جستجو در مقالات منتشر شده


۲۲ نتیجه برای توکلی

ابوالحسن حلوانی، مریم توکلی، محمد صفری کمال آبادی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده

چکیده مقدمه: بیماری انسدادی مزمن ریوی یکی از علل اصلی مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است که میزان مرگ و میر ناشی از آن در حال افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی توزیع فراوانی عوامل خطرساز (Chronic obstructive pulmonary disease )COPD و تأثیر آنها بر شدت بیماری در بیماران بستری در بخش داخلی بیمارستان های شهید صدوقی و شهدای کارگر یزد است. روش مطالعه: مطالعه از نوع توصیفی است و نمونه‌ها، به روش Case Series جمع آوری شده و شامل بیماران بستری در بخش داخلی این دو بیمارستان در طول سال ۱۳۸۵ و به تعداد ۳۰۰ نفر می باشد. نتایج: ۳۴/۸۱% از بیماران مرد و ۶۶/۱۸% زن بودند. بیشترین توزیع فراوانی در گروه سنی ۷۴-۶۵ سال بود(۳۴/۴۱%). ۷/۱۸% تنها ریسک فاکتورشان سیگار بود۶/۴۳% تنها ریسک فاکتورشان شغل مرتبط(کشاورزی،نانوایی،مقنی،معدن کاری، کارگر صنعتی و نساجی) و %۳۵ هر دو ریسک فاکتور را داشتند. ۷/۲% تنها ریسک فاکتورشان بیماری زمینه ای(آسم، آلرژی، سل،سابقه تماس با مواد شیمیایی و جنگی) بود. ۵۵% بیماران تنها یک ریسک فاکتور داشتند. ۷/۷۷% بیماران شغل مرتبط با COPD داشتند. شایع ترین شغل به طور کلی کشاورزی (۳/۵۲%) بود. ولی در مردان، کشاورزی(۵/۵۴% مردان) و در زنان نانوایی (۴/۴۶% زنان) بود. شایع ترین بیماری زمینه‌ای مرتبط با COPD سابقه آلرژی (۳/۹%) بود. تعداد ریسک فاکتورها و طول مدت شروع علایم بیماری دو فاکتوری بودند که بر شدت بیماری بر اساس معیارهایGOLD ، تأثیر مستقیم داشتند. در حالی که نوع شغل، ریسک فاکتورهای مختلف به تنهایی و جنس بر شدت بیماری اثری نداشتند. میانگین FEV۱ در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت(۵۷/۱۶±۷۴/۳۵). هیچ یک از بیماران اسپیرومتری مرحله ۱ نداشتند. نتیجه گیری : سابقه شغل مرتبط با COPD نسبت به سایر ریسک فاکتورها در هر دو جنس از فراوانی بیشتری برخوردار بود(در مردان کشاورزی و در زنان نانوایی) که اهمیت بالای مشاغل مرتبط با COPD در بروز بیماری و لزوم توجه بیشتر به این گروهها را نشان می دهد. بیش از نیمی از بیماران سابقه مصرف سیگار داشتند که انجام اسپیرو متری در این گروه جهت غربالگری توصیه می شود. علیرغم اهمیت بالای عوامل خطرساز در ایجاد بیماری هر کدام از آنها به تنهایی تأثیر قابل ملاحظه ای بر شدت بیماری ندارند ولی ترکیب این علل باعث تشدیدآن می شود. با افزایش زمان بیماری و در نتیجه تشدید آن نیاز به مراقبتهای درمانی جدی تر و برنامه های بازتوانی و حمایت های عاطفی خانواده و اجتماع بیشتر می شود.
مریم اردکانیان، مریم توکلی، صدیقه رضائیان، نوشین همت زاده، حمید رضا سلطانی،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: گلوکوم یکی از علل شایع نابینایی در جهان است که تخمین زده می‌شود بیش از ۶۰ میلیون نفر از مردم جهان به آن مبتلا باشند. از طرفی هلیکوباکتری پیلوری یک باسیل گرم منفی است که اخیراً نقش آن در چندین بیماری خارج دستگاه گوارش مطرح شده است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری و افزایش فشار داخل چشم طراحی شده است. روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی به روش توصیفی تحلیلی می‌باشد که بر روی تعداد ۷۴ نفر از مراجعین به بخش اندوسکوپی بیمارستان شهدای کارگر شهر یزد صورت گرفته است نمونه‌گیری این مطالعه در سال ۱۳۸۸ و به صورت تصادفی بوده است در نهایت داده‌های مطالعه با استفاده از آزمون‌های Fisher exact test و Mann-Whitney U تحت محیط SPSS ver۱۶ آنالیز شدند. نتایج: بنابر نتایج بدست آمده میانگین فشار داخل چشم در گروه هلیکوباکترپیلوری مثبت بیشتر از گروه هلیکوباکترپیلوری منفی بود ولی ارتباط معنی‌داری از لحاظ آماری بین عفونت هلیکوباکترپیلوری و فشار داخل چشم حاصل نشد(۰۵/۰P>). همچنین بین هلیکو باکتر پیلوری و دیابت، فشار خون، هیپوتیروئیدی و هیپرتیروئیدی ارتباط معنی داری مشاهد نشد(۰۵/۰P>). بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه به نظر می‌رسد انجام مطالعات کامل‌تر با حجم نمونه بیشتر و در نظر گرفتن سایر عوامل مخدوش گر احتمالی می‌تواند تا حد موثری در تعیین عوامل خطر مشترک این دو پیامد موثر واقع گردد.
کامیار توکلی طبسی، رحیم تقوی، شبنم محمدی، آزاده عطاران، امیر گلچیان،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: بشر همیشه در تلاش بوده است تا درد های خود را تسکین ببخشد. درد پس از اعمال جراحی یکی از معضلاتی است که پزشکان جراح هر روز با آن روبرو هستند. از طرف دیگر امروزه متدهای مختلف طب سوزنی جهت درمان دردهای مختلف مورد آزمایش قرار گرفته است. با توجه به عوارض جانبی ناچیز طب سوزنی و از طرفی در دسترس قرار گرفتن متخصصین این رشته در دانشگاه، بر آن شدیم اثر درمانی مذکور را بر روی درد پس از اعمال جراحی ارزیابی نماییم. روش بررسی: این مطالعه از نوع کارازمایی بالینی بود . بیماران مراجعه کننده به بخش اورولوژی بیمارستان امام رضا(ع) که نیاز به جراحی ناحیه اینگوینال داشتند مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران قبل از عمل به طور تصادفی در یکی از دو گروه طب سوزنی غیرواقعی و طب سوزنی حقیقی قرار گرفتند. متد طب سوزنی که ما در این مطالعه، نیم ساعت قبل ازعمل انجام دادیم، الکترواکوپانکچر بود. بعد از عمل یک مشاهده کننده Blind نسبت به Acupuncture شدت درد بیمار را بر اساس معیار ۱۰ قسمتی استاندارد VAS ثبت نمود. نتایج: تعداد ۹۰ بیمار در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌های ما نشان می‌دهد که میزان ‌درد به صورت معناداری در گروه طب سوزنی غیرواقعی بالاتر است(۰۵/۰p<). در این پژوهش مشخص شد که ۵۶ مورد(۲/۶۲%) از بیماران نیاز به مخدر پس از جراحی داشتند و ۳۴ مورد(۸/۳۷%) از بیماران نیز نیاز به مخدر پس از جراحی نداشتند و میانگین نیاز به مخدر در گروه طب سوزنی غیرواقعی به صورت معناداری بیشتر از گروه طب سوزنی حقیقی بوده است(۰۵/۰p<). نتیجه‌گیری: طب سوزنی در بیمارانی که تحت عمل جراحی اینگوینال قرار می‌گیرند، باعث کاهش شدت درد پس از جراحی و کاهش نیاز به مواد مخدر جهت تسکین درد می‌شود
وحید احسانی، محمد اله توکلی، محمدحسین دشتی، محمد ابراهیم رضوانی، حسین رضازاده، علی شمسی زاده، مسعود مبینی، الهام حکیمی،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: هیپوترمی اثرات محافظت نورونی بر ایسکیمی مغزی در مدل‌های انسداد دائم یا موقت شریان مغزی میانی دارد. در این پژوهش اثر محافظت نورونی هیپوترمی جنرال درمدل آمبولیک سکته مغزی مورد مطالعه قرار گرفت. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۲۴ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی ۲۵۰ تا ۳۵۰ گرم در سه گروه هشت‌تایی مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه‌ها به ترتیب شامل شم، کنترل و هیپوترمی بودند. سکته مغزی از طریق تزریق لخته به داخل شریان مغزی میانی ایجاد شد. هیپوترمی، شش ساعت بعد از القاء سکته مغزی انجام شد. اختلالات نورولوژیک در ۲۴ و ۴۸ ساعت بعد از سکته مغزی اندازه‌گیری شد. حجم انفارکتوس و ادم مغزی در پایان مطالعه اندازه‌گیری شد. نتایج: هیپوترمی جنرال حجم انفارکتوس و اختلالات نورولوژیک را به طور معنی‌داری کاهش داد (۰۰۱/۰p<). اما اختلاف معنی‌داری برای کاهش ادم مغزی بین گروه کنترل و هیپوترمی وجود نداشت . نتیجه‌گیری: با توجه به داده‌های این مطالعه، هیپوترمی جنرال ۶ ساعت بعد از سکته مغزی مدل امبوتیک اثر محافظت نورونی دارد.
اسماعیل ایمانی، علی اسماعیلی، راحله علی محمدی، وحید احسانی، علی شمسی زاده، مسعود مبینی، حسین رضا زاده، سودابه نادری، محمد توکلی،
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: در بررسی‌های گذشته مشخص شده که استروژن یک عامل محافظت‌کننده در برابر سلول‌های مغزی است. در مطالعه حاضر اثر عصاره گیاه بومادران (Achillea Millefolium) که دارای استروژن گیاهی است بر پیامد‌های ناشی از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی در موش‌های صحرایی ماده اوارکتومی شده، بررسی شد. روش‌ بررسی: در این مطالعه تجربی، ۳۲ سر موش صحرایی ماده در محدوده وزنی ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم به طور تصادفی به ۴ گروه تقسیم شدند که شامل: شم، کنترل (اوارکتومی، القاء سکته)، بومادران (اوارکتومی، گاواژ عصاره‌ی گیاه بومادران با دوز mg/kg۵۰۰ و mg/kg۵۰ به مدت یک ماه) می‌باشد و بعد از مراحل جراحی، حجم انفارکتوس یک هفته پس از سکته مغزی، اختلالات حسی حرکتی با آزمون برچسب کاغذی (Sticky test) و اختلالات نورولوژیک با آزمون بدرسون در ۲۴، ۴۸ و یک هفته بعد از القاء سکته مغزی اندازه‌گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج: عصاره‌ گیاه بومادران با دوز mg/kg۵۰۰ حجم انفارکتوس را یک‌ هفته پس از سکته مغزی نسبت به کنترل کاهش داده است که از نظر آماری معنی‌دار بود (۰۱/۰p<)، همچنین اختلالات حسی حرکتی (Sticky) و نورولوژیک در ۲۴، ۴۸ ساعت و یک ‌هفته پس از سکته مغزی کاهش داشت که از نظر آماری معنی‌دار بود. از طرفی عصاره گیاه بومادران با دوز mg/kg۵۰ حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک را کاهش داده است اما این کاهش از نظر آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: مصرف خوراکی عصاره‌ گیاه بومادران با دوز mg/kg۵۰۰ در موش‌های صحرایی ماده اوارکتومی شده باعث کاهش معنی‌داری در حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک بعد از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی داشته است.
ام لیلا احمدی، حسین توکلی عنبران،
دوره ۲۳، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: چشمه ۱۰۳Pd منبع کم انرژی می‌باشد که در براکی ‌تراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق توصیه‌های انجمن فیزیک پزشکی آمریکا تعیین پارامترهای دزیمتری چشمه‌های براکی تراپی قبل از کاربرد کلینیکی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این تحقیق پارامترهای دزیمتری چشمه مورد نظر با استفاده از فانتوم آب و بافت نرم محاسبه شده و نتایج با یکدیگر مقایسه شده‌اند.

روش بررسی: پارامترهای دزیمتری طبق پروتکل TG-۴۳U۱ در اطراف چشمه ۱۰۳Pd در فانتوم آب با چگالیgr/cm۳  ۹۹۸/۰ و فانتوم بافت نرم با چگالیgr/cm۳  ۰۴/۱ در فواصل مختلف بر روی محور طولی و عرضی چشمه با استفاده از کد MCNP۴C شبیه‌سازی و اختلاف نسبی بین این دو حالت با یکدیگر مقایسه شده است.

نتایج: نتایج حاصل از شبیه سازی‌ها نشان می‌دهند پارامترهای دزیمتری تابع دز شعاعی و تابع ناهمسانگردی در استفاده از فانتوم آب به جای بافت نرم تا فاصله cm ۵/۱ از چشمه مطابقت خوبی با یکدیگر دارند و با افزایش فاصله، اختلاف افزایش می‌یابد به طوری که در فاصله cm ۶ از چشمه این اختلاف به ۴ درصد می‌رسد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از فانتوم بافت نرم در مقایسه با فانتوم آب حداکثر دارای اختلاف نسبی ۴ درصدی در فاصله cm ۶ از چشمه است، لذا می‌توان نتایج مربوط به فانتوم آب را با حداکثر خطای ۴ درصدی در کاربردهای عملی به جای بافت نرم به کار بست و یا آن که با توجه به جداول به دست آمده در این پژوهش مقدار اختلاف به دست آمده در هر فاصله را برای استفاده در فانتوم بافت نرم اصلاح نمود.


لاله ملکی، علی توکلی حسینی، علیرضا نواب اعظم، لیلی علیزاده،
دوره ۲۳، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: موکواپیدرموئید کارسینومای داخل استخوانی در فکین به عنوان یک تومور اولیه استخوانی نادر است. وجود این تومور در سنین کودکی، یافته‌ای بسیار کمیاب محسوب می‌شود.

روش بررسی: بیمار، دختری ۱۲ ساله با شکایت از تورمی در ناحیه خلفی سمت راست ماگزیلا به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد مراجعه کرد. وی هیچ گونه علائمی از قبیل درد، حساسیت، پارستزی و درگیری لنف نودهای گردنی نداشت. در معاینات داخل دهانی اتساع باکالی و پالاتالی در قسمت خلفی سمت راست ماگزیلا از دندان شماره ۴ تا ۸ و انحراف پالاتالی دندان‌های شماره ۴ و ۵ و ۶ مشاهده شد. در تصاویر رادیوگرافی تخریب دیواره مدیال و بوردر تحتانی سینوس، تخریب کام سخت و کورتیکال پلیت سمت باکال مشاهده شد. در نمای میکروسکوپی، تشخیص موکواپیدرموئید کارسینوما داده شد. بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفت و ضایعه به همراه قسمتی از نیمه راست فک بالا خارج شد.

بحث: پاتوژنز این تومورها دقیقاً مشخص نیست. تغییرات نئوپلاستیک پوشش مخاط سینوس ماگزیلا و یا غدد بزاقی مینور می‌توانند منشاء ایجاد تومور موکواپیدرموئید کارسینومای داخل استخوانی شوند.

نتیجه‌گیری: به علت روند تهاجمی این تومورها به ویژه در فک بالا، تشخیص هرچه سریع‌تر و انجام درمان‌های رادیکال‌تر نقش اساسی در بهبود این بیماران و شانس بقای آنها دارد.


فضه اخوان توکلی، نسرین حیدریه، مریم خوش سخن،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: اضطراب اختلالی شایع و یکی از معضلات جوامع امروزی است. شیرین بیان حاوی آنتی‌اکسیدان و فیتواستروژن است. فیتواستروژن‌ها استروئیدهای گیاهی هستند که ساختار مشابه استروژن دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان بر اضطراب در موش‌های صحرایی نر گنادکتومی شده است.

روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی ۴۸ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن متوسط ۲۵۰-۲۳۰ گرم انجام شد. حیوانات به‌طور تصادفی به ۶ گروه تقسیم شدند. گروه‌ها شامل گروه سالم تیمار با سالین، گروه گنادکتومی بدون تیمار، گروه گنادکتومی تیمار با سالین یا حلال عصاره(cc ۵/۰) و گروه‌های گنادکتومی دریافت‌کننده تیمار با دوزهای ۱۵، ۵، ۲ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان به صورت داخل صفاقی می‌باشند(۸n=). حذف بیضه‌ها از طریق عمل جراحی صورت گرفت. ۳۰ دقیقه بعد از تیمار با استفاده از ماز به علاوه ارتفاع و به مدت ۵ دقیقه شاخص‌های اضطراب شامل مدت زمان حضور و تعداد ورود به بازوی باز مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌ها با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شدند(۰۵/۰p<).

نتایج: اضطراب در موش‌های صحرایی نر گنادکتومی شده در مقایسه با موش‌های سالم به صورت معنی‌داری افزایش یافت. عصاره هیدروالکلی ریشه بیان در دوز mg/kg  ۵ و ۱۵ سبب افزایش معنی‌داری در مدت زمان حضور در بازوی باز و تعداد رفت و آمد به بازوی باز نسبت به گروه کنترل(گنادکتومی دریافت کننده سالین) گردید.

نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان در موش‌های صحرایی نر گنادکتومی شده سبب کاهش اضطراب می‌شود.


حسین توکلی عنبران، ام لیلا احمدی،
دوره ۲۴، شماره ۸ - ( آبان ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: دزیمتری چشمه‌های براکی تراپی طبق پروتکل TG-۴۳U۱ در محیط آب اطراف چشمه انجام می‌شود. برای رسیدن به یک نتیجه مناسب درمان، استفاده از ماده آب برای همه بافت‌های بدن می‌تواند یکی از منابع خطا در رسانیدن دز صحیح به تومور مورد نظر داشته باشد؛ از این رو در این مطالعه به تعیین پارامترهای دزیمتری بافت‌های متفاوت چربی با چگالی gr/cm۳ ۹۵/۰ و ماهیچه با چگالی gr/cm۳ ۰۵/۱ پرداخته‌ایم تا با مقایسه آن‌ها با نتایج حاصل از فانتوم آب ارزیابی درستی از اختلاف به وجود آمده در نتایج نشان دهیم.

روش بررسی: شبیه‌سازی‌های لازم جهت تعیین پارامترهای دزیمتری تابع دز شعاعی و تابع ناهمسانگردی در بافت‌های چربی، ماهیچه و فانتوم آب در فواصل و زوایای مختلف با استفاده از کد MCNP۴C صورت گرفته است.

نتایج: بیشترین اختلاف نسبی تابع دز شعاعی در فانتوم بافت چربی نسبت به فانتوم آب در فواصل زیر cm۱ در حدود ۱۳% می‌باشد. با افزایش فاصله از چشمه این میزان افزایش پیدا کرده به طوری که در فاصله cm۵ از چشمه به حدود ۱۶۷% می‌رسد. اختلاف نسبی این پارامتر در بافت ماهیچه نسبت به آب در فاصله cm۵/۰ حدود ۳% و در فاصله cm۵ از چشمه در حدود ۱۶% است. بیشینه اختلاف نسبی پارامتر تابع ناهمسانگردی در فانتوم بافت‌های چربی و ماهیچه نسبت به آب به ترتیب بیش از ۲% و ۳% مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: در کاربرد کلینیکی چشمه براکی‌تراپی ۱۰۳Pd، در درمان تومورهای بدخیمی که در مجاورت بافت‌های چربی و ماهیچه قرار دارند می‌بایست تصحیحات لازم مربوط به پارامترهای دزیمتری این بافت‌ها را در برنامه‌های طراحی درمان طبق جداول ۳، ۴، ۵ و ۶ به دست آمده در این پژوهش اعمال نمود.


محمد توکلی، مژگان ایزدی، بهنام قارونی، احمد مقاره عابد، جابر یقینی، منصور ریسمانچیان،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: ایمپلنت‌های دندانی به عنوان درمان انتخابی برای دندان‌های از دست رفته مطرح هستند. با وجود نتایج بسیار موفق، درمان ایمپلنت با شکست‌ها و مشکلاتی نیز همراه است. هدف از این طرح تحقیقاتی بررسی میزان بقا و سلامت بافت‌های اطراف ایمپلنت‌های DIO® SM کار گذاشته شده در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ در بیماران دانشکده دندان‌پزشکی و یکی از مراکز خصوصی شهر اصفهان بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد ۹۴ ایمپلنت DIO® SM(Dio implant Co, pussan city, korea) در ۷۲ بیمار به روش نمونه‌گیری آسان انتخاب شدند. سپس اطلاعات دموگرافیک و ارزیابی شاخص لثه‌ای شاخص خونریزی از لثه، شاخص پلاک و عمق پروبینگ و تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت‌های DIO® SM کار گذاشته شده بیماران در فرمی ثبت شد. داده‌ها با استفاده از آنالیز آماری t-test، chi-square و پیرسون و ویلکاکسون توسط نرم‌افزار آماری ۲۰ SPSS در سطح معنی‌داری ۰۵/۰ α= تجزیه و تحلیل شدند.

نتایج: از بین ۹۴ ایمپلنت، ۶/۵۵ درصد در ماگزیلا، ۴/۴۴% در مندیبل، ۱۹/۵۳% تک واحدی و ۸۱/۴۶% چند واحدی بودند. میزان بقای ایمپلنت‌ها ۶/۸۰% بود و ۴/۱۹% از ایمپلنت‌ها به دلایل مختلف از دست رفته بودند. در میان شاخص‌های مورد بررسی شاخص لثه‌ای (۰۰۱/۰=P)، شاخص پلاک (۰۲۰/۰=P)، میزان عمق پروبینگ (۰۰۱/۰>P) به صورت معنی‌داری در اطراف ایمپلنت‌ها کمتر از دندان‌ها و در ماگزیلا بیشتر از مندیبل (۰۲۲/۰=P) بود؛ اگرچه میزان تحلیل استخوان در ماگزیلا بیشتر از مندیبل بود ولی تفاوت معنی‌داری نداشت (۰۷۱/۰=P).

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه میزان بقا و ماندگاری ایمپلنت‌های DIO® SM اندکی کمتر از حد قابل قبول است. با این حال نیاز به انجام مطالعات بیشتر در این امر ضروری است.


فاطمه دلربایی، مریم بهمنی، فاطمه ایوبی، علی شمسی زاده، ایمان فاطمی، محمد الله توکلی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: استروژن فرآیندهای زیادی مانند شکل‌پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه را در مغز تنظیم می‌کند. شواهد تجربی نشان داده‌اند که بین یائسگی و اختلال حافظه و اضطراب ارتباط وجود دارد که به نظر می‌رسد به علت فقدان استروژن ‌باشد. در این مطالعه اثر متفورمین با خواص آنتی‌اکسیدانی که می‌تواند باعث ترمیم اختلالات یادگیری و کاهش رفتارهای مرتبط با اضطراب شود بررسی شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع تجربی بوده که ۳۲ سر موش سوری ماده در محدوده وزنی ۵±۲۰ گرم به‌طور تصادفی به چهار گروه ۸ تایی شامل گروه شم، اوارکتومی شده، اوارکتومی شده درمان با دوزهای mg/kg۷ و mg/kg ۱۵ متفورمین تقسیم شدند. نخست حیوانات اوارکتومی شدند و سپس به مدت ۲۱ روز با دوزهای مذکور متفورمین و یا آب گاواژ شدند. سپس، رفتار شبه اضطرابی (با آزمون ماز به‌علاوه) و یادگیری لمسی (با آزمون شئ جدید) در گروه‌های مورد مطالعه بررسی شد. تفاوت بین گروه‌ها توسط آزمون ANOVA یک‌طرفه تحلیل شد.
نتایج: نتایج مطالعه ما نشان داد که متفورمین با دوز mg/kg۷ و mg/kg۱۵ یادگیری لمسی را نسبت به گروه اوارکتومی به‌طور معنی‌داری بهبود می‌دهد. متفورمین با هر دو دوز در مقایسه با گروه اوارکتومی درصد زمان ورود حیوان به بازوی باز و درصد دفعات ورود حیوان به بازوی باز را به‌طور معنی‌داری افزایش داد.
نتیجه‌گیری: متفورمین بخصوص با دوز mg/kg ۷ باعث بهبود در اضطراب و یادگیری لمسی در موش‌های سوری اوارکتومی می‌شود.
 

فاطمه مکی زاده، نعیمه نایب مهدی آبادی، ابراهیم زال زاده، محمد توکلی زاده راوری،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: ژنتیک، موضوع پراکنده‌ای مرتبط با تنوع و توارث در تمام موجودات زنده است. در این حوزه پژوهش‌های زیادی انجام گرفته‌است. شناسایی زمینه­های پژوهشی فعال این حوزه و حدود موضوعاتی که در عرصه علمی که در چند ساله اخیر مطرح شده است، حائز اهمیت است.

روش بررسی: پژوهش حاضر، با رویکرد علم‌سنجی به مطالعه تحولات موضوعی حوزه ژنتیک پرداخته‌است. ۷۹۵۹۳، ۴۰۱۸۴ و ۹۷۵۱۲  مقاله مرتبط با ژنتیک در وبگاه پاب‌مد به ترتیب مربوط به سه دوره زمانی پایه (۲۰۰۴-۱۹۰۹)، دوره ۵ ساله (۲۰۰۹-۲۰۰۵) و دوره ۱۰ساله (۲۰۱۴-۲۰۰۵) با استفاده از نرم افزارهای پری‌مپ (PreMap)، اکسل (Excel)و اس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پی‌اس‌‌‌‌‌اس (SPSS) تحلیل گردیده‌است.

نتایج: یافته­های پژوهش نشانداد که روند رشد مقالات در حوزه ژنتیک در فاصله سال‌های  ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ دارای سیر صعودی بوده‌است. فعال‌ترین زمینه پژوهشی در این حوزه شامل ژنومیکس، پروتئومیکس، واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) و فارماکوژنتیک ‌‌می‌باشد. همچنین براساس شاخص‌ دربردارندگی نشان‌داده‌شد که تحول در موضوعات بسیار بوده‌است و روز به روز موضوعات جدید به حوزه ژنتیک افزوده‌می‌شود.

نتیجه گیری: کشف روابط مفهومی میان مدارک یک حوزه علمی، فرایندی پیچیده است، لذا نتایج حاصل از آن نیز احتیاج به درکی عمیق دارد. رویکردهای کمی در مطالعات علمی، اگرچه کاستی‌هایی دارد و نمی‌تواند همه جانبه به تحلیل ابعاد مختلف موضوع بپردازد، اما بی‌فایده و غلط هم نیست و به سیاستگزاران و برنامه‌ریزان، شناختی کلی می‌دهد تا به وضعیت کنونی، اشراف پیدا کرده و بتوانند واقعی‌تر تصمیم بگیرند و کارآمدتر عمل‌کنند. روند ادامه این نوع پژوهش‌ها که با هدف ارزیابی یک حوزه علمی انجام ‌‌می‌گیرند در نهایت سبب تقویت مدیریت آن حوزه ‌‌می‌گردد


مریم ذاکری، ایمان فاطمی، محمد علی ذاکری، محمد الله توکلی،
دوره ۲۶، شماره ۱۰ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: پیری فرآیندی اجتناب‌ ناپذیر است که باعث افزایش احتمال بیماری و مرگ افراد می‌شود. یائسگی به ‌عنوان بخشی از فرآیند پیری رخ می‌دهد. در این مطالعه اثر متفورمین بر میزان قدرت عضلانی، اضطراب و حافظه در موش‌های سوری ماده اوارکتومی شده بررسی شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی از ۹۶ سر موش سوری ماده ۶ ماهه در محدوده وزنی۲۰ تا ۲۵ گرم استفاده شد. حیوانات به‌طور تصادفی به ۶ گروه ۱۶ تایی شامل گروه شم، اوارکتومی شده، اوارکتومی شده درمان با دوز ۱۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم متفورمین، اوارکتومی شده درمان با دوز ۱ میلی‌گرم بر کیلوگرم متفورمین، گروه متفورمین درمان با دوز ۱۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم متفورمین و گروه سالم تقسیم شدند. نخست حیوانات اوارکتومی شدند و سپس به مدت شش ماه با دوزهای ۱و۱۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم متفورمین درمان شدند. سپس قدرت عضلانی، حافظه و میزان اضطراب در گروه‌های موردمطالعه بررسی شد. آنالیز آماری توسط نرم افزار ۱۶  SPSS V انجام و تفاوت بین گروه‌ها توسط آزمون واریانس یک‌طرفه تحلیل شد.
نتایج: نتایج مطالعه ما نشان داد که متفورمین با دوزهای ۱و۱۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه اوارکتومی میزان اضطراب حیوان را به‌طور معنی‌داری کاهش داد (به ترتیب ۰۰۲۴/۰p =  و ۰۲۹۵/۰p = ) و باعث افزایش حافظه شد (به ترتیب ۰۰۴۴/۰ p =) و ۰۰۰۴/۰ p =) و دوز ۱۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم باعث بهبود  قدرت عضلانی شد (۰۱۴۸/۰p = ).
نتیجه‌گیری: متفورمین دارای اثرات مفیدی بر روی اختلالات رفتاری ناشی از پیری و اوارکتومی می‌باشد.
 

نرگس آراسته، حسین توکلی عنبران،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

ممقدمه:در تصویربرداری پت احتمال دارد، یک یا هر دو گامای نابودی قبل از رسیدن به آشکارساز بر اثر اندرکنش کامپتون در بدن از مسیر خود منحرف شوند و خطای پراکندگی را ایجاد کنند.
روش بررسی:این مقاله که یک پژوهش شبیه‌سازی مونت‌کارلویی است، به بررسی اثر بافت نرم بدن بر این خطا می‌پردازد.به این منظور به‌وسیله کد شبیه‌سازیMCNPX، حلقه آشکارساز دستگاه پت/سی‌تی مدلBiographTM۶به‌همراه یک هندسه ساده از بافت‌نرم شامل کره‌ای به مرکز حلقه پت با شعاع‌های مختلف (از ۵/۰ تا ۳۰ سانتی‌متر) و با در نظر گرفتن دو نوع توزیع مکانی برای چشمه گامایkeV۵۱۱نقطه‌ای و حجمی کروی با توزیع یکنواخت (حجمی)- شبیه‌سازی شد.
نتایج:بافت نرم اطراف چشمه نقطه‌ای و حجمی، طوری پرتوهای گاما را پراکنده می‌کند که افت انرژی آن‌ها کم و تقریباً تمامی آن‌ها در محدوده پنجره انرژی ثبت می‌شوند. بافت نرم اطراف چشمه نقطه‌ای در فاصله ۸ تا ۱۲ سانتی‌متری از چشمه و برای چشمه‌های حجمی کروی با توزیع یکنواخت، در فاصله ۸ سانتی‌متری از مرکز چشمه، بیشترین اثر پراکنندگی را در تصویربرداری پت دارند. اثرات پراکنندگی بافت نرم در اطراف چشمه نقطه‌ای از چشمه حجمی بیشتر است.
نتیجه‌گیری:در تصویربرداری پت اثر پراکنندگی اندام‌های مجاور محل توزیع رادیودارو بیشتر از اندام های غیر‌مجاور است. برای بافت‌ نرم با ضخامت بالا(بیشتر از شعاع ۲۰سانتی‌متر) اثر افت زوج گاماهای نابودی در کنار اثر پراکندگی دیده می‌شود.با توجه به نتایج این تحقیق برای میزان افزایش دوز تزریقی به بیماران چاق، فاکتور ضخامت بدن بیمار در ناحیه شکمی می‌تواند جایگزین دقیق‌تری برای وزن بیمار باشد.

جواد توکلی بزاز، اعظم راستی، رضا بهنام فر،
دوره ۲۷، شماره ۹ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: از سبک زندگی به‌عنوان یکی از عوامل مهم سلامت عمومی و بهداشت باروری یاد می­شود که حاصل تأثیر متقابل ویژگیهای فردی، شرایط محیطی و طبقه اجتماعی میباشد. طبقه اجتماعی برایندی از ویژگیها و بضاعتهای اجتماعی و اقتصادی میباشد. طبقه از طریق ترکیب انواع سرمایه ایجاد میشود و سرمایه به منابع با ارزش و در دسترس یک فرد اشاره دارد.

 
سید حسین رضوی، سپیده قنبریان، احسان توکلی، علی توکلی، مطهره باغستانی، نسیم نمیرانیان،
دوره ۲۷، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: به‌دلیل کاهش اکسپوژر غیرضروری بیمار به اشعه‌ ایکس در اثر تجویز منطقی رادیوگرافی، باید دندان‌پزشک اطلاعات کافی از تجویز رادیوگرافی داشته باشد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی برروی دندانپزشکان عمومی شاغل در شهر یزد انجام شد که به روش نمونه‌گیری آسان وارد مطالعه شدند. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه‌ای سه قسمتی‌، شامل اطلاعات دموگرافیک دندانپزشکان (سن، جنس، سابقه کار)، یافته‌های کلینیکی موثر در تجویز رادیوگرافی و تشخیص کاربرد انواع رادیوگرافی استفاده شد. جهت محاسبه آماری از آزمون‌های Chi-squere و ANOVA استفاده شد و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS Inc., Chicago, IL; Version ۱۸ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: در این مطالعه ۱۲۰ دندان‌پزشک با میانگین سنی ۹/۸۸±۳۷/۳۸ شرکت داشتند. عواملی که بیشترین تأثیر را برروی تصمیم‌گیری دندانپزشکان عمومی در تجویز انواع رادیوگرافی داشت، طرح درمان جراحی (۸۷/۵%)، درد دندان (۷۵%)، بهداشت دهانی ضعیف و پرکردگی وسیع دندانی (۷۳/۳%) بود و ترس از اکسپوژر اشعه ایکس، از کم اثرترین عوامل بود. رادیوگرافی انتخابی اکثر شرکت‌کنندگان برای تشخیص پوسیدگی‌های سطح اکلوزال‌، پری‌اپیکال (۵۵ %) بود که با توجه به مطالعات انجام شده در این زمینه رادیوگرافی مؤثر‌،‌ بایت‌وینگ می‌باشد. هم‌چنین رادیوگرافی انتخابی اکثر دندانپزشکان برای پوسیدگی بین دندانی‌، بایت‌وینگ (۸۸/۳ %) بود که با نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه هم‌خوانی دارد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه می‌توان گفت‌ جامعه‌ دندانپزشکان آگاهی اندکی در زمینه‌ تجویز رادیوگرافی برای تشخیص پوسیدگی‌های اکلوزال دارند. اما در زمینه تشخیص پوسیدگی‌های بین دندانی نظر اکثر دندانپزشکان صحیح بود. از این رو برگزاری دوره‌های بازآموزی، به‌منظور حفظ و ارتقاء سطح آگاهی دندانپزشکان و آشنایی آن‌ها با جدید‌ترین تکنیک‌های رادیوگرافی مهم است.
 
محمدرضا رحمانی، محمد الله توکلی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: در حال حاضر، روش درمانی مؤثری برای سکته­ مغزی وجود ندارد. شواهد بالینی قوی برای فواید هیپوترمی در محافظت نورونی وجود دارد، از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر هیپوترمی خفیف به‌صورت غیرتهاجمی توسط JZL-۱۸۴ بر عملکرد رفتاری در موش­های مبتلا به سکته مغزی انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی ۴۰ سر موش سوری‌نر در ۵ گروه با وزن ۳۰ ۲۵ گرم انجام شد. گروه­‌ها به‌ترتیب: ۱-گروه سالم ۲- گروه کنترل ۳ گروه سکته­ مغزی + حلال DMSO ۴- گروه سکته ­مغزی+ آسپرین با دوز mg/kg) ۴۰) ۵- گروه سکته­ مغزی+ JZL-۱۸۴ با دوزmg/kg)۱۶) (۸=n) بودند. در خصوص گروه‌های ۴،۳ و ۵ داروها بلافاصله بعد از ایجاد سکته ­مغزی به‌صورت داخل صفاقی تزریق شدند. قبل از القا سکته (زمان صفر) و بعد از القا سکته ­مغزی در ساعات ۵، ۲۴ و ۴۸ میزان درجه حرارت بدن، آزمون­‌های رفتاری شامل، توان عضلانی و اختلال حسی حرکتی بررسی شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارversion ۲۱ SPSS  و آزمون آنالیز واریانس دو طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند(P ≤ ۰,۰۵)  .
نتایج: JZL-۱۸۴ باعث کاهش درجه حرارت در ساعات ۵، ۲۴ و ۴۸ نسبت به گروه کنترل و سالم (p<۰,۰۰۱) شد. تزریق JZL-۱۸۴ و آسپرین باعث بهبود توان عضلانی و عملکرد حسی-حرکتی (p<۰,۰۰۱) نسبت به گروه کنترل گردید. آسپرین نیز آزمون­‌های رفتاری را نسبت به گروه کنترل بهبود بخشیده (p<۰,۰۱) اما روی درجه حرارت بدن نسبت به گروه سالم در زمان ۴۸ اثری نشان نداد. نمرات آزمون­های رفتاری در زمان ۴۸ در مورد JZL-۱۸۴ همانند گروه سالم شده.
نتیجه‌گیری: JZL-۱۸۴ احتمالاً توانسته است با ایجاد هیپوترمی، ناشی از اثرات آگونیستی گیرنده کانابینوئید۱(CB۱) باعث بهبود عملکرد نورونی شده و در نتیجه، توان عضلانی و عملکرد حسی-حرکتی را بعد از ایسکمی مغزی بهبود دهد.

محمد پاک‌‌هاشمی، مهسا حسنی‌پور، آیت کائیدی، پویا سعید عسکری، ایمان فاطمی، محمدرضا رحمانی، الهام حکیمی، جلال حسن‌شاهی، وحید احسانی، زهرا تقی‌پور، مرضیه خادمی، محمد الله توکلی،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: پیری یک فرآیند پیچیده بوده و بهعنوان عامل خطر برای بیماری­هایی مانند فشار­خون، آلزایمر، سرطان، افسردگی و اضطراب به‌شمار می­آید. اخیراً دیده شده است که داروی ضد ‌دیابت متفورمین دارای اثرات عصبی مهمی نظیر جلوگیری از کاهش حافظه، سکته مغزی، اضطراب، التهاب و تشنج می­باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر تعیین اثر متفورمین در برخی عملکردهای شناختی در موش‌های صحرایی نر مسن بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد ۲۴ سر موش صحرایی ۲۲ ماهه به طور تصادفی به ۳ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. گروه اول: گروه کنترل است که آب را بصورت خوراکی (گاواژ) دریافت کردند، گروه دوم: متفورمین با دوز  mg/kg۱ به صورت خوراکی و گروه سوم: متفورمین را با دوز  mg/kg۱۰ را به صورت خوراکی دریافت نمودند. پس از تیمار به‌مدت ۴۰ روز (روزانه یک مرتبه) آزمون‌های رفتاری شامل ماز Y شکل، ماز به‌علاوه‌ای شکل مرتفع و آزمون افسردگی از حیوانات گرفته شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار Prism GraphPad نسخه ۶ و آزمون One-way ANOVA و سپس تست تعقیبی Tukey-post Hoc-test بررسی شد.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که متفورمین با دوز mg/kg ۱۰ میزان اضطراب (۰/۰۰۱P< و ۰/۰۵P<) و افسردگی(۰/۰۰۱ P<) را در حیوانات مسن به صورت معنی­ داری کاهش داده است. متفورمین با دوز mg/kg ۱ نتوانست اختلالات ناشی از پیری را در این مدل بهبود بخشد.
نتیجه‌گیری: متفورمین با دوز mg/kg ۱۰ می­تواند با کاهش اضطراب و افسردگی موجب ارتقا کیفیت زندگی دوره پیری گردد.

محسن نبی میبدی، ندا ارباب تفتی، وحید رمضانی، مهسا توکلیان اردکانی، مریم اکرمی، علی محمد رنجبر جمال آبادی،
دوره ۲۸، شماره ۱۰ - ( دی ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: داروهای گیاهی یکی از پرکاربردترین روش‌های طب مکمل در سراسر جهان هستند. از این‌رو لازم است که مطالعات دقیق در مورد وضعیت داروهای گیاهی در جوامع صورت بگیرد. هدف از این مطالعه بررسی میزان نسخ تجویز‌شده‌‌ داروهای ‌گیاهی توسط پزشکان و تأثیر متغیرهایی مانند جنس، مدرک تحصیلی، سن، نوع تخصص پزشکان، فصول مختلف سال، منبع تهیه دارو، قیمت دارو و میزان پوشش بیمه بر آن است.
روش بررسی: مطالعه فوق از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی می‌باشد. این تحقیق در مقطع زمانی ۱ فروردین تا ۳۰ اسفند سال ۱۳۹۵ در داروخانه‌ دولتی شهر انجام شد. تعداد ۱۸۲۴ نسخه دارویی با استفاده از فرمول آماری کوکران به‌دست آمد و با استفاده از لیست‌های تهیه شده، میزان نسخ تجویز‌شده‌ حاوی داروهای‌ گیاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات جمع‌آوری‌شده در سه دسته کلی شامل مشخصات دموگرافیک پزشکان، شاخص‌های نسخ تجویزی و داروی موجود در نسخه با استفاده از نرم‌افزارversion ۱۶  SPSS و با بهره‌گیری از آزمون آماری کای‌ دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: از ۱۸۲۴ نسخه بررسی‌ شده تنها ۱۲۰ نسخه حاوی داروهای گیاهی تجویز شده با میانگین ۰/۲۲ ± ۱/۰۵ قلم داروی گیاهی در هر نسخه بود. ۱۱۴ نسخه (۹۵ درصد) و ۶ نسخه (۵ درصد)، به‌ترتیب حاوی یک و دو قلم داروگیاهی تجویزشده بود. رابطه معنی‌داری بین میزان تجویز داروهای گیاهی و مدرک تحصیلی (۰/۰۴۱ = (P، نوع تخصص (۰/۰۴=P) و جنسیت پزشکان (۰/۰۰۹=  (P وجود داشت اما رابطه معنی‌داری بین میزان تجویز نسخ حاوی داروهای گیاهی و فصل تجویز (۰/۸۶۶=P) و سن پزشکان (۰/۰۸۹=  P) به‌دست نیامد.
نتیجه‌گیری: با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه، میزان تجویز داروهای گیاهی توسط پزشکان کم می‌باشد.

سجاد ستائی مختاری، الهام حکیمی‌زاده، مژده حاج محمدی، آیت کائیدی، ایمان فاطمی، مهسا حسنی‌پور، جلال حسن‌شاهی، محمد اله توکلی،
دوره ۲۸، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: در طی‌ یائسگی که جزئی از فرآیند پیری در زنان است سطح هورمون‌های جنسی کاهش می‌یابد که باعث بروز مشکلاتی نظیراختلال در حافظه و عملکرد‌های شناختی می‌شود. یکی از راهکارهای جهت درمان این اختلالات، هورمون درمانی بوده که خود دارای عوارض متعددی می‌باشد. مطالعه حاضر اثر تکنیک شرطی‌سازی با ایسکمی از راه دور را بر بهبود حافظه، قدرت عضلانی، عملکرد حرکتی و تعادلی در موش‌های اواریکتومی شده مورد بررسی قرار می‌دهد.
روش بررسی: در مطالعه تجربی حاضر ۲۴ سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار با وزن تقریبی ۲۲۰-۱۷۰ گرم به سه گروه (۸=n) شامل ۱: گروه کنترل، ۲: گروه اواریکتومی و ۳: گروه اواریکتومی+درمان تقسیم شدند. درابتدا حیوانات گروه دوم و سوم اواریکتومی شدند. سپس به مدت دو ماه موش‌های گروه درمان تحت تکنیک شرطی‌سازی قرار گرفتند. بعد از آن حافظه، قدرت عضلانی و عملکرد حرکتی و تعادلی در تمام گروه ها مورد سنجش قرار گرفت. آنالیز آماری توسط نرم‌افزارSPSS version ۱۶  وآزمون واریانس یک‌ طرفه انجام شد.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد شرطی‌سازی با ایسکمی از راه دور باعث بهبود معنادار حافظه در گروه اوریکتومی+درمان نسبت به گروه اوریکتومی شده است (۰/۰۴>P). نتایج به‌دست آمده از آزمون شنای اجباری نشانگر افزایش معنادار قدرت عضلانی در گروهاوریکتومی+درمان نسبت به گروه اوریکتومیبود(۰/۰۲۸۱>P). نتیجه عملکرد حرکتی و تعادلی بهبود معنادار را بروز نداد.
نتیجه‌گیری: شرطی‌سازی با ایسکمی از راه دور می‌تواند اثرات مفیدی براختلالات ناشی از یائسگی و اواریکتومی داشته باشد.


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb