جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای خرمی

فاطمه عزالدینی اردکانی، عطیه صفایی، معصومه صفایی، خلیل ساریخانی خرمی،
دوره ۲۳، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۴ )
چکیده

منتال فورامن در سطح قدامی فک پایین قرار دارد و به شاخه انتهایی عصب آلوئولار تحتانی و عروق، اجازه خروج می‌دهد. تنوعات آناتومیک منتال فورامن از اهمیت قابل توجهی در بی‌حسی موضعی، درمان شکستگی مربوط به منطقه پاراسمفیز، جراحی‌های ارتوگناتیک، قراردادن ایمپلنت و غیره، برخوردار می‌باشد. با توجه به اهمیت منتال فورامن در دندانپزشکی(از بی‌حسی موضعی تا روش‌های جراحی تهاجمی)، در این مطالعه به بررسی مروری تنوعات آناتومیک منتال فورامن پرداخته می‌شود. غیاب منتال فورامن نادر است. از طرف دیگر شیوع منتال فورامن فرعی در اکثر مطالعات، کمتر از ۱۵ درصد تخمین زده می‌شود. موقعیت منتال فورامن، در نژادهای مختلف اغلب بین دندان‌های پرمولر و یا زیر دندان پرمولر دوم می‌باشد و تقارن مکانی دو طرفه در بیشتر موارد وجود دارد. در غالب مطالعات، فاصله منتال فورامن تا سمفیز حدوداً   تا  فاصله سمفیز تا بوردر خلفی راموس است. منتال فورامن گرد یا بیضی بوده و شایع‌ترین جهت آن، اغلب خلفی فوقانی است. اندازه آن در مطالعات مختلف، حدوداً از ۲ تا ۵ میلی‌متر تخمین زده شده است و امکان عدم تقارن در اندازه، در دو سمت مندیبل وجود دارد.به دلیل تنوعات منتال فورامن در نژادهای مختلف و افراد مختلف یک نژاد، استفاده از تکنیک‌های پیشرفته تصویربرداری همچون(CBCT)Cone-Beam Computed Tomography ، جهت شناخت دقیق آناتومی و مورفولوژی منتال فورامن پیش از اعمال جراحی تهاجمی پیشنهاد می‌شود.


فاطمه عزالدینی اردکانی، یاسر صافی، شیوا ایران پور، خلیل ساریخانی خرمی، محمدرضا بیطرف،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: میزان استخوان موجود از معیارهای مهم در درمان‌های ایمپلنت است، در این راستا نوع رادیوگرافی در تعیین کمیت استخوان باقی‌مانده حائز اهمیت است و CBCT با دقت بالایی نشان‌دهنده ارتفاع و پهنای استخوان موجود می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی توزیع فراوانی انواع ریج خلفی مندیبل بدون دندان با استفاده از(CBCT) Cone Beam Computed Tomography در یک جمعیت ایرانی بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی، برای تعیین فراوانی انواع ریج خلفی فک پایین بی‌دندان از تصاویر CBCT، ۱۲۷ بیمار مراجعه کننده به یک کلینیک رادیولوژی دهان در تهران با بی‌دندانی کامل فک پایین و با متوسط سنی ۱۵/۶۱ سال استفاده شد. این تصاویر در نرم‌افزار OnDemand۳D آنالیز و ارتفاع و پهنای استخوان در هر ناحیه تعیین گردید. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS۱۷ و آزمون آماری fisher exact تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: ریج‌ها در ۴ گروه  A ,B-w, B+و C-wطبقه‌بندی شد و در مجموع، فراوانی ریج نوع A وB+  در جنس مذکر و فراوانی ریج نوع B-w و C-w در جنس مؤنث بیشتر بود. با افزایش سن از فراوانی ریج A کاسته و به فراوانی ریج C-w افزوده می‌شد. همچنین میانگین ارتفاع استخوان در همه نواحی در جنس مذکر بیشتر گزارش شد. میانگین پهنا نیز به استثنای محل دندان مولر اول در بقیه نواحی در جنس مذکر بیشتر بود.

نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از کاهش ارتفاع استخوان مندیبل بی‌دندان با افزایش سن بود، در حالی که این ارتباط در مورد پهنای استخوان وجود نداشت. با افزایش سن سیر تدریجی استخوان از نوع A به سوی نوع C-w  بود.


فاطمه عزالدینی اردکانی، خلیل ساریخانی خرمی، الهه شفیعی‌راد، عطیه صفایی، لاله داوودی،
دوره ۲۴، شماره ۸ - ( آبان ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: نهفتگی دندان یک آنومالی شایع است. فاکتورهای موضعی و سیستمیک فراوانی باعث نهفتگی دندان‌ها می‌شوند. از میان دندان‌های دائمی مولرهای سوم، کانین‌های ماگزیلا، پرمولرهای ماگزیلا و مندیبل و انسیزورهای سنترال ماگزیلا بیشترین احتمال نهفتگی را دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع نهفتگی در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد طی سال‌های ۹۲ تا ۹۴ است.

روش بررسی: در این مطالعه گذشته‌نگر، تعداد ٦٠٠ رادیوگرافی دیجیتال پانورامیک از بیمارانی که بالای ١٥ سال سن داشتند، بررسی شد. بیماران با ابنورمالیتی دنتوفاسیال، سایر سندرم‌ها یا پاتولوژی خاص و بیماران بی‌دندان و تحت تروما از مطالعه خارج شدند. اطلاعات به دست آمده با آزمون‌های آماری Chi-square و Fisher's exact test آنالیز شدند.

نتایج: از بین ۶۰۰ نفر ۹۹ نفر(۵/۱۶% درصد) حداقل یک دندان نهفته داشتند. به ترتیب دندان‌های مولر سوم مندیبل(۲۶/۵۲ درصد)، مولر سوم ماگزیلا(۷/۲۷ درصد), کانین ماگزیلا(۸/۱۳ درصد) و کانین مندیبل(۸۶/۴ درصد) شایع‌ترین دندان‌های نهفته بودند. بیشترین شیوع نهفتگی در گروه سنی ۲۲ تا ۳۰ سال مشاهده شد. بین جنس و تعداد دندان‌های نهفته نیز ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد(۹۱/۰=P ).

نتیجه‌گیری: نهفتگی دندان در شهر یزد از شیوع نسبتاً بالایی برخوردار است و بیشترین شیوع نهفتگی پس از دندان‌های مولر سوم، مربوط به دندان‌های کانین دو فک است؛ بنابراین در صورت عدم رویش به‌موقع دندان‌های کانین، تهیه رادیوگرافی به‌منظور بررسی نهفتگی آن‌ها و به‌کارگیری درمان مناسب پیشنهاد می‌شود.


محمد کاظم کوهی، گودرز صادقی هشجین، علی رسولی، زکیه خرمی، ابراهیم شهروزیان،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: اثرات سرب بر بسیاری از اعمال اعضای بدن شناخته شده است ولی کارهای تجربی کمتری برای پی بردن به اثرات آن بر رفتار، ازجمله حس درد انجام شده است. این پژوهش برای بررسی تغییرات احتمالی در شروع حس درد و شدت واکنش به آن در موش سوری پس از تماس طولانی مدت با استات سرب اجرا گردید.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۲۴ سر موش سوری نر بالغ آلبینو به ۳ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. گروه شاهد آب شهری دیونیزه دریافت کردند و هر دو گروه درمان شده، از آب دیونیزه آلوده شده با مقادیر ۵ یا ۵۰۰ قسمت در میلیون استات سرب به مدت ۹۰ روز مداوم دریافت کردند. در روز ۹۱، آزمون‌های دردسنجی با استفاده از صفحه داغ و تزریق فرمالین برای ارزیابی شروع و شدت واکنش به درد حرارتی و شیمیایی انجام شد. در پایان، حیوانات با مرگ آسان کشته شدند و نمونه خون از آن‌ها برای اندازه‌گیری سطوح سرمی کورتیزول با استفاده از روش ELISA اخذ گردید.

نتایج: حیواناتی که در معرض استات سرب قرار گرفتند، در پاسخ به درد ناشی از حرارت تأخیر آشکاری را  در دوز پایین(۵۲%)  و در دوز بالا (۵۹% ) از خود نشان دادند. شدت احساس درد حرارتی به میزان ۶۳% در دوز پایین و ۸۲% در دوز بالای استات سرب کاهش یافت (۰۵/۰P<). تأخیر در پاسخ به درد شیمیایی هم تا ۶۸% و شدت واکنش به درد تا ۸۰% کاهش را نشان داد که هیچ‌کدام از نظر آماری معنی‌داری نبود. میزان کورتیزول خون تقریباً در بین گروه‌ها بدون تغییر بود.

نتیجه‌گیری: تأخیر در واکنش به محرک‌های دردناک که پس از تماس طولانی مدت با استات سرب دیده می‌شود ممکن است به‌عنوان یک اختلال منجر به تضعیف نقش هشدار دهنده درد مطرح شود. علاوه براین مطالعات بیشتری در رابطه با مکانیسم عمل و میزان اهمیت این اثرات قابل انجام است.


دکتر فاطمه عزالدینی، دکتر فرنوش دهقان، دکتر خلیل ساریخانی خرمی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: شناسایی افراد دارای آترومای کلسیفیه کاروتید یک تدبیر مهم برای کاهش وقوع سکته مغزی و ارجاع آنها است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی آترومای کلسیفیه کاروتید در رادیوگرافی پانورامیک زنان یائسه می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد ۱۵۱ رادیوگرافی پانورامیک از زنان ۴۵ سال به بالا کــه در ســالهای ۹۶-۱۳۹۵ به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی یزد مراجعه کردند، به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخـاب شدند. کلیه تصاویر با دستگاه رادیولوژی دیجیتال پانورامیک Plan meca ۲۰۰۲ EC Proline و توسط یک تکنسین تهیه شده بودند. در رادیوگرافیها وجود یا عدم وجود آترومای کلسیفیه کاروتید بررسی و مواردی با تشخیص افتراقی آتروما کنار گذاشته شدند. اطلاعات توموگرافی بیماران در یک پرسشنامه ثبت و داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزارSPSS۲۰ و آزمون‌کای دو تجزیه و تحلیل گردیدند.
نتایج: در این مطالعه از ۱۵۱ رادیوگرافی پانورامیک مورد بررسی، ۶۹ نمونه (۷/۴۵ درصد) دارای نمای آترومای شریان کاروتید در رادیوگرافی بودند. بیشترین نما، ۴۰ نمونه (۵/۲۶درصد) به صورت دو طرفه بود.
نتیجه گیری: هرچه زمان بیشتری از یائسگی گذشته بود، تعداد افراد دارای کلسیفیکاسیون شریان کاروتید بیشتر شده بود. یعنی آترومای کاروتید با تعداد سالهای گذشته از یائسگی رابطه معنی‌داری دارد.
فاطمه عزالدینی اردکانی، صغری یاسایی، خلیل ساریخانی خرمی، نسیم روحی نژاد،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه:سندرم آپنه انسدادی خواب پیامدهای روانی و فیزیولوژیکی بالقوه جدی دارد. روش اصلی کنترل سندرم آپنه انسدادی خوابجراحی جلوکشیدن(پیش آوردن)عضله جنیوگلوسوس(GA) یا جلو کشیدن جنیال توبرکل (GTA) می‌باشد. بنابراین، جراحان نیاز به اندازه‌گیری دقیق محل قرارگیری جنیال توبرکل و عضلات متصل به آن، برای کمک به برنامه‌ریزی قبل از عمل دارند. هدف از این مطالعه بررسی موقعیت و ابعاد جنیال توبرکل در افراد دارای اکلوژن کلاس یک و دو با استفاده از روش توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی (CBCT) می‌باشد.
روش بررسی:در این مطالعه به‌صورت توصیفی مقطعی، تصاویر CBCT ۱۵۲ بیمار بزرگسال (۷۶ مرد و ۷۶ زن) دارای اکلوژن با کلاس I و کلاس IIمورد بررسی قرار گرفت و موقعیت و ابعاد جنیال توبرکل (ارتفاع جنیال توبرکل (GTH) و عرض جنیال توبرکل (GTW)، فاصله از انتهای ریشه دندان‌های سانترال تا لبه فوقانی جنیال توبرکل (LI-SGT)، فاصله از IGT تا لبه تحتانی فک ((IGT-IBM، ضخامت قدام فک تحتانی (MT) ارزیابی شد. برای بررسی داده‌ها از آزمون‌های کولموگروف-اسمیرنوف و تی‌مستقل استفاده گردید و با استفاده از نرم‌افزار SPSS Inc., Chicago, IL; version ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج:در همه گروه‌ها(هم بر حسب جنس و هم برحسب مال اکلوژن)، GTH نزدیک به GTW قرار داشت. مقادیر به‌دست آمده GTH ۵۷/۶-۰۶/۸، GTW  ۴۷/۶-۱۹/۸، LI-SGT ۵۶/۶-۱۳/۷، IGT-IBM ۴۰/۷-۴۷/۸، وMT  ۷۸/۱۱-۵۸/۱۴ میلی‌متر بود.  GTWوLI-SGT تفاوت معنی‌داری بین کلاس مال‌اکلوژن و LI-SGTدر بین جنس نشان نداد (۰۵/۰(P>.
نتیجه‌گیری:موقعیت جنیال توبرکل و ابعاد این ساختار در میان بیماران دلالت به انجام CBCT قبل عمل جراحی برای درمان آپنه انسدادی خواب(OSA) دارد.

 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb