دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1386 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 74-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (12623 مشاهده)
مقدمه: درد زایمان و روشهای تسکین آن یکی از نگرانی های مادر و خانواده وی می باشد که تأثیر زیادی برچگونگی مراقبتهای حین زایمان ، رضایتمندی بیماران و همچنین سرانجام زایمان دارد . در دنیا روشهای دارویی و غیر دارویی مختلفی جهت تسکین درد زایمان به کار می رود، در کشور ما نیز در سالهای اخیر توجه پژوهشگران به کاربرد تکنیک های غیر دارویی کاهش درد زایمان معطوف شده است.یکی از روشهای غیر دارویی تسکین درد در دنیا روش طب فشاری (Acupressure) می باشد اما در مورد تأثیر این روش بر درد زایمان مطالعات کم و تجربیات ما نیز بسیار کمتر می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی تأثیر ماساژ یخ در ناحیه هوگو (یکی از نقاط طب فشاری) بر شدت درد زایمان می باشد. روش بررسی: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی می باشد که برروی 60 زن باردار مراجعه کننده جهت زایمان که شرایط ورود به مطالعه را دارا بودند انجام شد. افراد مورد پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه شاهد(فقط لمس ناحیه هوکو 30n= ) و گروه آزمون (ماساژ یخ در ناحیه هوکو30n=) قرار گرفتند. میزان درد زایمان قبل از انجام مداخله به وسیله مقیاس VAS اندازه گیری گردید. سپس در گروه مورد به مدت نیم ساعت ناحیه مورد نظر در دست چپ توسط کیسه یخ ماساژ داده شد و در گروه شاهد فقط لمس ناحیه صورت گرفت و پس از پایان نیم ساعت مجدداً مقیاس VAS جهت سنجش درد تکمیل گردید. نتایج: هر دو گروه از نظر سن، تعداد بارداری، سن حاملگی و میزان درد قبل از مداخله تفاوت آماری معنی دار نداشتند .آزمون آماری تی زوج نشان داد که ماساژ یخ در ناحیه هوکو سبب کاهش معنی داری در درد زایمان گردید به طوری که اختلاف معنی داری بین شدت درد بعد از مداخله در دو گروه مشاهده شد(001/0P< ). نتیجه گیری: ماساژ یخ در ناحیه هوکو که روشی ارزان ، آسان و غیر تهاجمی است در کاهش درد زایمان موثر بوده و به راحتی در اتاقهای زایمان قابل استفاده می باشد. این روش می تواند بر تجربه زایمان تأثیر مثبتی داشته و راهکاری جهت کاهش نگرانی زنان از درد زایمان و اشاعه زایمان طبیعی باشد.
متن کامل [PDF 280 kb]   (4786 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1386/10/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.