سردبیر محترم
ملاسما یکی از شایع ترین بیماری های پوستی میباشد و در کیفیت زندگی بیماران تاًثیر به سزایی دارد. در درمان آن از ترکیبات مختلف داروئی و گیاهی استفاده شده است) 1 (و هنوز درمان قطعی و تضمین شده ای برای آن وجود ندارد. ترکیبات حاوی هیدروکینون و ویتامین سی، آربوتین، رتینویید و استرویید و ... در درمان آن به کار رفته است (3،2). در تجربهکاری حاضر اثر داروی موضعی Atache Despigman (Atache laboratorios, Spain) که حاوی هیدروکینون 2% و ویتامین cو اسیدهای میوه میباشد در درمان ملاسما مورد بررسی قرار گرقته است.
25 خانم بیمار در محدوده سنی 50-20 سال با تشخیص بالینی ملاسما، مراجعهکننده به درمانگاه پوست بیمارستان شهید فقیهی پس از رضایت شخصی وارد طرح شدند. این بیماران از سلامت کامل برخوردار بوده، شیردهی و بارداری نداشته و داروی خاصی بهصورت خوراکی یا موضعی طی 6 ماه گذشته، استفاده نمیکردند .از بیماران خواسته شد کرمAtache را شب روی لک صورت استعمال کنند و در روز از ضد آفتاب معمولی 50 SPF استفاده کنند. محل ملاسما و میزان رنگدانه ملاسما توسط دستگاهDermacatch ، ثبت شد و بیماران ماهانه به مدت دو ماه مجدداً توسط دستگاه Dermacatch معاینه شده، میزان کاهش ملاسما از دید بیمار و میزان کاهش ملاسما از دید پزشک ثبت شد MASI (Melasma Area and Severetity) score قبل و بعد از درمان نیز محاسبه و ثبت شد و این تغییر در این دو ماه مورد بررسی و تحلیل آماری قرار گرفت.
در این تعداد 25 بیمار42-24 ساله با میانگین سنی 31 سال که وارد طرح شدند .در 86% بیماران ملاسما در ناحیه گونهها، 4% در ناحیه پیشانی و گونهها، 6% در ناحیه بالای لب و گونه و 4% در ناحیه چانه وجود داشت. میانگین میزان رنگدانه در معاینه با Dermacatch قبل از درمان 576 و بعد از یک ماه و دو ماه به ترتیب 542 و 480 میباشد. میزان کاهش به اندازه حداقل 10 واحد نشاندهنده اثر درمان میباشد. از دید بیماران پس از یک ماه 20% پاسخ خوب، 53% پاسخ متوسط و 27% پاسخ ضعیف داشتند و این نتایج از دید پزشک به ترتیب 15%،70% و 15% درصد بود. پس از دو ماه درمان از دید بیماران نتیجه بسیار خوب 17%، خوب 53%، متوسط 25% و ضعیف 5% بود که این درصد از دید پزشک 20%، 52%، 25% و 3% بود. با توجه به شیوع ملاسما و عوارض ظاهری که برای بیماران ایجاد میکند درمان آن از اهمیت برخوردار است. در بین درمانهای مورد استفاده که هیچ کدام اثر صد در صدی ندارند، هیدروکینون جایگاه ویژهای دارد و از درمانهای موثر ملاسما میباشد. ترکیبات ویتامین سی و اسید میوه نیز از درمانهای دیگر ملاسما با اثر کمتر میباشند (4). کرمهای تجاری مختلفی با ماده موثر هیدروکینون مورد استفاده قرار میگیرد که از این بین، چنانچه نتایج این تحقیق نشان داد درمان با کرم Atache Dermacatch در طی مدت دو ماه استفاده شبانه اثر متوسط تا خوبی در کاهش ملاسما دارد و این ترکیب هیدروکینون، ویتامین سی و اسیدهای میوه میتواند در درمان بیماران با ملاسما مورد استفاده با نتایج رضایتبخش قرار گیرد. از آنجا که در این طرح گروه کنترل استفاده نشد اثربخشی میتواند به علت هیدروکینون به تنهایی باشد و این از محدودیتهای مطالعه حاضر میباشد .برای تحقیقات آینده مطالعات تصادفی، دوسوکور و با تعداد بیمار بیشتر میتواند مورد استفاده قرار گیرد، به صورتیکه محدودیتهای این مطالعه بالینی را نداشته باشد.
حامی مالی: ندارد
تعارض در منافع: وجود ندارد.
References:
1- Ogbechie-Godec OA, Elbuluk N. Melasma: an Up-to-Date Comprehensive Review. Dermatol Ther (Heidelb) 2017; 7(3): 305-18.
2- McKesey J, Tovar-Garza A, Pandya AG. Melasma Treatment: An Evidence-Based Review. Am J Clin Dermatol 2020; 21(2):173-225.
3- Artzi O, Horovitz T, Bar-Ilan E, Shehadeh W, Koren A, Zusmanovitch L, et al. The Pathogenesis of Melasma and Implications for Treatment. J Cosmet Dermatol 2021; 20(11): 3432-45.
4- Shankar K, Godse K, Aurangabadkar S, Lahiri K, Mysore V, Ganjoo A, et al. Evidence-Based Treatment for Melasma: Expert Opinion and a Review. Dermatol Ther (Heidelb) 2014; 4(2): 165-86.