حسن پازکی، حسین ایمانی، فرح فرخی، عبد الحسین شاهوردی، بیتا ابراهیمی، لیلا سادات طاهایی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: عناصر موجود در محیط کشت میتواند تأثیر فزآیندهای در رشد و تکوین فولیکول و اووسیت در محیط آزمایشگاهی داشته باشد. در مطالعه حاضر اثر عصاره پلاکتهای خون روی رشد و بقای فولیکول و اووسیت در محیط آزمایشگاهی بررسی شده است.
روش بررسی: فولیکولهای پرهآنترال موش سوری نابالغ نژاد NMRI با ابعاد ۱۰۰ تا ۱۳۰ میکرومتر تهیه گردید. فولیکولها برای مدت ۱۲ روز در محیطهای متفاوت کشت داده شدند. محیطها حاوی ۵ و ۱۰ درصد عصاره پلاکتهای خون (PL) به عنوان محیط مورد آزمایش و دو محیط دیگر حاوی ۵ و ۱۰ درصد سرم گاوی (FBS) به عنوان محیط کنترل بودند. محیط کشت هر یک روز در میان تعویض گردید. در نهایت درصد بقاء و رشد فولیکول توسط میکروسکوپ اینورت یک روز بعد از کشت و در پایان کشت بررسی گردید.
نتایج: بعد از ۱۲ روز کشت اووسیتها رشد معنیداری در محیطهای دارای عصاره پلاکتهای خون((PL نشان دادند و توانستند به اندازه اووسیتهای بالغ در محیط کنترل برسند. تعداد فولیکولها بعد از یک روز در محیط حاوی ۱۰% FBS و محیطهای آزمایشی نسبت به ۵%FBS کاهشی معنیدار داشتند (۰۵/۰p<). اما در پایان دوره ۱۲ روزه کشت بیشترین بقاء متعلق به محیط آزمایشی حاوی ۵% PL بود و تعداد فولیکول در دیگر گروهها کاهشی معنیدار نسبت به این گروه آزمایشی نشان دادند (۰۵/۰p˂).
نتیجهگیری: عصاره پلاکتهای خون باعث بهبود محیط کشت فولیکول شده و در رشد اووسیت و میزان بقاء فولیکولها مؤثر میباشد. به نظر میرسد PL میتواند به عنوان مکمل یا یک جایگزین مناسب برای سرمهای معمول از جمله FBS باشد.