۳۰ نتیجه برای شاد
فرشاد درویشی هرزویلی، زهره حجتی، مجید متولی باشی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۵ ۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: گونه های استرپتومایسس، باکتری های رشته ای گرم مثبت و هوازی هستند که ازخاک جدا می شوند و دامنه وسیعی از
آنتی بیوتیک ها را تولید می کنند. استرپتومایسس گریزئوس آنتی بیوتیک استرپتومایسین و اسپور را حتی در محیط مایع تولید می کنند. دسته ژنی تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین دارای ژن strR است که پروتئین تنظیم کننده اختصاصی این دسته ژنی را کد می نماید. هدف از این تحقیق جداسازی و تأیید سریع استرپتومایست های تولید کننده آنتی بیوتیک استرپتومایسین به ویژه استرپتومایسس گریزئوس از خاک های ایران است تا برای افزایش تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین درستکاری شوند.
روش بررسی: دراین تحقیق از یک محیط کشت نیمه اختصاصی ابتکاری جدید به نام میحط کشت FZmsn برای جداسازی استرپتومایست ها از محیط های طبیعی به کار رفت. ۵۰ کلنی رشد یافته بر روی محیط کشت FZmsn بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی و مطالعات میکروسکوپی به عنوان سویه های استر پتومایسس جداسازی شد. یک جفت پرایمر اختصاصی برای شناسایی ژن strR به وسیله نرم افزار اولیگو طراحی گردید.
نتایج: با تکنیک Colony-PCR، شش کلنی از کلنی های سویه های استرپتومایسس به عنوان کلنی های استرپتومایسس گریزئوس تعیین شد.
نتیجه گیری: از سویه های استرپتومایسس بومی به منظور درستکاری ژنتیکی استرپتومایسس گریزئوس جهت افزایش تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین استفاده خواهد شد
حسین اعرافی، ضیاء اسلامی، محمود نوری شادکام، محمدعلی منوچهری نائینی، ثریا جلالپور، سرافراز آبیاری،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : برخلاف عقیده رایج قبلی نوزادان درد را حس مینمایند و حتی ممکن است حساسیت آنها به درد و اثرات درازمدت ناشی از آن بیش از شیرخواران بزرگتر باشد. شایع ترین اقدام دردناک در نوزادان خونگیری است. راههای متفاوتی برای تسکین درد حاد در نوزادان وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه ، مقایسه اثر سوکروز ۲۵% باکرم املا (لیدوکائین + پریلوکائین) و پلاسبو (آب و کرم پایه) در تسکین درد حاد ناشی از خونگیری ، در نوزادان ترم بیمارستان آموزشی شهید صدوقی یزد بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که بر روی ۲۱۰ نوزاد ترم انجام شد. تمام نوزادان در شرایط بالینی پایدار و یکسان بودند. نوزادان بطور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. در گروه اول (سوکروز ۲۵% + کرم پایه) ، گروه دوم (کرم املا + آب مقطر) و گروه سوم (کرم پایه + آب مقطر) استفاده شد. سپس خونگیری از پاشنه پا انجام گرفت. همزمان با خونگیری امتیاز DAN ، و مدت زمان گریه و تعداد ضربان قلب اندازهگیری شد . پس از جمعآوری اطلاعات و آنالیز آنها ، شدت درد ، مدت زمان گریه و تعداد ضربان قلب در سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج : زمان گریه (میانگین انحراف استاندارد) در سه گروه، سوکروز ۲۵% و کرم پایه،کرم املا با آب مقطر وکرم پایه و آب مقطر به ترتیب عبارت بود از ۷/۶۵۳/۱۰ ، ۴/۵ ۷۶/۸ و ۱۱/۱۸ ۹۷/۱۸ (۰۰۱/۰=P). امتیاز DAN در سه گروه با استفاده از آزمون کروسکال– والیس مورد مقایسه قرار گرفت و تفاوت از نظر آماری معنیدار بود (۰۰۱/۰=P).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که محلول سوکروز و کرم املا هردو باعث کاهش شدت درد و مدت زمان گریه و امتیاز DAN میشوند ، ولی به دلیل اثر سریع و سلامت بیشتر ، محلول سوکروز توصیه میشود.
رضا جعفری، مهدی محبعلی، علیرضا دهقان دهنوی، حسن سلیمانی، امیراحمد اخوان، هما حجاران، عباس دهقان شادکام، جواد فتاحی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: لیشمانیوز جلدی یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی موجود در کشور ما می باشد. این بیماری به دو صورتACL(شهری) وZCL(روستایی) وجود دارد. به دنبال اپیدمی لیشمانیوز جلدی در شهر بافق از استان یزد در سال۱۳۸۳، این تحقیق جهت مشخص شدن جنبه های مختلف اپیدمیولوژی بیماری برای اولین باردر این شهر در سال ۱۳۸۴صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی وبه روش مقطعی انجام گردید. جهت مطالعات حشره شناسی هر ۱۵ روز یکبار اقدام به صید پشه خاکی از اماکن ثابت انسانی و خارجی به وسیله ۳۰ عدد تله چسبان انجام شد. جهت مطالعه جوندگان هر ۱۵ روز یکبار اقدام به تله گذاری با ۲۰ عدد تله زنده گیر و با طعمه هایی از خیار تازه انجام گردید. مطالعات عفونت انسانی در آخر هر فصل بر روی ۲۱۲۳ نفر( شامل ۵۰۰ خانوار) صورت پذیرفت که برای هر خانوار فرمهای مخصوصی ثبت شد.در این فرمها سن، جنس و وضعیت افراد از نظر بیماری ثبت می گردید.
نتایج: ۱۷۸۴ عدد پشه خاکی شامل شش گونه فلبوتوموس پاپاتاسی ، فلبوتوموس منگولنسیس ،سرژانتومیا سینتونی، سرژانتومیا تئودوری، سرژانتومیادنتاتا، سرژانتومیا بغدادیس صید گردید. در اماکن داخلی گونه غالب فلبوتوموس پاپاتاسی(۳/۸۷ درصد) و در اماکن خارجی سرژانتومیا سینتونی (۵۳ درصد) بودند. جمعاً ۳۹ عدد مریونس لیبیکوس و ۳ عدد رومبومیس اپیموس صید گردید که در هر دو گونه آلودگی به انگل لیشمانیا مشاهده شد. جمعاً ۲۱۲۳ نفر از اهالی شهر بافق مورد معاینه قرار گرفتند که، شیوع اسکار و زخم حاد به ترتیب: ۸/۱ و ۹/۰ درصد محاسبه گردید.
نتیجه گیری: براساس یافته های این تحقیق، لیشمانیوز جلدی شهر بافق از نوع روستایی است که عامل آن L.majorو مخازن آن می تواند libycus و R.opimusباشند و با توجه به میزان صید P.papatasi در اماکن داخلی(۳/۸۷ درصد) این گونه ناقل احتمالی در این شهر می باشد.
محمد شکر زاده، فرشاد حسینی شیرازی، سهیل سعیدی ساروی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : کشت سلولی، در واقع رشد سلولهای جدا شده از بافت اصلی بوده که سلولها در داخل ظرف کشت در یک محیط مایع افشانده و سپس این سلولها به هم چسبیده و تکثیر می یابند. امروزه از کشت سلولی جهت سنجش سمیت سلولی و مکانسیم های آن، اثرات ترکیبات مختلف بر روی اندامک های هدف داخل سلولی و همچنین بررسی شیوه های جدید درمان، استفاده می شود.
روش بررسی: جهت ارزیابی سمیت سلولی ما از روش کلنی زایی که در عین ساده بودن دقیق می باشد و میزان مرگ و میر سلول را بعد از یک زمان مشخص مواجه با ترکیبات را نشان می دهد استفاده نمودیم. لذا ما میزانIC۵۰ را در خطوط سلولی سرطانی (HepG۲, A۵۴۹, SKOV۳) و نرمال CHO,HGF۱) ، LLCK۱ ( بعد از مواجهه با سه ترکیب شیمیایی سیس پلاتین، استامینوفن و آرسنیک ارزیابی کردیم.
نتایج : یافته ها نشان می دهد که در خصوص داروی استامینوفن در بین خطوط سلولی سرطانی HepG۲ باIC۵۰ برابر با ۲۹/۱ ۶/۱۸ و در خطوط سلولی نرمالCHO با IC۵۰ برابر با ۰۶/۱ ۷/۱۶ بالاترین مقاومت و کمترین حساسیت را داشته است. ولی در خصوص سیس پلاتین در سلولهای سرطانی HepG۲با IC۵۰ برابر با ۰۷/۰ ۸۷/۰ و در سلولهای نرمالHGF۱ با IC۵۰ برابر با۲۱/۰+۶/۱کمترین مقاومت و بیشترین حساسیت را دارا می باشند، ولی در خصوص آرسنیک در خطوط سلول سرطانی A۵۴۹ با IC۵۰ برابر با ۲۹/۰ ۵۹/۴ و در خطوط سلولی نرمال LLCPK۱ با IC۵۰ برابر با ۳۷/۰ ۱ کمترین مقاومت و بیشترین حساسیت را دارا می باشند.
نتیجه گیری: نظر به IC۵۰ محاسبه شده مشخص می شود که حساسیت خطوط سلولی مختلف نسبت به سه داروی مورد ارزیابی متفاوت می باشدP
محمد رضا یعقوبی ارشادی، نرگس مروی مقدم، رضا جعفری، امیر احمد اخوان، حسن سلیمانی، علیرضا زهرائی رمضانی، محمد حسین آرندیان، علیرضا دهقانی دهنوی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: لیشمانیوز پوستی روستایی از مهمترین بیماریهای انگلی در ایران است که در نواحی روستایی ۱۵ استان از ۳۰ استان کشور به صورت اندمیک وجود دارد. در سالهای اخیر لیشمانیوز پوستی روستایی یکی از جدی ترین مشکلات بهداشتی استان یزد به حساب
می آید. به دنبال اپیدمی این بیماری در شهرستان خاتم مطالعاتی در زمینه عفونت انسانی و مخازن حیوانی این بیماری انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی وبه روش مقطعی طی سالهای ۱۳۸۵- ۱۳۸۴ صورت گرفت . جهت بررسی شیوع بیماری ، اقدام به بازدید خانه به خانه از ۳۰۰ خانوار شامل ۱۳۶۴ نفر در منطقه گردید. در این بازدیدها وضعیت افراد هر خانوار از نظر بیماری بررسی و در فرمهای مخصوص ثبت می گشت. به منظور بررسی فون جوندگان منطقه و تعیین مخازن بیماری در ماههای شهریور، مهر و آبان سال ۱۳۸۵ هر ۱۵ روز یکبار اقدام به نصب ۲۰ عدد تله زنده گیر در مجاورت لانه های فعال جوندگان گردید. جوندگان صید شده، تعیین هویت شده و از نظر آلودگی به انگل لیشمانیا مورد آزمایش قرار گرفتند. ماهیت انگل جدا شده از انسان و جوندگان با آزمایش RAPD-PCRتعیین گردید.
نتایج: میزان ابتلاء به زخم حاد و جای زخم سالک در بین خانوارهای بررسی شده به ترتیب ۸/۴و ۸/۹ درصد محاسبه شد. انگل Leishmania major از بیماران این منطقه جداسازی و تعیین هویت گردید. در طی این بررسی جمعاً ۱۵ سر جونده از گونه های Meriones libycus ، Rhombomys opimus و Tatera indica صید گردید که در هر سه گونه آلودگی لیشمانیا یی مشاهده شد. انگل Leishmania majorاز رومبومیس اپیموس نیزجدا سازی و تعیین هویت گردید.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که لیشمانیوز جلدی روستایی با عامل Leishmania major در شهرستان خاتم شایع شده است. به نظر می رسد رومبومیس اپیموس به عنوان مخزن اصلی به همراه مریونس لیبیکوس و تاترا ایندیکا در نگهداری این کانون نقش داشته باشند.
محمود نوری شادکام، مجید جعفریزاده، محسن میرزایی، محمد اسماعیل مطلق، ضیاء اسلامی، محمد افخمی اردکانی، محمدحسن لطفی، محمدرضا صادقیان، آذر ربیعی، حسین شجاعی فر،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: هیپوتیروئیدی مادرزادی (CH) یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی است. بروز کلی این مشکل از یک در ۳۰۰۰تا ۱ در ۴۰۰۰ متغیر است. میانگین بروز این بیماری در کشور یک در ۱۰۰۰ تخمین زده میشود. غربالگری نوزادان و درمان به موقع طی ۲ هفته اول زندگی میتواند از اختلال تکامل شناختی نوزاد جلوگیری نماید. هدف از این مطالعه تعیین بروز هیپوتیروئیدی مادرزادی و افزایش گذرای TSH در نوزادان استان یزد و کسب اطلاعات لازم جهت ترسیم سیمای این بیماری و طراحی اقدامات پیشگیرانه در سطح اول و دوم میباشد.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت مقطعی و به روش سرشماری بر روی ۱۳۰۲۲ نوزاد زنده متولد شده استان یزد شامل ۶۴۹۵ دختر و ۶۵۲۷ پسر طی سال ۱۳۸۵ انجام شد. از پاشنه نوزادان (ترجیحاَ در روز ۵-۳ تولد) نمونه خون با لانست گرفته شد و پس از انتقال به فیلتر کاغذی و انجام آزمایش در صورتی که TSH مساوی یا بیشتر از mu/L۵ بود تست سرمی تأیید تشخیص به روش الیزا انجام و با توجه به پروتکل کشوری در صورتی که TSH بیشتر از mu/L۱۰ یا T۴ کمتر از ۵/۶ میکروگرم در دسیلیتر بود بیماری تأیید ْْو نوزاد تحت درمان قرارگرفت. دادهها در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: تعداد بیماران شناسایی شده ۴۵ مورد شامل ۲۵ پسر (۵/۵۵%) و ۲۰ دختر (۵/۴۴%) بودند. شیوع بیماری در نوزادان پسر، دختر و کل به ترتیب: ۱ در ۲۶۱، ۱ در ۳۲۵ و ۱ در ۲۸۹ به دست آمد ولی اختلاف شیوع در جنس مؤنث و مذکر معنیدار نبود. شیوع بیماری در شهر و روستا به ترتیب: ۱ در ۳۱۵ و ۱ در ۲۱۶ بود که این اختلاف از نظر آماری معنیدار نبود. شیوع بیماری در فصلهای بهار تا زمستان به ترتیب: ۱ در ۹۵، ۱ در ۲۵۰ ، ۱ در ۱۹۳۴ و ۱ در ۳۶۹ بود که از نظر آماری این اختلاف معنیدار بود. متوسط سن نوزادان در زمان
نمونهگیری ۲/۷ روز، میانگین TSH: mu/L ۳/۲، میانگین وزن نوزادان ۸/۳۱۳۹ گرم و میانگین سن مادران ۸/۲۵ سال بود.
نتیجهگیری: شیوع هیپوتیروئیدی مادرزادی و افزایش گذرای TSH در استان یزد به طور قابل توجهی از مقادیر جهانی و کشوری بالاتر است که استمرار و تقویت برنامه غربالگری نوزادان را اجتناب ناپذیر میسازد. از طرفی مطالعات تکمیلی برای روشن شدن عوامل مرتبط به ویژه کمبود ید از اولویتهای پژوهشی نظام سلامت در استان میباشد.
حسن مظفری خسروی، محمود نوری شادکام، یوسف نقیایی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: کم خونی علل مختلفی دارد ولی قریب ۵۰ درصد از کم خونیها ناشی از، کمبود آهن است. شدیدترین پیامد تخلیه آهن بدن کم خونی ناشی از کمبود آهن میباشد که هنوز هم به عنوان شایعترین کمبود تغذیهای در دنیا مطرح است. افزایش نیاز و عدم تأمین آن، دریافت ناکافی، نارسایی در جذب و انتقال آهن، دفع فیزیولوژیکی از طریق عادت ماهیانه و خونریزی حاد و مزمن، عفونت انگلی نسبت به کرمهای قلابدار، عفونتهای حاد و مزمن نظیر مالاریا، سل و ایدز، سایر کمبودهای تغذیهای نظیر کمبود ویتامین آ، ب۱۲، اسید فولیک، ریبوفلاوین و مس، استفاده از داروها و ابتلا به برخی سرطانها از علل این نوع کم خونی هستند.
روش بررسی: این مطالعه به عنوان یک بررسی مقطعی- توصیفی از نیمه دوم سال ۱۳۸۶ شروع و خرداد ماه سال ۱۳۸۷ پایان یافت. جمعیت مورد مطالعه دانشآموزان سال اول دبیرستانهای دخترانه شهر یزد بودند. از بین دبیرستانهای دخترانه به صورت تصادفی ۸ دبیرستان انتخاب و ۲۰۰ نفر در مطالعه شرکت داده شدند. از هر دانش آموز ۵ سی سی خون سیاهرگی جهت اندازهگیری فریتین و CBC گرفته شد. فریتین به روشECLIA و سایر فراسنج خونی با استفاده از سل کانتر SYSMEX KX۲۱N ساخت کشور ژاپن توسط آزمایشگاه مرکزی یزد انجام شد. هموگلوبین کمتر از ۱۲ گرم درصد به عنوان کم خونی، فریتین کمتر از ۱۲ میکروگرم در لیتر به عنوان کمبود آهن و در صورتی که هردو کمتر از مقدار یاد شده بود به عنوان کم خونی ناشی از کمبود آهن در نظر گرفته شد.
نتایج: میانگین سن (سال) و نمایه توده بدن(کیلوگرم بر متر مربع) دانشآموزان به ترتیب ۷/۰±۱۹/۱۵ و ۲/۴±۵/۲۱ و توزیع فراوانی افراد بر حسب سن ۱۴، ۱۵ و ۱۶ سال و بالاتر به ترتیب ۱۳، ۵/۵۸ و ۵/۲۸ درصد به دست آمد. میانگین هموگلوبین ۹/۰±۸/۱۲ گرم درصد، هماتوکریت ۳±۹/۳۸ درصد، MCV ۳/۴±۷/۸۰ فمتولیتر، MCH ۸/۱±۶/۲۶ پیکوگرم، MCHC ۶/۳±۲/۳۳ گرم در دسی لیتر و فریتین سرم ۲/۱۸ ±۲۳ میکرو گرم در لیتر بدست آمد. در کل ۵/۱۳ درصد از افراد کم خون بوده که ۳/۹ درصد آن (تقریباً ۶۸ درصد) کم خونی ناشی از کمبود آهن بوده است. ۷/۳۴ درصد از افراد مورد مطالعه نیز به کمبود آهن مبتلا بودند.
نتیجهگیری: با عنایت به تقسیمبندی سازمان جهانی بهداشت شیوع کم خونی بدست آمده در این مطالعه، بیانگر خفیف بودن مسئله کم خونی به عنوان مشکل بهداشت همگانی در منطقه میباشد ولی کمبود آهن در حد قابل توجهای بالاست و انجام اقدامات مناسب
جهت کاهش کمبود موجود و پیشگیری از بروز این کمبود امری ضروری و قابل توصیه است.
واژه های کلیدی: کم خونی، کم خونی ناشی از کمبود آهن، کمبود آهن، دختران دانش آموز
آتوسا ادیبی، رویا کلیشادی، ابوالفضل بیهقی، حمیدرضا صالحی، محمد طلایی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( پائیز ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: چاقی در اطفال سبب افزایش احتمال ابتلا به چاقی در زمان بلوغ و بیماری های ناشی از آن از جمله سندرم متابولیک می شود. از آنجایی که کبد چرب یکی از اختلالات مرتبط با سندرم متابولیک است، این مطالعه جهت بررسی فراوانی کبد چرب در کودکان ایرانی چاق در مقایسه با کودکان با وزن طبیعی و اضافه وزن طراحی شده است.
روش بررسی: یک مطالعه مقطعی بر روی ۹۵۲ کودک و نوجوان در سنین بین ۶ تا ۱۸ سال انجام شد. مدت زمان این طرح ۱۳ ماه (از آبان ماه ۸۵ تا آذر ماه ۸۶) بود. این کودکان بر اساس BMI در سه گروه با وزن طبیعی، اضافه وزن و چاق انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه هایی شامل مشخصات دموگرافیک و آنتروپومتریک کلیه کودکان توسط یک رادیولوژیست که از BMI آنها بی اطلاع بود از لحاظ تشخیص کبــــد چرب سونوگرافی شدند. اطلاعات جمعآوری شده با نرمافـــزارSPSS (Ver ۱۵) و آزمون ANOVA بررسی شد.
نتایج: شیوع کبد چرب در کودکان چاق ۴/۵۴ درصد بود که بطور معنی داری از کودکان با اضاف هوزن(۵/۱۰ درصد) و با وزن طبیعی(۱ درصد) بالاتر بود. بر اساس نتایج این مطالعه شیوع کبد چرب در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت.
نتیجه گیری: به نظر می رسد کودکان چاق ایرانی در معرض ابتلا به سندرم متابولیک و نیز سایر بیماریهای غیر واگیر مرتبط با چاقی هستند. لزوم بکارگیری راهکارهایی برای اصلاح وزن شامل آموزش اصلاح شیوه زندگی برای این کودکان احساس می شود.
فریدون عزیزی، حسین دلشاد، عطیه آموزگار، مهدی هدایتی، محبوبه حسینی، مهربان مهر آئین،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: فعالیتهای انجام شده در مبارزه با اختلالهای ناشی از کمبود ید در دو دهه گذشته منجر به کنترل این اختلالها در اکثر استانهای کشور شده است. به منظور ارزیابی پایایی کفایت یدرسانی، در این پایش، شیوع گواتر و غلظت ید ادرار ۱۷ سال پس از یدرسانی و مصرف نمک یددار در استان یزد مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج پایشهای قبلی مقایسه شد.
روش بررسی: در یک مطالعه مقطعی تعداد ۱۲۰۰کودک دبستانی ۸ تا ۱۰ ساله مدارس استان یزد به صورت تصادفی و به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب و در پاییز سال ۱۳۸۶ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده، شامل میزان شیوع گواتر با معاینه بالینی، غلظت ید ادرار، ید موجود در نمک خانوارها، با مطالعهی سال ۱۳۷۵ و ۱۳۸۰ مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج: میزان کلی گواتر (۶/۷-۹/۴)۳/۶ درصد بود هیچکدام از دانشآموزان گواتر درجه دو نداشتند. میانه ید ادرار در ۱۲۰ دانشآموز مورد مطالعه ۲۴۸ میکروگرم در لیتر بوده و (۱۰-۶/۱)۸/۵ درصد ید ادرار کمتر از ۵۰ میکروگرم در لیتر را نشان میدهند. ۸۶ درصد خانوارهای استان یزد از نمک تصفیه شده استفاده میکردند و نحوه نگهداری نمک نیز در ۴۸ درصد از خانوارها مناسب بود.
(۶/۱۴-۰)۵ درصد نمکهای مصرفی خانوارها نیز کمتر از ۱۵ گاما ید داشتند.
نتیجهگیری: ۱۷ سال پس از یدرسانی، شیوع گواتر در استان یزد کاهش قابل ملاحظهای پیدا نموده و میانه ید ادرار در مطالعه اخیر مانند مطالعه سالهای ۱۳۷۵ و ۱۳۸۰ در حد مطلوب توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. که مؤید وجود برنامه کشوری دقیق و نظارت بر اجرای صحیح و پایش منظم برنامههای حذف کمبود ید در طی این سالها میباشد.
محمد علی خلیلی، سید محسن میراسماعیلی، طه ملکوتیان، سیدمحمد یوسف مصطفوی پورمنشادی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( دو ماهنامه مهر و آبان ۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: اکستاسی یا متیلدیاکسیمتاآمفتامین(MDMA) ماده محرک اعتیاد آوری است که برخی افراد به دلیل وجود فشارهای روانی و اجتماعی از آن استفاده میکنند تا مدت کوتاهی آرامش یابند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر تزریق اکستاسی بر روی جنین موشهای حامله در هفتههای دوم و سوم بارداری میباشد.
روش بررسی: تعداد ۲۰ موش ماده بالغ به صورت تصادفی(۵ عدد در گروه کنترل و ۱۵ عدد در گروه تجربی) دستهبندی شدند. در روزهای ۷ و ۱۴ حاملگی به گروه تجربی به میزان mg/kg ۵ ماده اکستاسی و به گروه کنترل آب مقطر به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. در روز ۱۸ حاملگی، موشها در داخل قفسهای جداگانه قرار داده شدند. نوزادان موشها از نظر وضعیت کام، جمجمه، گوش خارجی، چشم، تعداد انگشتان دست و پا و چسبندگی آنها، وزن و نیز قدرت باروری با میکروسکوپ استریو بررسی شدند.
نتایج: از بین ۱۶۳ نوزاد در دوگروه، هیچگونه انومالی در ناحیه جمجمه و گوش خارجی مشاهده نگردید، همچنین اختلاف معنیداری بین میزان تولد نوزاد نر و ماده در دو گروه مشاهده نشد(۰۸/۰(p=. هیپوپلازی و عدم هیپوپلازی انگشتان در بین نوزادان دو گروه معنادار بود(۰۰۰/۰(p= ولی چسبندگی انگشتان و عدم چسبندگی انگشتان در دو گروه معنادار نبود(۱۱/۰(P=. اختلاف بین نوزادان ماده با توانایی باروری در دو گروه نیز معنادار بود(۰۰۰/۰(p=.
نتیجهگیری: مصرف داروی اکستاسی در دوران حاملگی میتواند بر روی ارگانوژنز و قدرت باروری نوزادان موش موثر باشد، لذا مطالعات بیشتری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی در این خصوص نیاز میباشد.
فرشاد لوافپور نوری، کیانوش زهراکار، باقر ثنایی ذاکر،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بخشش درمانی به صورت گروهی در کاهش پرخاشگری نوجوانان ۱۱ تا ۱۳ ساله پرخاشگر پسر شهرستان دزفول بود.
روش بررسی: پژوهش نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون ـ پس آزمون با گروه کنترل) حاضر بر روی ۳۰ دانش آموز ۱۱ تا ۱۳ ساله که در پرسشنامه پرخاشگری باس و پری نمرات بالا گرفته بودند، اجرا شد. شرکتکنندگان به صورت نمونهگیری خوشهای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پرسشنامه پرخاشگری باس و پری به عنوان پیش آزمون بر روی دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش به مدت ۱۲ جلسه (هفتگی) یک ساعته در معرض مشاوره قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مشاورهای دریافت نکرد. دادهها با استفاده از آزمون لوین، کولموگروف اسمیرونوف، t نمرات اختلافی دو گروه مستقل و t دو گروه همبسته تحلیل شد.
نتایج: تحلیل یافتهها با استفاده از آزمون t دو گروه مستقل جهت مقایسه بین گروهی نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنیداری را در پرخاشگری و ابعاد آن (پرخاشگری جسمی، پرخاشگری کلامی، خشم و خصومت) کسب کرده است. همچنین آزمون t وابسته جهت مقایسه درون گروهی پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نشان داد که پرخاشگری و ابعاد آن به طور معنیدار پس از اجرای متغیر مستقل کاهش یافته است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که بخشش درمانی به صورت گروهی میتواند به طور معنیدار و اثربخش پرخاشگری کلی و ابعاد پرخاشگری جسمی، پرخاشگری کلامی، خشم و خصومت را کاهش دهد.
خدیجه نصیریانی، محمود نوری شادکام، جمشید آیت اللهی، علی دهقانی، هنگامه زندی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: عفونتهای بیمارستانی چالش بزرگ سیستم بهداشتی درمانی است و به عنوان یکی از عوامل مخاطره انگیز در بیماران بستری شناخته شده است که نتیجه آن افزایش قابل توجه مرگ و میر و تحمیل هزینههای زیاد میباشد. با وجود اینکه انتقال عفونت بیمارستانی از طریق دست کارکنان به بیماران به عنوان روش اصلی انتقال شناخته شده است، اما القاء تأثیر آن به کارکنان بهداشتی درمانی جهت پیروی از رفتار مناسب مشکل میباشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آلودگی میکروبی دست پرستاران در استفاده از زیورآلات انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی ـ تحلیلی میباشد. نمونهگیری به صورت تصادفی ساده انجام شد و نمونهها شامل ۵۰ نفر از پرستاران شاغل در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند. نمونهها در ابتدای شیفت، از طریق کشت با استفاده از سواپ پنبهای خیس شده با آب استریل از سطح زیورآلات و سطح زیر آن بلافاصله پس از خروج جمعآوری شد. همچنین نمونهها از دست مقابل یا ناحیهای نزدیک به موضع به تعداد زیورآلات گرفته شد و پس از تکمیل نمونه، تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۱۲ صورت گرفت.
نتایج: بر اساس یافتهها بیشترین زیورآلات مورد استفاده انگشتر و النگو و از جنس طلا و در سطح جواهر نتایج کشت مثبت ۸/۴۵ % و منفی ۲/۵۴% بود که تفاوت معنیداری نداشت (۳۳/۰p=). در سطح زیر زیورآلات نتایج کشت مثبت ۶/۶۴% و منفی ۴/۳۵% (۰۰۰/۰p=) و در عضو مخالف نتایج کشت مثبت ۶/۵% و منفی ۴/۹۴% بود (۰۰۰/۰p=) و در کل مقایسه سه سطح، تفاوت معنیداری نشان داد (۰۰۰/۰(P=.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، استفاده از زیورآلات آلودگی را افزایش میدهد و بدین ترتیب احتمال انتقال عفونت بیمارستانی و پاتوژنهای بیماریزا افزایش مییابد. بنابراین پیشنهاد میگردد زیورآلات در طی ارائه مراقبت به بیماران خارج شود.
مهناز شیخی، منصور دخیل علیان، مهدی جمشیدی، شادی نوری، مهدی بابایی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: تخمین سن نقش مهمی در دندانپزشکی خصوصاً اطفال ارتودنسی و سایر رشتهها از جمله باستانشناسی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی دقت روش دمرجیان در تخمین سن دندانی کودکان ۵ تا ۱۶ ساله شهر رشت بود. روش بررسی: مطالعه به صورت گذشتهنگر و مقطعی بر روی ۳۱۴ رادیوگرافی پانورامیک (۲۱۲ دختر و ۱۰۲ پسر) کودکان ۵ تا ۱۶ ساله مراجعهکننده به مراکز دندانپزشکی شهر رشت انجام شد که به طور تصادفی ساده انتخاب شده بودند. هفت دندان دائمی فک پایین توسط دو رادیولوژیست بررسی شد و برای هر مورد شاخص بلوغ دندانی تعیین گردید و بر اساس سن دندانی فرد تخمین زده شد. سن تقویمی فرد نیز از اطلاعات جمعیتشناختی وی به دست آمد. ارتباط بین سن تقویمی و سن دندانی فرد توسط آزمونهای همبستگی پیرسون و آزمون paired t و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: سن تخمینی به طور متوسط در کل جمعیت، ۰۲/۰ سال بالاتر از سن واقعی برآورد شد و آزمون t- paired این اختلاف را معنیدار نشان نداد(۷۱/۰=p). ضریب پیرسون ۷۳/۰ محاسبه شد که به لحاظ آماری معنیدار بود (۰۰۱/۰>p). نتیجهگیری: پژوهش حاضر نشان میدهد که تخمین سن به روش دمرجیان در کودکان ۵ تا ۱۶ ساله در شهر رشت از دقت کافی برخوردار است.
ماریه هنرمند، علیرضا نخعی، ملیحه شاد،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کلیه مواد غیرآنزیمی موجود در سرم خون که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند، ظرفیت آنتیاکسیدانی تام نامیده میشود. این مواد، بدن را در مقابل آسیبهای حاصل از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. این تحقیق با هدف مقایسه ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم بیماران دیابتی نوع ۲ و افراد سالم انجام شد. روش بررسی: این مطالعه مورد ـ شاهدی بر روی ۳۰ بیمار دیابتی نوع ۲ به عنوان گروه مورد و ۳۰ فرد سالم که از لحاظ سن و جنس و سایر معیارهای ورود با افراد گروه مورد همتا بودند، انجام شد. ظرفیت آنتیاکسیدانی سرم با استفاده از روش FRAP اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهایT-test مستقل و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. نتایج: ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم در افراد گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنیداری نشان داد (۰۰۱/۰>p). بین ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم و غلظت گلوکز سرم در بیماران دیابتی و افراد سالم ارتباط معکوسی وجود داشت، ولی این ارتباط در هیچکدام از دو گروه از نظر آماری معنیدار نبود. بین ظرفیت آنتیاکسیدانی تام سرم و سن افراد از نظر آماری ارتباط معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که در دیابت نوع ۲ سیستم دفاع آنتیاکسیدانی بدن دچار ضعف میشود. با شناخت بیشتر از تغییر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی میتوان اقدام مؤثر جهت کاهش عوارض دیابت در این بیماران انجام داد.
محمدحسین دلشاد، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، فرخنده امین شکروی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: وقتی که یک مقیاس جدید طراحی میشود، این انتظار میرود که با دنبال نمودن فرایندهای توسعه، اطلاعات وسیعی در خصوص سنجش مقیاس کسب شود. هدف اصلی این مطالعه، طراحی یک مقیاس برخوردار از روایی و پایایی متناسب با فرهنگ کارکنان جهت شناسایی و سنجش بهبود موازین کنترل عفونت ویروسی هپاتیت ب است.
روش بررسی: نوع مطالعه مقطعی و ابزار گردآوری دادهها، طراحی و سنجش روایی و پایایی است. در این مطالعه کارکنان بهداشتی ۱۹ مرکز و ۱۶ پایگاه به صورت خوشهای مورد بررسی قرار گرفتند. برای طراحی پرسشنامه نخست فهرست اولیهای از ۵۰ سؤال تهیه و برای بررسی روایی، همسانی درونی و تکرارپذیری، به ترتیب از روشهای روایی محتوا، ضریب آلفای کرونباخ و آزمون بازآزمون استفاده شد.
نتایج: ۵ سؤال به دلیل پایین بودن روایی محتوای آنها رد شد. شاخص روایی محتوای بالاتر۸۰/۰ و ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس ۸۳% و برای زیرشاخهها بین ۸۱/۰ تا ۸۶/۰ بود و وزنهای عوامل استخراج شده از تحلیل عاملی پرسشنامه، تعیینکننده ۷۴ درصد واریانس مشترک بود. در نتیجه پرسشنامه نهایی پایا و تکرارپذیر میباشد (۸۹۶ /۰ICC= و ۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، پرسشنامه بهبود موازین کنترل عفونت ویروسی هپاتیت ب مناسب بوده و قابل استفاده در فعالیتهای پژوهشی میباشد.
محمود نوری شادکام، فاطمه نقیبی فرد، مهرداد مستغاثی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: انتروکولیت نکروزان (NEC) از علل شایع مرگ و میر نوزادان پره ماچور است. پره ماچوریتی و کلونیزاسیون غیرطبیعی باکتریها نقش اصلی را در ایجاد NEC بازی میکند. مطالعات نشان داده است که تجویز پروبیوتیکها خطر NEC و مرگ و میر را در نوزادان نارس کاهش میدهد. این مطالعه برای تعیین تأثیر پروبیوتیک در پیشگیری از انتروکولیت نوزادان نارس با وزن ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ گرم با یک داروی ایرانی که مطالعه مشابهی بر روی آن صورت نگرفته است، انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که به صورت تصادفی ساده و دوسوکور انجام شد. ۴۹ نوزاد نارس با سن حاملگی کمتر از ۳۶ هفته و وزن هنگام تولد ۲۵۰۰-۱۰۰۰ گرم بررسی شدند. نوزادان به صورت تصادفی در یکی از گروههای درمان یا کنترل وارد شدند. در گروه درمان، پروبیوتیک خوراکی تجویز گردید و در گروه کنترل، محلول نرمال سالین تجویز شد. در پایان مطالعه، زمان رسیدن به تغذیه کامل خوراکی، مدت زمان بستری، وزن زمان ترخیص، بروز و شدت NEC و میزان مرگ و میر بررسی شد.
نتایج: تفاوت آماری معنیداری از نظر علت بستری بین ۲ گروه دریافتکننده پروبیوتیک و پلاسبو وجود نداشت. میانگین زمان رسیدن به تغذیه کامل خوراکی در گروه دریافتکننده پرو بیوتیک کمتر از گروه دریافتکننده پلاسبو بود که این اختلاف معنیدار بود. میانگین زمان بستری در گروه دریافتکننده پروبیوتیک کمتر از گروه دریافتکننده پلاسبو بود که اختلاف معنیدار بود. در گروه دریافتکننده پرو بیوتیک، ۲۰% به NEC مبتلا شدند و در گروه دریافتکننده پلاسبو، ۷/۶۶% به NEC مبتلا شدند که این اختلاف نیز معنیدار بود.
نتیجهگیری: پرو بیوتیکها در نوزادان نارس از ابتلا به انتروکولیت نکروزان پیشگیری کرده و زمان رسیدن به تغذیه کامل خوراکی و زمان بستری را هم کوتاه میکنند.
مجتبی صالحی، مهرداد روانشاد، سید رضا محبی، محمد رضا زالی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: عفونت هپاتیت B یکی از مشکلات حوزه سلامت است و ممکن است منجر به عوارض کلنیکی جدی از جمله هپاتیت مزمن، سیروز کبدی، سرطان هپاتوسلولار شود. سابقه ژنتیکی میزبان در سیستم ایمنی یک فاکتور تعیین کننده در سیر عفونت هپاتیت B به سوی مزمن شدن یا پاکسازی ویروس از بدن است. اینترلوکین ۱۲ و گیرنده آن نقش مهمی را در پاکسازی عفونت های ویروسی، خصوصا هپاتیت B بازی می کنند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم (rs۴۰۱۵۰۲ C/G) ژن گیرنده اینترلوکین ۱۲ B۱ و هپاتیت B مزمن بود. مواد و روشها: در این مطالعه مورد - شاهدی، DNA ژنومیک ۱۰۵ بیمار مبتلا به هپاتیت B مزمن و ۱۰۵ فرد سالم استخراج گردید. ژنوتایپ مربوط به پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (rs۴۰۱۵۰۲ C/G)، توسط روش PCR-RFLP توالی یابی شد. یافته ها: فراوانی ژنوتایپ های GG، GC، CC و آلل های G و C در بیماران به ترتیب ۳/۵۳ %، ۴۱ %، ۷/۵ %، و۳/۷۳ %، ۷/۲۶ % و در گروه سالم به ترتیب ۴/۵۱ %، ۴۱ %، ۶/۷ % و ۹/۷۱ %، ۱/۲۸ % محاسبه گردید. بر اساس آنالیزهای آماری، اختلاف معناداری بین گروه بیمار و سالم مشاهده نگردید. (۸۵۱/۰P =) نتیجه گیری: در این مطالعه ارتباط معناداری بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (rs۴۰۱۵۰۲ C/G) ژن گیرنده اینترلوکین ۱۲ B۱ و استعداد ابتلا به هپاتیت B مزمن مشاهده نشد.
فرشاد باغبان، فرزاد باغی باغبان، زهرا بم زاده، ناهید اکبری، مهسا خسروی بختیاری،
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: اگرچه امروزه خطر انتقال باکتریهای بیماریزا از طریق تزریق فرآوردههای خونی کاهش یافته است اما هنوز امکان انتقال این عوامل از طریق تزریق این نوع فرآوردهها وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی آلودگی نمونههای فرآورده پلاکت با باکتریهای هوازی در مرکز انتقال خون اصفهان بوده است.
روش بررسی: در بهار و تابستان ۱۳۹۳، تعداد ۲۰۰۰ نمونه فرآورده پلاکتی بصورت تصادفی در مدت ۵ ماه برای بررسی آلودگی با باکتریهای هوازی جمعاوری شدند. ابتدا نمونهها در محیط کشت مایع تیوگلیکولات کشت داده شدند. باکتریهای رشد کرده در محیط با استفاده از رنگآمیزی گرم و آزمایشات بیوشیمیایی، شناسایی شدند. سپس از باکتریهای جداسازی شده DNA استخراج گردیده و بر روی آنها برای ژن rRNA S۱۶ آزمایش PCR انجام شد. سپس محصولات PCR تعیین توالی شده و باکتریها در حد گونه شناسایی گردیدند.
نتایج: در این تحقیق چهار نمونه آلوده تشخیص داده شد. باکتریهای جدا شده عبارت بودند از: کلبسیلاپنومونیه ۱ مورد، استافیلوکوکوس اورئوس ۱ مورد، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس ۱ مورد و استافیلوکوکوس همولیتیکوس ۱ مورد که پس از تعیین توالی ژن S rRNA۱۶ در این باکتریها به ترتیب ۹۷%، ۸۳%، ۹۹% و ۹۰% همولوگی مشاهده گردید.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق ممکن است فرآوردههای پلاکت به باکتریهای هوازی آلوده باشند؛ بنابراین فراهم نمودن شرایط مناسب در مراکز انتقال خون و سایر مراکز درمانی جهت انجام آزمایشهای غربالگری برای شناسایی آلودگیهای باکتریایی در فرآوردههای پلاکتی قبل از استفاده از این فرآوردهها ضروری به نظر میرسد.
لیلا نعمتی انارکی، عصمت مومنی، ویدا شادفر، مهرداد مستغاثی،
دوره ۲۵، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: روش پژوهش یکی از بخشهای مهم هر مطالعه و معرف وجه علمی آن است. هدف این پژوهش، روششناسی مقالات نمایهشده در سه حوزه سرطانهای سینه، تخمدان، کولون و رکتوم در پایگاههای اطلاعاتی «سید» و «مِدلیب» در سالهای
۱۳۹۳-۱۳۸۳ است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع پیمایشی- توصیفی و مقطعی بوده و در آن از یک چک لیست برای جمعآوری دادههای مورد نیاز استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل ۷۴۸ مقاله نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی «سید» و «مدلیب» در حوزه سرطان سینه، تخمدان، کولون و رکتوم از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳بود. حجم نمونه پژوهش با استفاده از نمونهگیری طبقهای، ۱۸۸ مورد مقاله تعیین شد. برای تحلیل دادهها از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۱ و نیز روشهای توصیفی شامل جدول و نمودار و درصد فراوانی و میانگین استفاده شد.
نتایج: بیشترین تعداد مقالات از پایگاه اطلاعاتی «سید» با ۸۹ درصد و از لحاظ موضوع مربوط به سرطان پستان با ۹/۸۰ درصد بوده است. تمام مقالات نمایه شده کاربردی و ۴/۴۴ درصد آنها با هدف درمان تولید شده بودند. مهمترین روش پژوهش مورد استفاده درمقالات، روش مشاهدهای ۴/۶۹ درصد بود که روش مشاهدهای- تحلیلی با ۵/۵۳ درصد بیشتر مورد استفاده قرار گرفته بود و در بین مطالعات مداخلهای، بیشترین روش مورد استفاده، روش تجربی با سهم ۱/۸۸ درصد بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش نیاز است در پژوهشهای فارسی مرتبط با حوزههای پژوهشی ذکر شده به انواع روشهای پژوهش توجه ویژه شود تا نیاز سایر محققان و کادر درمان را نیز در جهت دسترسی به این نوع مطالعات تسهیل نمایند.
فاطمه زارعی، سعیده شادمهری، فرهاد دریانوش، آقای محمد شرافتی مقدم، دکتر محمدتقی محمودی،
دوره ۲۶، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: آدیپوکاینها دارای نقشهای بیولوژیکی گوناگونی هستند که با تغییرهای شاخص توده بدن، مقاومت به انسولین، سندروم متابولیکی، سندروم تخمدان پلیکیستیک، دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی ارتباط دارند. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر ۸ هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر سطوح سرمی هورمونهای کمرین، امنتین-۱ و آپلین در موشهای ماده نژاد اسپیراگوداولی دارای اضافه وزن میباشد.
روش بررسی: در این پژوهش، ۱۶ سر موش دارای اضافه وزن، بهطور تصادفی به دو گروه کنترل (۸ سر) و گروه آزمایش (۸ سر) تقسیمشدند. گروه آزمایش پنج روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به مدت هشت هفته به فعالیت ورزشی تناوبی با شدت بالا (HITT)پرداختند. در مدت انجام فعالیت ورزشی گروه کنترل هیچگونه برنامه تمرینی نداشتند. پس از هشت هفته تمرین، برای تجزیه وتحلیل دادهها از نرم افزار spss(۱۹) و آزمون t مستقل استفاده شد.
نتایج: نتایج نشاندادند که تفاوتی معنیدار میان میزان سرم کمرین در موشهایی که برنامه تمرینی انجامداده بودند، نسبت به گروه کنترل (۰۷۹/۰P=) وجود ندارد؛ از طرفی دیگر، تفاوت معناداری بین سطوح سرمی امنتین-۱ (۰۳۴/۰P=) و آپلین (۰۴۴/۰P=) مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر و اهمیت تغییرها در سطوح آدیپوکاینها به نظر میرسد فعالیت ورزشی HIIT میتواند یک عامل مهم و کاربردی برای تنظیم هورمونهای بافت چربی (آدیپوکاینها) باشد که افراد سالم و بیمار با توجه به توانایی خود میتوانند این نوع فعالیت را انجام دهند