عبدالعظیم ارسالی، فائقه بهاءالدین بیگی، رضا قاسمی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: قارچها به میزان زیاد در هوا و محیط اطراف ما وجود دارند و چنانچه شرایط حرارت و رطوبت مناسب باشد باعث رشد و تکثیر آنها میشود. از مهمترین قارچهای آلوده کننده اغذیه که در روند مسمومیت نقش دارند آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس است که در اثر ترشح سم توسط این قارچها خوراک دامها آلوده شده و با مصرف خوراک دام آلوده شیر نیز آلوده میشود.
روش بررسی: در این تحقیق جمعاً ۴۲۸ نمونه اعم از شیر خام و پاستوریزه و خوراک دام در فصول مختلف سال در شیراز و حومه نمونهبرداری و با یکی از روشهای ELISA، TLC مورد آزمایش قرار گرفت.
نتایج: نتایج به دست آمده نشان داد که در ۳۶/۴۳ درصد از نمونههای خوراک دام میزان آلودگی از حد مجاز آفلاتوکسین B۱ که ppb ۲۰ میباشد بالاتر بود. در ۰۳/۳۸ درصد از نمونههای شیر خام و ۴۲/۱۴ درصد از نمونههای شیر پاستوریزه میزان آلودگی از حد مجاز تعیین شده یعنی ppb ۵/۰ بالاتر بود. این تحقیق نشان داد که بین آلودگی شیر خام با آلودگی خوراک دام ارتباط وجود دارد. همچنین میزان آلودگی در فصول تابستان و پائیز بیشتر از زمستان و بهار است که این میتواند ناشی از رطوبت بالا در پائیز و دمای بالا در تابستان باشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده نیاز مبرم به کنترل آلودگی به آفلاتوکسین در خوراک دام و جلوگیری از مصرف خوراکهای دامی آلوده از قبیل خوراک مخلوط، ذرت و نان خشک احساس میشود و کنترل ادواری آلودگی به آفلاتوکسین M۱ در شیر پاستوریزه خصوصاً در فصول پاییز و تابستان ضروری میباشد.
واژههای کلیدی: آفلاتوکسین (AFM۱)M۱، آفلاتوکسین (AFB۱)B۱، شیر گاو، شیر پاستوریزه، خوراک دام، ELISA، TLC