مقدمه: کووید-۱۹ باعث افزایش اختلال خواب شد. هدف از این مطالعه بررسی روند جستجوی اطلاعات در مورد اختلال خواب در هفت ماه اول همهگیری کووید-19 در ایران و مقایسه آن با زمان مشابه در دو سال قبل از آن است.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر روش توصیفی بود. جامعه آماری آن، جستجوهای ایرانیان در اینترنت از اسفند 1396 تا مهرماه 1399 و نمونه آماری آن جستجوهای انجامشده در حوزه اختلال خواب بود. بخش اول دادهها این پژوهش حجم جستجوهای انجام شده مرتبط با اختلال خواب و بخش دوم آمار مرگ بر اثر کووید-19 بود و به کمک روش تحلیل واریانس یکطرفه بین گروهی، حجم نسبی جستجوهای مربوط به اختلال خواب در دوره همهگیری و زمان مشابه در سالهای قبل مقایسه شد و به کمک همبستگی پیرسون ارتباط روند روزانه مرگ بر اثر کووید-19 با روند جستجوهای مربوط به اختلال خواب در اینترنت بررسی شد. تجزیه و تحلیل دادهها با پایتون نسخه 3.5 انجام شد.
نتایج: میزان جستجوی مفاهیم مرتبط با اختلال خواب در هفت ماه اول همهگیری در ایران نسبت به زمان مشابه در دو سال قبل از آن رشد معناداری داشته است (0/001>p)، این جستجوها در ابتدا روندی افزایشی دارد سپس کاهشیافته و روند ثابتی به خود میگیرد، میزان جستجوی اختلال خواب با تعداد مرگ بر اثر بیماری در سهماهه اول همهگیری همبستگی قوی (0/8) و معناداری داشته است (0/05>p).
نتیجهگیری: بحران همهگیری کووید-۱۹ موجب افزایش جستجوی اطلاعات در مورد اختلال خواب شده است، این افزایش ممکن است به دلیل اضطراب بیماری و یا تغییر سبک زندگی افراد ایجادشده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1402/10/24 | پذیرش: 1403/3/9 | انتشار: 1403/6/15