مقدمه: بیعلامت بودن پرفشاری خون در غالب موارد، یکی از چالشهای مهم مدیریت این بیماری است؛ برخی انجمنهای علمی به تازگی تعریف جدیدی از پرفشاری خون ارائه نموده و حد آستانه فشارخون بالا را از 140/90 به 130/80 کاهش دادهاند. هدف از این مطالعه مقایسه فراوانی فشارخون در افراد به ظاهر سالم مراجعه کننده به درمانگاهها و مراکز پایش سلامت بیمارستانهای امیرالمومنین و فرهیختگان در سال 1402 بر اساس دو معیار قدیمی و جدید و بررسی ارتباط آن با برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی بوده است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی-تحلیلی و جامعه آماری شامل افراد به ظاهر سالم و بدون سابقه پر فشاری خون بوده که طی سال 1402 به درمانگاههای تخصصی و مراکز پایش دو بیمارستان ذکر شده مراجعه کرده بودهاند بوده است. دادهها پس از جمعآوری به کمک نرمافزارversion 16 SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: در این مطالعه فراوانی فشارخون بالا بر اساس معیار بالاتر، 28/3 درصد بود که 63/53 درصد از این افراد، سابقهای از یک خوانش قبلی فشارخون بالا نداشتند و برای نخستین بار از بالا بودن فشارخون خود اطلاع مییافتند. بر اساس معیار پایینتر فراوانی فشارخون بالا در نمونه ما 48/76 درصد بود و میزان اطلاع از بالا بودن فشارخون برای اولین بار نیز به 75/55 درصد رسید. شیوع پرفشاری خون با درآمد، تحصیلات و وضعیت مسکن مرتبط بود (0/001 > P). بهطور کلی، افراد مبتلا به پرفشاری خون، درآمد کمتری داشتند و تحصیلات و وضعیت مسکن آنها ضعیفتر بود.
نتیجهگیری: شیوع فشارخون با در نظر گرفتن هریک از معیارها در جمعیت به ظاهر سالم زیاد و میزان آگاهی افراد نسبت به آن کم میباشد؛ همچنین شواهدی از ارتباط آن با برخی عوامل اجتماعی اقتصادی یافت گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
قلب دریافت: 1403/10/16 | پذیرش: 1403/12/19 | انتشار: 1404/2/15