۴ نتیجه برای روستایی
سولماز اکبری، رضا ملا، مهدیه نماینده، سمیه احمدی، زهرا روستایی زاده، زینب حمزه ایل،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ویژه نامه دندانپزشکی ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: در مطالعات انسانی نشان داده شده است که افراد مبتلا به بیماری قلبی ـ عروقی، وضعیت پریودنتال بدتری دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان سلامت پریودنتال در بیماران با تشخیص اولیه بیماریهای عروق کرونری است که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند.
روش بررسی: در این مطالعه ۱۳۵ بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب (CAD) که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند، شرکت کردند. ایندکسهای پریودنتال شامل: خونریزی هنگام پروپ کردن (BOP)، پلاک ایندکس (PI)، عمق پروبینگ (PD)، وجود درگیری فورکا، تعداد دندانهای از دست رفته و تعداد دندانهایی با لقی پاتولوژیک ارزیابی شدند. از روی نتیجه آنژیوگرافی وجود تنگی عروق کرونر و شدت آن، بر اساس تعداد رگ درگیر ثبت شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری N par test و Mann-Whitney test مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج: با توجه به نتایج آنژیوگرافی، ۱۰۶ بیمار به CAD مبتلا بودند، که ۶۵% از این افراد پریودنتیت، ۲۸% ژنژیویت و ۶/۶% افراد پریودنشیم سالم داشتند. از ۲۹ نفر باقیمانده (نتیجه آنژیوگرافی آنان نرمال بود) ۸/۴۴% ژنژیویت و ۸/۴۴% پریودنتیت داشتند. شاخص عمق پاکت در بین بیماران مبتلا و غیرمبتلا به تنگی عروق کرونر به طور معنیداری متفاوت بود (۰۵/۰(p<، در حالی که در شاخصهای دیگر پریودنتال تفاوت معنیداری در بین بیماران مبتلا و غیرمبتلا به تنگی عروق کرونر وجود نداشت (۰۵/۰(p>.
نتیجهگیری: افراد مبتلا به CAD از سلامت پریودنتال بدتری نسبت به افراد با آنژیوگرافی طبیعی برخوردارند.
زهرا واحدپور، آرزو سعیدی، طاهره خامه چیان، امید روستایی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: با توجه به افزایش قابل توجه سزارین، حاملگی در اسکار سزارین، افزایش چشمگیری پیدا کرده است و اگر زود تشخیص داده نشود و درمان برای آن انجام نگیرد، سبب به خطر افتادن جان مادر میشود. از جمله علایم بالینی آن میتوان به خونریزی شدید واژینال اشاره کرد و تشخیص قطعی آن با سونوگرافی میباشد.
گزارش مورد: بیمار خانم ۳۶ ساله بارداری سوم با سابقه یک بار زایمان طبیعی و یک بار سزارین در سن حاملگی ۱۰ هفته و ۵ روز میباشد که با شکایت خونریزی واژینال شدید مراجعه کرده است. پس از انجام سونوگرافی و اطمینان از عدم رویت جنین قلبدار، سرم سنتوسینون انفوزیون شد. پس از دو اپیزود خونریزی شدید بیمار جهت کورتاژ به اتاق عمل منتقل شد. در طی کورتاژ همزمان با خروج مقداری نسج متوجه فرورفتگی در قسمت قدامی تحتانی رحم شده که در همین زمان، خونریزی به گونهای تشدید گردید که بیمار از نظر همودینامیک ناپایدار و تصمیم به هیسترکتومی گرفته شد. بعد از برش رحم در بخش پاتولوژی، حاملگی در اسکار سزارین قبلی تشخیص داده شد. بیمار دو روز بعد با حال عمومی خوب و دستورات دارویی و توصیههای لازم ترخیص گردید.
نتیجهگیری: حاملگی در اسکار سزارین قبلی اگر زود تشخیص داده نشود، میتواند همراه با ناتوانی و مرگ و میر بالا باشد. بنابراین باید احتمال این بیماری در هر زن باردار با خونریزی رحمی و درد شکم و سابقه سزارین در نظر گرفته شود و پس از انجام سونوگرافی و قطعیت تشخیص به وسیله متوترکسات درمان شود تا بدین طریق باروری مادر در آینده تضمین گردد.
زهرا روستاییزاده شورکی، محمدحسن اخوان کرباسی، هدا اسماعیلزاده بهابادی، نسیم نمیرانیان،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: مشاوره پزشکی نقش مهمی در تشخیص و برنامهریزی درمان دندانپزشکی دارد و برای بیمارانی با سابقه پزشکی نامشخص و مبتلا به بیماریهای زمینهای توصیه میشود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی_مقطعی به بررسی ۱۴۶ نامه مشاوره بیماران مراجعهکننده به کلینیک دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد که با روش نمونهگیری آسان انتخاب شده بودند، پرداخته شد. در این مطالعه از نرمافزار آماریversion ۱۶ SPSS برای بررسی دادههای بهدست آمده استفاده شد. برای توصیف دادهها از درصد، فراوانی، میانگین، واریانس و توزیع فراوانی استفاده شد و برای تحلیل از آزمونهای کای دو و ANOVA استفاده شد.
نتایج: میانگین سنی بیماران مراجعهکننده به دانشکده دندانپزشکی یزد که نیاز به مشاوره پزشکی داشتند ۱۵/۷۰±۴۴/۷۱ با دامنه تغییرات سنی از ۱۳ تا ۸۰ سال بود. در این بین، سنهای ۴۰-۲۰ سال ۵۶ نفر (۳۸/۴%) و ۶۰-۴۰ سال ۵۸ نفر (۳۹/۷%) بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده بودند. همچنین از ۱۴۶ بیمار که مشاوره پزشکی دریافت کردند، ۵۴ نفر مرد (۳۷%) و ۹۲ نفر (۶۳%) زن بودند. اصلیترین دلایل انجام مشاوره به جهت ارزیابی وضعیت قلبی عروقی بیماران (۲۶%)، بیماریهای مغز و اعصاب (۱۹/۲%) و پرفشاری خون (۱۷/۱%) بود و نیز اصلیترین ملاحظات مدنظر پزشکان پاسخ دهنده به ادامه روند درمان با پروتکل معمول (۷۱/۲%) اشاره داشت.
نتیجهگیری: با توجه به درصد قابلملاحظه توصیه به تغییر پروتکل معمول دندانپزشکی در بیماران، انجام مشاوره پزشکی ضروری به نظر میرسد. در نتیجه نقش متخصص بیماریهای دهان و فک و صورت در کنترل بیماران با مشکل سیستمیک اهمیت مییابد و ایجاد ارتباط موثر میان پزشکان و دندانپزشکان برای مراقبت بهتر از بیمار ضروریست.
یاسمن صباغزادگان، زهرا روستاییزاده شورکی، فاطمه نادی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( فروردین ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه:با توجه به نقش کلیدی بزاق در حفاظت از محیط دهان و اعمالی نظیر جویدن و بلع، کمبود بزاق میتواند مشکلات زیادی برای بیماران ایجاد نماید و کیفیت زندگی افراد را تحتتاثیر قرار دهد.از این رو هدف از مطالعه، بررسی میزان آگاهی دندانپزشکان شهر یزد در ارتباط با علل، علائم و نحوه درمان خشکی دهان در سال۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی ۱۲۵ نفر از دندانپزشکان یزد به روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند. میزان آگاهی دندانپزشکان از علل، علائم و درمان خشکی دهان با استفاده از یک پرسشنامه که تایید شده، ارزیابی شد. دادهها با کمک آزمونهای آماری t-test و ANOVA و نرمافزار آماری SPSS version ۱۶ تجزیه و تحلیل شد.
نتایج:این مطالعه که روی ۱۲۵ نفر از دندانپزشکان یزد که به روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند، انجام شد که ۶۵ نفر مرد (۵۱/۲%) و ۶۰ نفر زن (۴۸/۸%) بودند. میانگین سن،سابقه کار و نمره آگاهی دندانپزشکان مورد بررسی به ترتیب ۷/۲۷±۳۳/۴۶، ۷۹/۵۷±۶/۶ و۲/۹۰±۱۵/۲۴ بود. بین نمره آگاهی و جنسیت و سابقه کار و شرکت در بازآموزی به ترتیب با
۰/۳۲۳P = ، ۰/۱۲۰ = P و ۰/۱۶۷ = P ارتباط آماری معناداری وجود نداشت ولی بین نمره آگاهی با سن و دانشگاه محل تحصیل به ترتیب با ۰/۰۳۰= P و ۰/۰۳۴= P ارتباط آماری معناداری وجود داشت، بهطوری که افراد با سنین بالاتر و تحصیل کرده در دانشگاه تیپ ۱ آگاهی بیشتری در رابطه با خشکی دهان داشتند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که دندانپزشکان شهر یزد آگاهی متوسطی درباره علل، علائم و نحوه درمان خشکی دهان داشتند و لزوم همکاری در برگزاری دورههای بازآموزی ضروری است.