دوره 31، شماره 10 - ( دی 1402 )                   جلد 31 شماره 10 صفحات 7107-7090 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (773 مشاهده)
مقدمه: پنومونی ناشناس ناشی از سندرم حاد تنفسی کروناویروس-2 (nCoV/SARS-CoV-2 2019) از شهر ووهان چین آغاز شد. این ویروس در مقایسه با سایر عفونت‌های ویروسی کرونا از قدرت سرایت بیشتری برخوردار است و ژنوم آن تمام پروتئین‌های لازم برای ایجاد عفونت و تکثیر را کد می‌­کند. از جمله مهم­ترین پروتئین­‌های ساختاری آن می‌­توان به پروتئین­‌های اسپایک، پوششی، غشایی و نوکلئوکپسید اشاره نمود که جهش در آن­ها، مخصوصاَ در پروتئین اسپایک، نقش مهمی در ایجاد واریانت­های مختلف دارد. به عنوان مثال جهش­‌های E484K، L452R، S477N و F486V، از جمله جهش‌های مهمی هستند که هنگام طراحی واکسن‌های مبتنی بر پروتئین اسپایک در آینده می­‌توانند مورد توجه باشند. این جهش­‌ها ویژگی­‌های جدید و متفاوتی را به واریانت­‌های جدید می‌دهند و به همین دلیل فرآیند تولید واکسن برای این ویروس با چالش­‌های فراوانی رو‌به‌رو بوده است. شرکت‌­های مختلفی در سراسر دنیا وارد رقابت برای ساخت واکسن شدند و در نهایت با تولید انواع واکسن‌­ها با اساس کار متفاوت، تا حد زیادی این بیماری کنترل گردید. اما جهش­‌های جدید در آینده هم­چنان می­‌توانند به واریانت­‌های متنوع و مقاوم در برابر واکسن‌­های موجود منتهی بشوند، و از این جهت جوامع و دولت­‌ها را با چالش‌­های جدی رو‌به‌رو نمایند.
نتیجه‌گیری: با این تفاسیر، نمیتوان ظهور احتمالی واریانتهای جدید SARS-CoV-2 در آینده را انکار نمود. با این حال نمیتوان پیشبینی دقیقی از محل ایجاد واریانت جدید داشت، در نتیجه انجام تحقیقات بر روی انواع در حال ظهور ضروری است تا در صورت ایجاد چالشهای جدید، از قبل آمادگی لازم برای مقابله با آن در حد امکان وجود داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: کووید-19، واکسن، جهش، ویروس
متن کامل [PDF 1090 kb]   (435 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1450 مشاهده)  
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1402/3/9 | پذیرش: 1402/7/9 | انتشار: 1402/10/15

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.