مقدمه:. برگ زیتون به عنوان برگی همیشه سبز، غنی از ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی میباشد. اولئوروپین فراوانترین نوع از ترکیبات فنولی در برگ آن است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثرات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی اولئوروپین استخراج شده از برگ زیتون با عصاره برگ ومیوه آن میباشد.
روش بررسی: نوع مطالعه از نوع تجربی بوده و پس از عصارهگیری اتانولی از برگ و میوه زیتون، اولئوروپین از عصاره برگ جداسازی شد. اثرات اولئوروپین استخراج شده از برگ و عصارههای میوه و برگ زیتون علیه باکتریهای استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس و سودوموناس آئروژینوزا با روش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)، میزان ترکیبات فنولی به روش فولین سیکالتو و اثرات آنتیاکسیدانی به روش مهار رادیکال آزاد (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl.) تعیین شد. برای محاسـبات آمـاری از نـرمافـزار SPSS version16 و بـرای رسـم گرافها از برنامه Excel و جهت بررسی تاثیر مداخله ازanova one way استفاده شد.
نتایج: اولئوروپین از برگ زیتون به میزان 14 درصد با خلوص 70 درصد استخراج شد. اولئوروپین حاصل از برگ زیتون بیشترین میزان ترکیبات فنولی، اثرات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی را دارا بوده است و عصاره میوه زیتون کمترین اثر را داشته است. میزان ترکیبات فنولی اولئوروپین استخراج شده برابر (µg GAE/g) 879/16، MIC آن علیه باکتریهای استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب برابربا mg/ml3/25، 12/5 و فعالیت آنتی اکسیدانی آن برابر با µg/ml 8/59 بوده است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که میزان اولئوروپین دربرگ زیتون رقم آربیکن اسپانیایی با بالاترین مقدار 14% بوده و با توجه به نتایج فعالیت ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره برگ زیتون و اولئوروپین استخراج شده پتانسیل افزایش بهبود عملکرد نگهدارندهها و آنتیاکسیدانها را دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/6/27 | انتشار: 1402/10/15