۴ نتیجه برای مجدی زاده
محمد مجدی زاده، سعید رضایی زارچی، افسانه السادات موحدپور، هاشم شاهی مالمیر، خانم الهام ساسانی، دکتر بی بی فاطمه حقیر السادات،
دوره ۲۵، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: اسانس و ترکیبات گیاهی از خواص ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ضدتوموری بالایی برخوردار هستند، اما استفاده از آنها به صورت سنتی با چالشهای جدی روبرو است. یکی از استراتژیهای دارویی مطرح برای غلبه بر این مشکلات، نانوحاملهای لیپوزومی است. در این مطالعه سامانه لیپوزومی آهسته رهش حاوی اسانس نعناع فلفلی به منظور بهبود شاخصههای ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد توموری اسانس تهیه شده است.
روش بررسی: وزیکولهای لیپوزومی با استفاده از فسفاتیدیل کولین (۸۰%) و کلسترول (۲۰%) و با روش فیلم نازک تهیه شدند. اسانس نعناع فلفلی به روش غیرفعال درون لیپوزومها بارگذاری شد. بررسی شاخصههای فیزیکوشیمیایی آنها با استفاده از دستگاههای زتا سایزر، FTIR، SEM انجام شد و در پایان میزان رهایش اسانس در دمای oC ۳۷ محاسبه گردید.
نتایج: وزیکولهای لیپوزومی حاوی اسانس نعناع فلفلی با اندازه nm ۳۹/۱۳ ± ۲۴۷، ۷/۲ ± ۳۸/۶۱ درصد میزان راندمان انکپسولاسیون، پتانسیل زتا ۷۴/۰ ۵۴/۳۴- میلیولت و شاخص پراکندگی (polydispersity index) ۰۱/۰ ± ۳۲/۰ میباشد. رهایش اسانس در این نانوسامانه کنترل شده است و بررسی FTIR و SEM، نشان میدهد که اسانس و نانوسامانه برهمکنشی نداشتهاند و ذرات آن ساختاری کروی دارند.
نتیجهگیری: در پژوهش حاضر اسانس نعناع فلفلی درون حاملهای لیپوزومی بارگذاری شد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی ضمن تایید آهسته رهش بودن سامانه، نشان میدهد که این نانوسامانه آنیونی، بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی اسانس، سبب افزایش پایداری آن شده است. بدین ترتیب نانو حامل لیپوزومی میتواند بعنوان حاملی مناسب و دارای پتانسیل برای اسانس باشد.
الهام ساسانی، هاشم شاهی مالمیر، فاطمه دانشمند، محمد مجدی زاده، بی بی فاطمه حقیرالسادات،
دوره ۲۶، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: شیمی درمانی از مؤثرترین شیوههای مبارزه با تومورهای متاستاتیک است. هدفمند نبودن آن، با عوارض جانبی بسیاری همراه است. هدف از این مطالعه؛ بررسی فرمولاسیونهای مختلفی از سامانه هیبریدی لیپونیوزوم به منظور دستیابی به فرمولاسیونی بهینه و هدفمند، جهت ارائه عملکرد مناسب در شیمی درمانی سرطان؛ به عنوان یک داروی مکمل بوده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوعی مطالعه تجربی میباشد. پنج سامانه لیپونیوزومی با فرمولاسیونهای مختلف حاوی DPPC، کلسترول و اسپن۶۰ به روش فیلم نازک سنتز شدند. ۳ فرمول بر اساس بازده درونگیری کورکومین انتخاب گردیده و پروفایل رهایش آنها جهت گزینش فرمول نهایی بررسی شد. سپس؛ فرمولاسیون نهایی با DSPE-mPEG(۲۰۰۰) بهینه گردیده و ضمن بررسی پروفایل رهایش آنها در محیطهای شبیهسازی شده سلول سالم و سرطانی؛ شاخصههای فیزیوشیمیایی فرمول نهایی با استفاده از دستگاههای ZetaSizer، FTIR و SEM تعیین گردید.
نتایج: فرمولاسیون نهایی لیپونیوزوم پگیله کورکومین دارای اندازه nm۵/۱۴۷، درون گیری ۸۵/۱ ± ۱۲/%۹۸ ، پتانسیل زتا mV۹۰/۸- و PDI ۱۷۶/۰ بوده است. حداکثر رهایش دارو برای این نانوسامانه در محیط شبیه به سلول سالم ۰۲/۱۹% و سلول سرطانی ۸۸/۲۴% بوده است. بررسیهای FTIR و SEM، نشان میدهد دارو و نانوحامل برهم کنش شیمیایی منجر به تغییر گروههای عاملی نداشته و ذرات آن مورفولوژی کروی دارند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه ضمن تایید نیمه هدفمندی سامانه، نشان می دهد حامل بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی دارو، داروی دربرگرفته شده را با نرخ پیوسته و کنترل شده آزاد ساخته است. به نظر میرسد؛ سایز نانو و شارژ ناچیز آنیونی سامانه، حاکی از برداشت سلولی بالای سامانه باشد.
هاشم شاهی مالمیر، سید مهدی کلانتر، الهام ساسانی، مرتضی اسگری، محمد مجدی زاده، بی بی فاطمه حقیرالسادات،
دوره ۲۶، شماره ۱۰ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: دوکسوروبیسین، از متداول ترین داروهای مورد استفاده در شیمیدرمانی سرطان با عوارض جانبی بسیار همراه بوده و این حقیقت استفاده از آن را با محدودیت هایی مواجه می سازد. در مطالعه حاضر با تکیه بر دانش نانوحامل های دارویی، فرمولاسیونهای متعددی از فرم نیوزومه شده این دارو سنتز شده و بهینهسازی های سطحی در خصوص فرمولاسیون منتخب نهایی اعمال گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی است. سامانه های نیوزومی با فرمولاسیونهای متعدد و استفاده از توئین-۶۰ و کلسترول به روش هیدراتاسیون فیلم نازک سنتز شدند. داروی دوکسوروبیسین به طور غیرفعال درون نیوزوم ها بارگذاری شد. سپس بهینه سازی ها بر اساس انتخاب تجربی دو فرمول از ۶ فرمول ساخته شده، و بررسی اثر افزودن تویین۲۰، پلیمر DSPE-mPEG (۲۰۰۰) و فسفولیپید کاتیونی DOTAP (به ترتیب) صورت پذیرفت. سپس شاخصه های فیزیکوشیمیایی نانوسامانه از منظر بازده درونگیری، پروفایل رهایش دارو در شرایط مشابه سلولهای سالم و سرطانی، قطر هیدرودینامیک،Poly Dispersity Index ، پتانسیل زتا، مورفولوژی و طیف Infrared Spectroscopy (IR) تعیین گردید. به منظور رسم گراف ها و بیان داده ها به ترتیب از نرم افزارهای Origin و Excel استفاده شد.
نتایج: فرمول نیوزوم بهینه شده نهایی نیوزومی دارای قطر nm۵۹/۹۲، انکپسولاسیون ۴۳/۰ ± ۸/۹۱%، پتانسیل زتا mV۵/۳- و شاخص پراکندگی ۱۹۶/۰ می باشد. حداکثر رهایش دارو از نانوسامانه تحت شرایط سلولهای سالم و سرطانی (C° ۳۷، ۴/۷=pH و C° ۴۲، ۴/۵=pH) بعد از گذشت ۴۸ ساعت، به ترتیب؛ ۳/۶۲% و ۵/۷۶% بوده است. بررسی های Field Emission Scanning Electron Microscope و IR نشان از مورفولوژی کروی و عدم وجود برهم کنش شیمیایی میان نانوسامانه و دارو بوده است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نیمه هدفمند بودن این حامل دارویی را اثبات می کند. هم چنین نشان می هد، نیوزوم بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی دارو و با تخصصی نمودن دارورسانی، اثربخشی و کیفیتزندگی بیمار را افزایش و عوارض جانبی را کاهش می دهد.
سید محمد موسوی زاده، مرتضی باغیانی، محمد مجدی زاده، دکتر بی بی فاطمه حقیرالسادات، سید محمود موسوی زاده،
دوره ۲۶، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: روشهای معمول سرطان درمانی به دلیل داشتن عوارض جانبی با مشکلات فراوانی روبرو هستند، بنابراین استفاده از روشهای نوین در دارو رسانی به سلولهای سرطانی ضروری است. در مطالعه حاضر فرمولاسیون نانویی از حاملهای لیپیدی حاوی داروی دوکسوروبیسین سنتز شده و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: پژوهش حاضر نوعی مطالعه تجربی میباشد. سامانه لیپوزومی با استفاده از توئین-۲۰، کلسترول و فسفاتیدیل کولین سویا به روش هیدراتاسیون فیلم نازک سنتز شدند. بعد از بارگذاری داروی دوکسوروبیسین درون لیپوزومها، شاخصههای فیزیوشیمیایی نانوسامانه از منظر بازده درونگیری، پروفایل رهایش دارو در شرایط مشابه سلولهای سالم و سرطانی، اندازه، پتانسیل زتا، مورفولوژی و طیف IR تعیین گردید.
نتایج: نانو حاملهای لیپوزومی دارای قطر nm۹/۱۳۲، انکپسولاسیون ۷۱/۹۳% و پتانسیل زتا mV ۱۸/۰±۷۳/۳۸- میباشد. حداکثر رهایش دارو از نانوسامانه در شرایط C° ۳۷، ۴/۷=pH و C° ۴۲، ۴/۵=pH و C° ۳۷، ۴/۵=pH بعد از گذشت ۷۲ ساعت، بهترتیب، ۵۴/۳۶% و ۱۸/۷۴% و ۹/۵۵% بوده است. بررسیهای SEM و IR نشان از مورفولوژی کروی و عدم وجود برهمکنش شیمیایی میان نانوسامانه و دارو بوده است.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سامانه لیپوزومی ضمن برخورداری از ویژگیهای فیزیوشیمیایی مناسب، تغییری در ماهیت شیمیایی داروی ایجاد نکرده و میتواند حاملی مناسب و نیمه هدفمند برای داروی دوکسوروبیسین باشد.