مقدمه: دوران بارداری به عنوان یک دوره آسیبپذیر در زنان تصور شده است که مادران را با مشکلات و دشواریهای جدیدی روبهرو مینماید و این مشکلات ممکن است باعث اختلال در سلامت روانی آنان گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه مدون آموزشی-رفتاری بر سلامت روان زنان باردار انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمهتجربی، ۶۱ زن باردار به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمون(۳۱ نفر) و کنترل(۳۰ نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمون ۴ جلسه مداخله آموزشی- رفتاری در شهر اهواز برگزار شد. مشارکتکنندگان، پرسشنامه سلامت روانی را پیش و ۴ هفته پس از مداخله تکمیل نمودند. دادهها با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.
نتایج: میانگین نمره سلامت روانی زنان باردار در گروه آزمون پس از مداخله، نسبت به گروه کنترل بهتر بود(۹/۳ ± ۱/۲۱ در برابر
۷/۶ ± ۱/۳۰). همچنین نتایج گویای آن بود که مداخله توانسته است حیطههای اضطراب(۰۱/۰p=)، افسردگی(۰۲/۰p=) و علائم جسمی(۰۱/۰p=) از سلامت روان زنان باردار را بهبود بخشد اما تاثیری بر حیطه عملکرد اجتماعی از سلامت روان آنان نداشت(۱۶/۰p=).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مداخله آموزشی- رفتاری برای زنان باردار میتواند به عنوان یک مداخله مفید، در بهبود سلامت روانی آنان استفاده شود.