Abstract: (361 Views)
مقدمه: افزایش لیپیدهای خون از جمله عوامل مهم خطرساز در بروز آترو اسکلروزو بیماریهای قلبی- عروقی است. مغزها از جمله مغز بادام غنی از لیپیدهای غیراشباع وعوامل آنتیاکسیدان بوده و برخی از گزارشات حاکی از اثر حفاظتی آنها بر سیستم قلب و عروق میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مغز بادام بر لیپیدها و لیپوپروتئینهای خون بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به روش قبل و بعد میباشد که بر روی 30 مرد داوطلب انجام شد. افراد مورد مطالعه روزانه 60 گرم مغز بادام به مدت چهار هفته مصرف نمودند. قبل و بعد از مصرف بادام میزان لیپیدها، لیپوپروتئینها، آپولیپوپروتئینها و لیپوپروتئین( (aخون آنها اندازهگیری شد.
نتایج: مغز بادام به صورت معنیداری (001/0(p< باعث کاهش کلسترول سرم خون به میزان 1/36 میلیگرم بر دسیلیتر،
تریگلیسرید به میزان 94/45 میلیگرم بر دسیلیتر، LDL–کلسترول به میزان 68/28 میلیگرم بر دسیلیتر و افزایش HDL–کلسترول به میزان 64/10 میلیگرم بر دسیلیتر گردید. مغز بادام موجب کاهش لیپوپروتئین (a) سرم خون به میزان 11/2 میلیگرم بر دسیلیتر، آپولیپوپروتئین B100 به میزان3 9/8 میلیگرم بر دسی لیتر و افزایش آپولیپوپروتئین A1 به میزان 74/1 میلیگرم بر دسیلیتر شد، ولی از لحاظ آماری معنیدار نبود.
نتیجهگیری: مصرف مداوم مغز بادام وضعیت لیپیدهای خطر سازخون را بهبود بخشیده وممکن است در فرآیند آترواسکلروز و بروز بیماریهای قلبی- عروقی نقش پیشگیری کننده داشته باشد. بنابراین پیشنهاد میشود که از مغز بادام روزانه به مقدار حداقل 60 گرم در درمان بیماران هیپرلیپیدمیک استفاده نمود.
Type of Study:
Original article |
Subject:
General Received: 2009/09/22