احمد پارسایی فر، مسعود نیکبخت، مهری غفوریان بروجردنیا، محمدرضا زادکرمی، عبدالحمید حبیبی،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: ورزش منظم یا فعالیت بدنی با شدت متوسط سیستمهای دفاعی بدن را تقویت کرده، در حالیکه فعالیت بدنی شدید باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن میشود. هدف این پژوهش، بررسی اثر حاد یک جلسه رکاب زدن فزآینده ی درماندهساز توسط دست بر پاسخ سلولهای NK و T سیستم ایمنی دانشجویان پسر رشته تربیتبدنی بود.
روش بررسی: در این تحقیق ۲۰ آزمودنی مرد با میانگین سنی ۸/۱۴/۲۲ سال، میانگین قد ۷/۶±۳/۱۷۴ سانتیمتر، میانگین وزن ۶/۷±۱/۷۱ کیلوگرم و بیشینه اکسیژن مصرفی ۱/۷۷/۴۱ میلیلیتر/ کیلوگرم/ دقیقه، به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (۱۰ نفر) و کنترل (۱۰ نفر) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تجربی، یک فعالیت درماندهساز را توسط کارسنج دستی انجام دادند، در حالیکه آزمودنیهای گروه کنترل در هیچگونه فعالیت ورزشی شرکت نکردند. نمونههای خونی قبل، بلافاصله بعد و دو ساعت بعد از پایان آزمون ورزشی و از طریق ورید بازویی از کلیه ی آزمودنیهای گروه تجربی و کنترل جمعآوری شد و به روش فلوسایتومتری مورد اندازهگیری قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها، از روش آماری t مستقل و t همبسته استفاده شد.
نتایج: درصد سلولهای CD۱۶/۵۶ (NK) و CD۸ (T) بلافاصله بعد از تمرین بطور معنیداری افزایش پیدا کرد (۰۰۱/۰P≤ و ۰۰۵/۰P≤)، از طرفی درصد سلولهای CD۴ (T) و نسبت سلولهای CD۴/CD۸ کاهش معنیداری را نشان داد (۰۰۱/۰P≤ و ۰۰۲/۰P≤). علاوه بر این درصد سلولهای CD۱۶ و CD۵۶ (NK) تغییر معنیداری نکرد (۲۲۹/۰P≤ و ۲۵۱/۰P≤).
نتیجهگیری: یک جلسه تمرین شدید توسط دست، هم باعث افزایش و هم کاهش در عملکرد سلولهای NK و T سیستم ایمنی
میگردد، اما این تغییرات موقتی بوده و به زودی در دوره بازیافت به مقادیر قبل از ورزش بر می گردد.