کشندگی قارچ R. arrhizus در لارو حشره و موش‌های تلقیح شده بیشتر از  R. microsporusبوده است. تفاوت بیماری‌زایی در دو واریته R. arrhizus معنادار نبود. میزان مرگ و میر ارتباطی با منبع جداسازی نداشته و در میان سویه‌های مربوط به یک گونه متغیر بودند. تولید سم باکتری همزیست در گونه R. microsporus، بر میزان مرگ و میر تاثیری نداشت. مرگ و میر در دو نوع مدل آزمایشگاهی یک الگوی مشابه را نشان می‌دهد.
نتیجه‌گیری: با توجه به بروز مرگ و میر در نمونه‌هایی با منبع محیطی، چنین استنباط می‌گردد که این گروه از قارچ‌ها ماهیت فرصت طلب داشته، در شرایط مساعد قادر به ایجاد بیماری در افراد مستعد می‌باشند. مدل آزمایشگاهی لارو حشره نتایج قابل قبولی را در مقایسه با مدل حیوانی بدست می‌دهد.

فاطمه سیگارچیان تقی‌زاده، امیر حسین محمودی، مجید اکبری، فاطمه حمیدی‌فر،
دوره ۳۰، شماره ۵ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: آموزش صحیح دندانپزشکی و تامین نیاز جامعه، لزوم تغییر روش آموزشی به سمت مراقبت جامع بیمار را بیش از پیش آشکار می‌سازد. این مطالعه بهمنظور بررسی تبیین دیدگاه اعضای هئیتعلمی دانشکده‌های دندانپزشکی نسبت به آموزش دندانپزشکی بیمار محور انجام گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی دیدگاه ۳۲۵ نفر از اساتید دانشکده‌های دندانپزشکی کشور در سال ۱۳۹۹  بررسی شد. ابزار پژوهش پرسش‌نامه محقق ساخته مشتمل بر ابعاد و مولفه‌های آموزش دندانپزشکی بیمار محور بود. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف و فریدمن و از نرمافزار Smart PLS  بهمنظور تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
نتایج: در این تحقیق ابعاد آموزش دندانپزشکی بیمار محور شامل کار‌آمد نمودن دانشجو، ارزشیابی، راهبردهای آموزشی، قدرت مشارکت، بیمار، برنامه‌ریزی و مدیریت، آماده‌سازی بستر مورد مطالعه قرار گرفت. هر یک از ابعاد از منظر مولفه‌های ایجاد کننده آن بررسی شد. نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد که مقدار بارهای عاملی به‌دست آمده برای تمامی مولفه‌ها بیشتر از ۰/۳ و (۰/۰۵P < ) و با مقادیر t بزرگتر از ۱/۹۶ قرار دارند و مقدار پایایی ترکیبی برای اکثر مولفه‌ها بیشتر از مقدار ۰/۷ است. بعد ارزشیابی با رتبه میانگین ۵ بالاترین و بیمار با رتبه میانگین ۲/۸۸ در پایین‌ترین و مولفه نیاز به تغییر روند ارزشیابی با رتبه میانگین ۹/۱۵ بالاترین و رضایتمندی با رتبه میانگین ۴/۹۸ در پایین‌ترین مرتبه قرار گرفته‌اند.
نتیجه‌گیری: توجه به میانگین ابعاد و مولفه‌ها که بالاتر از متوسط بوده، نشان از این دارد که اساتید، آموزش جامع بیمار محور را برای آموزش دندانپزشکی مناسب دانسته و نیاز است ابعاد و مولفه‌های این نوع آموزش مورد توجه قرار گیرد.
 

شبنم علومی، امیرحسین فتح‌آبادی، حسین عظیمیان، سمانه مصطفی‌پور، سارا خادمی،
دوره ۳۰، شماره ۷ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: با توجه به نقش انکارناپذیر تصویربرداری پزشکی در فرایند تشخیص و درمان بیماریها، موضوع حفاظت در برابر تابشهای یونیزان مورد استفاده در این روشهای تشخیصی اهمیت مییابد. بنابراین افزایش آگاهی بیماران در رابطه با پرتوهای یونیزان، به منظور جلب همکاری ایشان در انجام تکنیکها و استفاده از روشهای حفاظتی به منظور به حداقل رساندن دوز دریافتی توسط بیماران و پرسنل امری ضروری می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تحلیلی-مقطعی است. تعداد ۱۵۹ پرسش‌نامه محقق ساخته، شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی پیرامون میزان آگاهی بیماران در رابطه با خطرات پرتوهای یونیزان و حفاظت در برابر این پرتوها، توسط بیماران مراجعه‌کننده به بخش‌های رادیولوژی بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۹۹ تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون تی و آنالیز واریانس یک‌طرفه تحت نرم‌افزار آماریversion ۱۶  SPSS صورت پذیرفت.
نتایج: میانگین نمره آگاهی بیماران مورد مطالعه ۲۶/۰۷% ± ۳۵/۳۶% به‌دست آمد. ۹۱/۱%  از آنان در پاسخ‌هایشان عنوان کرده‌اند که مایل‌اند پزشکان در مورد منافع و مضرات این پرتوها به آنان توضیحاتی ارائه دهند و این درحالی بود که تنها ۳۵/۲% از بیماران توسط پزشک خود آگاه شده بودند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست آمده از پرسش‌نامه‌های تکمیل شده توسط بیماران، درصد پایینی از افراد، به سوالات تخصصی پاسخ‌های صحیح داده بودند و بر اساس اظهارات خود افراد، ۹۱/۱% بیان داشتند که مایل‌اند در این زمینه، اطلاعاتی به آن‌ها ارائه شود. بنابراین لزوم ارائه آموزش‌های مناسب به بیماران در این زمینه، از طریق تهیه بروشورهای آموزشی و جلب همکاری پرسنل به منظور آگاه‌سازی بیشتر بیماران مراجعه‌کننده به بخش‌های رادیولوژی باید در اولویت قرار بگیرد.
 

ابوالفضل حکمت شعار، امیرعلی مودی قالی‌باف، علی شمشیریان، محمدرضا عباس‌زادگان، بهرام معمار، محمدرضا مطیع،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( تیر ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: مطالعه حاضر جهت بررسی ارتباط میزان بیان ژن COX-۲ با علایم کلینیکوپاتولوژیک و پیش‌آگهی در بیماران مبتلا به سرطان معده طراحی شده است.
روش بررسی: مطالعه توصیفی-تحلیلی جهت دستیابی به اهداف تعیین شده در بازه زمانی سال های ۱۳۸۷ لغایت ۱۳۹۸ به بررسی بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان امام‌رضا (ع) شهر مشهد، ایران، پرداخته است. در این مطالعه اطلاعات دموگرافیک بیماران، علائم بالینی بیماران، یافته‌­های مربوط به تومور، نوع جراحی و سطح بیان ژنCOX-۲  (با استفاده از تکنیک Real time PCR) ثبت و بررسی گردید. داده‌های ثبت شده با استفاده از نرم‌افزارversion ۱۶  SPSS و با بکارگیری شامل آزمون‌های مجذور کای، دقیق فیشر، ضریب توافق گاما، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و یا آزمون کروسکال والیس در سطح معناداری ۰/۰۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: از بین ۱۱۰ بیمار وارد شده به مطالعه، تعداد ۵۵ بیمار، با توجه به معیارهای تعریف شده، مورد بررسی قرار گرفتند. در این بین ۲۱ (۳۸/۲%) نفر از بیماران دارای مقادیر کاهش یافته بیان ژن بودند، در ۱۸ (۳۲/۷%) بیمار بیان ژن در محدوده نرمال قرار داشت و در ۱۶ (۲۹/۱%) نفر افزایش بیان ژن دیده شد. میانگین ماه­‌های بقای بیماران پس از جراحی، ۱۷/۴۱±۲۳/۰۷ ماه به‌دست آمد. در مطالعه حاضر ارتباط معنادار آماری بین افزایش بیان ژن COX-۲ و علائم بالینی، سن، جنسیت، بقا (بر اساس ماه)، پیشرفت تومور، نوع جراحی، ویژگی‌های بافت‌شناسی، سابقه خانوادگی سرطان و سایر موارد یافت نشد (۰/۰۵> P)؛ ولیکن در نظر گرفتن بقای سالیانه در دسته‌بندی سالیانه، ارتباط معناداری را با میزان بیان ژن COX-۲ نشان داده است (۰/۰۲۸=P).
نتیجه‌گیری: علی‌رغم عدم یافتن ارتباط معنادار بین بیان ژن COX-۲ و پارامترهای بررسی شده در بیماران مبتلا به سرطان معده در این مطالعه، وجود ارتباط معنادار بین میزان بیان ژن و میزان بقای سالیانه بیماران از اهمیت به‌سزایی برخوردار می‌باشد.
 

مرضیه لطفی، لیلا عضد، ملیحه لطفی، فاطمه توحیدی، سیدحسین شاهچراغی،
دوره ۳۱، شماره ۷ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: نارسایی زودرس تخمدان یا Premature Ovarian Failure (POF)  بیماری است که قبل از ۴۰ سالگی و به دلیل اختلال در عملکرد تخمدان‌ها رخ می‌دهد. در این افراد تولید و ترشح هورمون استروژن به درستی انجام نمی‌شود. چنین وضعیتی باعث نامنظم شدن یا قطع پریود واختلال در فرایند تخمک‌گذاری و بروز علائم یائسگی می‌شود. نارسایی زودرس تخمدان باردار شدن افراد را با مشکل مواجه می‌کند، لذا تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.
نتیجه‌گیری: یکی از راه‌های پیشنهادی برای ترمیم و بازسازی بافت تخمدان نارسا استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) است. اثرات مثبت PRP وابسته به غلظت بالای فاکتورهای رشد موجود در گرانول‌های الفای پلاکت‌ها می‌باشد. نتایج این مقاله مروری نشان دهنده این است که استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت در بازگرداندن عملکرد تخمدان می‌تواند به عنوان یک روش درمانی در این بیماران مدنظر قرار گیرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb