۸ نتیجه برای بیدکی
مهران کریمی، مهدیه مجیبیان، حسین هادی ندوشن، رضا بیدکی، گلرسته خلاصه زاده، پریوش رفیعی، زهرا صابری،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای آلرژیک از جمله بیماریهای شایع درکودکان بوده و یکی از علل شایع ناتوانی در بسیاری از جوامع هستند. افزایش شیوع این بیماریها در سالهای اخیر در بسیاری از کشورهای دنیا گزارش شده است. بروز آلرژی در کودکان فاکتورهای خطر متعددی از جمله استرس مادر در دوران بارداری دارد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۲۹۰ مادر باردار مراجعه کننده به دو بیمارستان دولتی و خصوصی شهر یزد انجام شد. نمونهگیری درطی سال ۱۳۸۸ و به روش غیر تصادفی ساده انجام شد. میزان اظطراب مادر در بارداری توسط پرسشنامه استاندارد شده (Pregnancy Anxiety Questionnaire) PRAQتعیین شد. میزان IgE خون مادر و بندناف نوزاد به روش Enzyme Linked Immunosorbent Assay) )ELISA تعیین گردید سپس دادهها با نرم افزار آماریSPSS ویرایش ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج: یافتههای این مطالعه نشان میدهد که میانگین نمره اضطراب بارداری در مادرانی که IgE نوزادشان بالاتر از IU/ml۳۵/۰ است بیشتر از مادرانی میباشد که IgE بند ناف نوزادشان کمتر از IU/ml۳۵/۰ است و بین نمره اضطراب بارداری و سطح IgE بندناف رابطه معنیداری وجود دارد(۰۰۱/.(P<. از طرفی بین متغیرهای جنسیت و وزن نوزاد در هنگام تولد و نیز سن حاملگی با سطح IgE بند ناف ارتباط معنیداری وجود ندارد(۰۵/۰(P>.
نتیجهگیری: به نظر میرسد اضطراب و ترس در دوران بارداری یکی از علل افزایش IgE بند ناف در نوزادان باشد.
عارف عاطفی، محمد حسن شاه حسینی، سید کاظم بیدکی، رضا منصوری، فریبا بینش، عاطفه عاطفی، مهدیه واسعی،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری التهابی سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری ماهیت خود ایمن داشته و هنوز عامل ایجادکننده آن دقیقاً مشخص نیست و از عواملی چون ژنتیک، منطقه جغرافیایی و ویروس نامبرده میشود. از جمله عوامل ویروسی که شاید در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد، ویروس هرپس سیمپلکس تیپ ۱و۲ است. هدف این مطالعه، استفاده از روش جدید تکثیر هم دما به واسطه حلقه ( LAMP ) جهت بررسی آلودگی ویروس هرپس سیمپلکس تیپ ۱و۲ در نمونه سرم بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و شاهدهای سالم است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی آنالیتیکال، بر روی ۵۰ مورد بیمار مولتیپل اسکلروزیس و ۵۰ مورد شاهد سالم صورت گرفت. بررسی آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس تیپ ۱و۲ توسط روش جدید LAMP مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: حساسیت این روش تا ۵ ذره ویروس و ویژگی آن برای HSV ، ۱۰۰% بود. از ۵۰ نمونه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، ۱۱ نمونه HSV مثبت بودند (۲۲%)، در حالی که در نمونههای گروه شاهد هیچگونه آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس یافت نشد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان می دهد که روش LAMP دارای ویژگی و حساسیت بالایی جهت تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس تیپ ۱و۲ در نمونه سرم بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و گروه شاهد دارا میباشد.
مسعود میرزایی، انسیه غلامرضایی، رضا بیدکی، حسین فلاح زاده، جعفر روایی،
دوره ۲۵، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: خواب بر روی سلامت جسمی و روانی تأثیر میگذارد. با افزایش سن، تغییرات عمده در الگو و ساختار خواب ایجاد میشود که موجب اختلالات خواب و شکایات مکرر ناشی از آن میشود. هدف از این مطالعه تعیین کیفیت خواب و روشهای مقابله با اختلالات خواب در سالمندان شهر یزد است.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی تعداد ۲۰۰ سالمند ۶۰ سال و بالاتر به صورت تصادفی خوشهای از مراکز بهداشتی شهر یزد وارد این مطالعه شدند. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه روش مقابله با اختلالات خواب بودند که با مصاحبه با سالمند تکمیل شدند. اطلاعات پس از جمعآوری با نرمافزار SPSS و آمار توصیفی و آزمون کای دو، تی مستقل و آنوا تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه ۶/۶± ۹/۶۷ سال بود. ۵/۵۰ درصد سالمندان زن، ۵/۲۳ درصد بیسواد و ۶۹ درصد متأهل بودند. میانگین نمره کیفیت خواب سالمندان ۱۶/۳ ± ۷۶/۷ بود. کیفیت خواب با تأهل (۰۰۶/۰ =P)، تحصیلات (۰۰۱/۰ =P)، بیماریهای مزمن (۰۴۳/۰ = P)، اشتغال (۰۲۹/۰ =P) و وضعیت اقتصادی (۰۰۱/۰ =P) رابطه معنیداری داشت. بیشترین روشهای مقابله با اختلالات خواب، بهداشت خواب (۵/۷۰ درصد) و روشهای شناختی (۴/۶۳ درصد) بودند. ۶/۲۸ درصد نیز از روشهایی دارویی استفاده میکردند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، کیفیت خواب سالمندان شهر یزد نامطلوب است. کیفیت خواب با وضعیت تأهل، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و بیماریهای مزمن در ارتباط بود. بیشترین روش مقابله با اختلالات خواب مورد استفاده در سالمندان مورد مطالعه، بهداشت خواب بود.
نیلوفر حلوانی، زهرا بحرالعلومی، علی سرچمی، فاطمه زارع بیدکی،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: فیشورسلانت یکی از مهمترین و موثرترین تکنیکهای پیشگیری از پوسیدگی است که داشتن اطلاعات صحیح و دستورالعملهای لازم از مهمترین عوامل موفقیت درمان میباشد. بدین علت دراین مطالعه دانش، نگرش و عملکرد دندانپزشکان عمومی درخصوص فیشورسیلانت در شهر یزد درسال ۱۳۹۵ مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی که بهوسیله پرسشنامه انجام شد، ۱۴۰ نفر از دندانپزشکان عمومی شهر یزد بررسی شدند. پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، ۹ پرسش سطح آگاهی راجع به موضوع فیشورسیلانت، ۴پرسش راجع به نگرش افراد و ۷پرسش در مورد عملکرد آنها بود. پرسشنامهها بهوسیله افراد مورد مطالعه کامل شد. پس از جمعآوری، اطلاعات بهوسیله نرمافزارSPSS Inc., Chicago, IL; version ۱۸ و آزمونهای آماری ANOVAو T-test بررسی گردید..
نتایج:نتایج مطالعه نشان دادکه اکثریت افراد دارای سطح آگاهی(۷۲/۸۵ %) خوب و سطح نگرش (۱۴/۷۷ %) و عملکرد (۸۵%) متوسط میباشند. تفاوت آماری معنیداری درسطح آگاهی (۰۰۴/۰=P-value) و عملکرد (۰۰۰۱/۰>P-value) با توجه به متغیرهای گروه سنی و سابقهکار مشاهده گردید، ولی تفاوت معنیداری در سطح نگرش (۹۸/۰=P-value) دیده نشد.
نتیجهگیری:طبق نتایج بهنظر میرسد آگاهی دندانپزشکان یزد در بیشتر موارد در حد خوب میباشد ولی با این حال نگرش و عملکرد آنها در حد متوسط و در بعضی موارد با وجود داشتن آگاهی خوب، ضعیف میباشد، که میتواند نشاندهنده همراهنبودن با اطلاعات روز و منابع جدید باشد و این امر لزوم آموزش منابع جدید در دورههای بازآموزی با تاکید بر نقاط ضعف عملکردی و آگاهی دندانپزشکان را نشان میدهد.
نیلوفر حلوانی، زهرا بحرالعلومی، عمران محمد مرادی، زهرا زارع بیدکی،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: لازمه داشتن دندانهای منظم دائمی حفظ نظم دندانهای شیری در دوره کودکی است. والدین نقش مهمی را در این خصوص ایفا میکنند. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین مراجعهکننده به کلینیکهای دندانپزشکی نسبت به اهمیت دندانهای شیری و حفظ فضای آنها در شهر یزد در سال ۱۳۹۷ انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، ۲۰۰ والد کودکان با بازه سنی زیر ۱۲ سال، مراجعهکننده به کلینیکهای دندانپزشکی در شهر یزد در زمان تحقیق بهطور تصادفی ساده انتخاب شدند و میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنها با استفاده از پرسشنامه روا و پایا حاوی ۳۸ سوال در ۵ بخش بررسی شد. دادهها در نرمافزار آماریversion ۱۶ SPSSوارد و با استفاده از آزمون آماری T-test ، ANOVA، Post Hoc و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: در این مطالعه ۲۰۰ والد کودک زیر ۱۲سال، ۶۴ پدر (۳۲ درصد) و ۱۳۶ مادر (۶۸ درصد) پرسشنامه پژوهش را تکمیل نمودند. در این مطالعه میانگین نمره آگاهی والدین ۳/۹۲±۱۳/۵۰ از ۴۰ نمره، میانگین نمره نگرش والدین ۶/۵۴±۳۸/۰۹ از ۸۰ نمره، میانگین نمره عملکرد والدین ۱/۴۸±۹/۲۶ از ۲۰ نمره و میانگین نمره عملکرد والدین در صورت استفاده از فضانگهدار ۲/۰۸±۱۲/۵۸ از ۲۸ نمره بود. نتایج نشانداد والدین مورد بررسی از آگاهی کم، نگرش پایین و عملکرد ضعیفی نسبت به اهمیت دندانهای شیری و حفظ فضای آنها برخوردار بودند.
نتیجهگیری: آموزش والدین در خصوص حفظ و نگهداری از دندانهای شیری توسط دندانپزشکان ضروری بهنظر میرسد.
رضا کیانی، حمید جلالی فرد، رضا بیدکی،
دوره ۳۱، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: تمارض یکی از تشخیصهای افتراقی در حوزه اختلالات طبی و خصوصاً در حیطه پزشکی قانونی میباشد. در این حالت فرد با انگیزههای بیرونی جهت کسب سود مالی، اجتناب از انجام وظایف اجتماعی یا شغلی، یک اختلال طبی یا روانپزشکی را تقلید مینماید. در برخی از موارد تشخیص یک وضعیت طبی یا روانشناختی از تمارض سخت و چالشبرانگیز میباشد. در این گزارش مورد، بیمار جوان با سابقه بستریهای متعدد، نقایص عصبی - تکاملی و ناتوانی ذهنی به دلیل پرخاشگری، خلق تحریکپذیر و انحراف گردن، تقاضای دریافت بایپریدن بهصورت تزریقی را داشت و جهت دریافت آن، عامدانه وضعیت دیستونی دادن به گردن را نشان داد. سعی ما بر این است که در مورد یکی از علائم عصبی روانی، که به دنبال آن بیمار درخواست تزریق دارویی را جهت برطرف نمودن آن علامت کرده است، بحث نماییم تا تشخیصهای به ذهن متبادر شده مثل عارضه دارویی، اختلال ساختگی و اختلال تبدیلی را از یکدیگر افتراق دهیم. از طرفی طی جستجوهای اخیر در متون مشابه قبلی، نتایج و پیشنهادات ضد و نقیضی ارائه گردیده است.
فاطمه زارع بیدکی، زهرا بحرالعلومی، میلاد حاضری بغدادآباد، فاطمه سالاری، زهرا زارع بیدکی،
دوره ۳۲، شماره ۳ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: روابط کودک با دندانپزشک محصول تعاملات پیچیده بیمار، والدین و دندانپزشک میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر هوش هیجانی و سبک تربیتی والدین برترس و اضطراب دندانپزشکی کودک انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی افراد ۶ تا ۱۵ سال به همراه والد که به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد مراجعه کردند به روش آسان انتخاب شدند. برای سنجش اضطراب و ترس به ترتیب از پرسشنامهMCDAS و CFSS-DS و برای سنجش میزان هوش هیجانی و سبک تربیتی والدین به ترتیب از پرسشنامه Shering وBaumrind استفاده شد. دادهها در محیط نرمافزار SPSS version ۱۷ به کامپیوتر وارد و با آزمون مربوط به آن (T_Test و ANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: از ۱۲۰ فرد شرکتکننده، ۳۹ نفر پسر و ۸۱ نفر دختر بودند. میانگین سنی کودکان مورد بررسی۲/۴۶±۹/۳۱ سال و میانگین سنی والد آنها ۴/۸۲±۳۷/۶۰ بود. بین سبک تربیتی والد با ترس و اضطراب دندانپزشکی کودک ( به ترتیب ۰/۴۹۲=P و۰/۷۶۹=P )و نیز بین هوش هیجانی والد با اضطراب دندانپزشکی کودک رابطه معنیدار وجود نداشت(۰/۰۵۳=P) اما بین هوش هیجانی والد با ترس دندانپزشکی کودک رابطه معکوس و معنیدار وجود داشت. (۰/۲۷۴-= r و۰/۰۰۳=P).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سبک تربیتی والد با ترس و اضطراب دندانپزشکی کودک و نیز هوش هیجانی والدین با اضطراب دندانپزشکی کودک ارتباط معناداری نداشت اما هوش هیجانی والد با ترس دندانپزشکی کودک رابطه معکوس و معناداری داشت.
رضوان صدرمحمدی، سمیه حدادرنجبر، رضا بیدکی،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( تیر ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: خودکشی یک مشکل جدی و مهم در سلامت و بهداشت جامع محسوب میشود. هر سال تقریباً ۷۰۰ هزار نفر در سراسر دنیا جان خود را به واسطه خودکشی از دست میدهند که این آمار، از کشته شدگان جنگ بیشتر است. فوت فرد ناشی از خودکشی نه تنها از دست رفتن یک زندگی است بلکه موجب آسیبهای روانشناختی بر سایر اعضا خانواده و دوستان فرد نیز میشود. عوامل مهمی بر رفتار خودکشی تاثیرگذار است. تا حدی که تمام ۱۹۴ کشور عضو سازمان جهانی بهداشت، برنامه اقدام جامع سلامت روان ۲۰۲۰-۲۰۱۳ را امضا کردهاند که دولتها را موظف میکند مداخلات مبتنی بر شواهد را در جامعه برای پیشگیری از خودکشی در تمام مراحل زندگی اجرا کنند. علاوه بر آن متولیان سلامت روان جامعه به واسطه ارتباط مستقیم با افراد در پیشگیری رفتار خودکشی نقش بهسزا و مهمی دارند.
نتیجهگیری: بر اساس مطالعات اخیر، درمانهای تاثیرگذار و بر اساس شواهد بالینی در زمینههای روانشناسی و روانپزشکی برای نجات یک زندگی برای همکاران حوزه سلامت روان معرفی می گردد.