مسعود قادی پاشا، نصرا... بشر دوست، آرش قدوسی، بهرام صمدی راد، یدا... نیکیان، ریحانه روح پرور،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۰ )
مقدمه: سقط جنین در طول تاریخ همواره بحث انگیز بوده و تمام ادیان و مذاهب مختلف و جامعه پزشکی و بشری نسبت به آن موضع گیری نموده اند. عوارض ناشی از سقط های غیرقانونی یکی از علل شایع بستری نمودن این افراد در کشورهای در حال توسعه میباشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که یک هشتم مرگ ناشی از حاملگی به علت عوارض سقطهای غیرقانونی است. عدم آگاهی کادر درمان از قوانین و مقررات سقط میتواند سلامت مادران باردار را به خطر بیاندازد و مشکلاتی را برای جامعه پزشکی ایجاد نماید.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی که در سال ۱۳۸۶ صورت گرفت، ۱۱۰ نفر متخصص زنان و ماماهای شهر یزد به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خود ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای مجذور کای و تی استفاده گردید.
نتایج: از مجموع ۱۱۰ نفر، ۴/۱۶% متخصص زنان و ۳/۸۳% ماما بودند. ۸/۳۱% در مراکز دانشگاهی و ۲/۶۸% در مراکز غیردانشگاهی اشتغال داشتند. از کل جمعیت مورد بررسی ۵/۲۵% از آگاهی مطلوبی برخوردار بودند. بین سطح آگاهی شاغلین دانشگاهی و افرادی که در مراکز غیردانشگاهی اشتغال داشتند و نیز بین سطح آگاهی افراد با مطالعه آئین نامه قوانین سقط اختلاف معنی داری وجود داشت(۰۰۱/۰ >p).
نتیجه گیری: با توجه به اینکه ۵/۷۴% از جمعیت مورد مطالعه از آگاهی مطلوب در خصوص قوانین سقط جنین برخوردار نبودند، لذا توصیه میشود با افزایش میزان آگاهی متخصصین زنان و ماماها از موارد مجاز سقط درمانی و قوانین مربوط به آن و نیز مجازات های سقط جنین جنایی هم به سلامت جامعه زنان باردار کمک شایانی شود و هم اینکه از مشکلات قضایی افراد نامبرده در این زمینه کاسته شود.