بابایی علی، سلمان روغنی حسن، بشیر سوسن. بررسی موارد تجویز توأم امپرازول با داروهای H2 بلوکر و آنتی اسید. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1386; 15 (1) :14-19
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-671-fa.html
چکیده: (22652 مشاهده)
مقدمه: چون لازمه اثر بخشی امپرازول به عنوان داروی مهار کننده ترشح اسید معده تبدیل آن به فرم فعال است و این تبدیل درمحیط اسیدی صورت می گیرد و بعضی از داروهای مورد مصرف در درمان زخم معده از طریق افزایش PH دستگاه گوارش وکاهش تبدیل امپرازول به فرم فعال می توانند باعث کاهش اثر بخشی آن شوند بر این اساس در این مطالعه میزان مصرف امپرازول با H2 بلوکرها و آنتی اسیدها مخصوصاً از نظر زمان مصرف مورد بررسی قرار گرفته است .
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی و برروی 1200 نسخه حاوی امپرازول در داروخانه شهید چمران دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است به این صورت که نسخه های حاوی امپرازول تنها و یا همراه با هرگونه داروی دیگر انتخاب شده اند تا تعداد آنها به 1200 مورد برسد و بعد بر اساس نوع داروهای همراه ، زمان تجویز و تخصص پزشک تقسیم بندی شده اند .
نتایج: از میان نسخ مورد بررسی در 599 مورد امپرازول با یک دارو از دسته H2 بلوکر ها تجویز شده است که در 211 ( 3/35% ) مورد آن امپرازول و H2 بلوکر به طور همزمان تجویز شده است و در 116 مورد امپرازول با داروهای آنتی اسید تجویز شده که در حدود نصف این موارد آنتی اسید و امپرازول به طور همزمان تجویز شده بودند و فقط در 55 مورد ( 6/4% ) هر دو دسته از داروهای آنتی اسید و H2 بلوکر با امپرازول تجویز شده اند .
نتیجه گیری: براساس مطالعات بالینی مستند قبلی با در نظر گرفتن فیزیولوژی سولهای ترشح کننده اسید و راه کار فارماکولوژیک داروهای مؤثر بر اسیدیته دستگاه گوارش در بسیاری از موارد این مطالعه اضافه شدن داروی دوم به رژیم امپرازول مخصوصاً در مواردی که این داروها همراه با امپرازول مصرف می شوند اثر بخشی امپرازول را کاهش می دهند و باید ترتیبی اتخاذ شود تا موارد تجویز امپرازول با داروهای آنتی اسید و H2 بلوکر کاهش یابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1386/1/26