محمد تقی قانعیان، محمد حسن احرامپوش، ولی داد، محسن امراللهی، محبوبه دهواری، بهزاد جمشیدی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: عدم رعایت ضوابط بهداشتی و گندزدایی مناسب آب و محیط استخرهای شنا در بروز مشکلات بهداشتی و انتقال بیماریهای عفونی به شناگران مؤثر است. هدف از این تحقیق، بررسی جامع آب استخرهای شنای شهر یزد و مقایسه نتایج آنها با استانداردهای ملی بوده است.
روش بررسی: در این تحقیق از ۱۱ استخر شنای سرپوشیده فعال شهر یزد، به صورت سرشماری نمونهبرداری شد و پارامترهای درجه حرارت، pH، میزان کلر باقیمانده، کدورت، قلیاییت، سختی، جمعیت باکتریهای هتروتروف، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، استرپتوکوک مدفوعی و کلیفرم مدفوعی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری طی ۳ ماه هر دو هفته یکبار انجام و نمونهها مطابق با روشهای استاندارد آزمایش شد.
نتایج: در این تحقیق، میزان pHدر ۷۳/۸۴، کلر آزاد باقیمانده در ۱۸/۴۴، کلر ترکیبی در ۴۵/۷۲، قلیاییت در ۸۲/۱۹، کدورت در ۳۶/۸۶، سختی در ۱۸/۵۷ و دما در ۷۳/۱۳ درصد نمونهها مطلوب بود. باکتری استرپتوکوک مدفوعی، در آب هیچ یک از استخرها مشاهده نشد و جمعیت باکتریهای هتروتروف، استافیلوکوک اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و کلیفرم مدفوعی به ترتیب در ۷۳/۵۶، ۲۷/۹۳ و ۳۶/۷۹ و ۴۵/۹۱ درصد موارد مطلوب بوده است. آنالیز آماری دادهها نشان داد بین جمعیت باکتریهای هتروتروف و کدورت آب رابطه مستقیم وجود دارد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، شاخصهای جمعیت باکتری هتروتروف و همچنین قلیاییت و دما کمترین تطابق را با استاندارد دارند که نشان دهنده ضرورت پایش مداوم شاخصهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب و همچنین کنترل وضعیت فیلتراسیون و گندزدایی آب استخر میباشد.