Malekiral A, Beyrami M, Rahzani K, Shariatzadeh M, Eisabadi Bozchelouei A. A Survey of Some Factors Related to Total Antioxidant Capacity of Saliva. JSSU 2009; 16 (4) :87-91
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-609-fa.html
ملکی راد علی اکبر، بیرامی منصور، راهزانی کبری، شریعت زاده محمدعلی، عیسی آبادی بزچلویی ابوالفضل. بررسی برخی عوامل مرتبط با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1387; 16 (4) :87-91
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-609-fa.html
چکیده: (11239 مشاهده)
مقدمه: رادیکالهای آزاد، اتمها یا مولکولهایی هستند که به خاطر وجود الکترون تک، بسیار واکنش پذیر بوده و آسیبهای فراوانی را به ماکرو ملکولهای بدن جانداران وارد میسازند. سیستمهای دفاع آنتیاکسیدانی با جلوگیری از تشکیل رادیکالها، ترمیم صدمات ناشی از فعالیت رادیکالها، افزایش دفع مولکولهای صدمه دیده و به حداقل رساندن جهشهای سلولی با آسیبهای ناشی از این رادیکالها مقابله میکنند. سبکهای مختلف زندگی و تغذیهای، فاکتورهای محیطی و ژنتیکی میتوانند باعث افزایش غیرطبیعی تولید رادیکالهای آزاد یا تضعیف سیستم دفاع آنتیاکسیدانی شده و تعادل بین تولید و دفع رادیکالهای آزاد را بر هم زده و همچنین در پدیده پیری ایجاد و پیشرفت تعداد زیادی از بیماریها نقش داشته باشند. بر این اساس برخی از عوامل مرتبط با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق بررسی شد.
روشبررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی بود. نمونهگیری به روش چند مرحلهای انجام گرفت. افراد تحت مطالعه 720 نفر (395 دختر، 325 پسر) از افراد 17-15 ساله شهر اراک بودند. افراد پرسشنامهای در خصوص اطلاعات مربوط به عوامل دموگرافیک و رژیم غذایی، که روایی آن توسط متخصصین فن، تأیید شده بود را پر کردند و سپس ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق آنها با روش FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) اندازهگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (تیتست و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق پسرها بالاتر از دخترها بود (0002/0=P) همچنین بین مصرف شیر، تحصیلات مادر، پدر و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت و p و r به ترتیب عبارت بودند از: (02/0، 004/0، 045/0، 087/0، 11/0، 076/0). بین وضعیت اقتصادی، مصرف گوشت قرمز و سفید، چربی و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی معنیداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تحصیلات والدین و رعایت رژیم غذایی با ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنیداری دارد که به نظر میرسد دادن آگاهیهای لازم و آموزشهای تغذیهای میتواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماریهای مختلف گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1387/10/26