مقدمه: کانال مندیبولار دوتایی یکی از تنوعات کانال مندیبولار است. عدم شناسایی کانال مندیبولار دوتایی میتواند منجر به بروز عوارض گوناگون شود. در این مطالعه به بررسی شیوع کانال مندیبولار دوتایی بهوسیله تصاویرCBCT (Cone beam Computed tomography) در شهرستان رفسنجان پرداخته شد.
روش بررسی: این مطالعه گذشتهنگر توصیفی، بر روی تمام بیمارانی که در طی سالهای 1398-1400 در کلینیک خصوصی رادیولوژی دهان، فک و صورت در رفسنجان اقدام به گرفتن CBCT کردهاند، انجام شد. کانال مندیبولار و انواع مختلف آن توسط یک متخصص رادیولوژی باتجربه و به وسیله تصاویر CBCT در پلن کرونال، ساژیتال و پانورامیک بازسازی شده برای هر نیم فک مورد ارزیابی قرار گرفت و کانال مندیبولار دوتایی شناسایی و نوع آن بر اساس طبقهبندی Naitoh مشخص شد.اطلاعات پس از جمعآوری وارد نرمافزارversion 16 SPSS شدند. برای ارزیابی دادهها از روشهای آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) استفاده شد.
نتایج: در مطالعه حاضر 815 اسکن CBCT مورد بررسی قرار گرفتند و 62 (7/6%) مورد متشکل از 29 مرد (7/2% ) و 33 (8%) زن دارای کانال مندیبولار دوتایی بودند. بررسیها نشان داد شیوع این پدیده بین دو جنس تفاوت معنیداری با هم ندارد (0/647P= ). همچنین نوع کانال دوتایی، سمت کانال و محل دوشاخه شدن کانال در بین دو جنس با هم تفاوت معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد کانال مندیبولار دوتایی در یک نمونه از جمعیت ایرانی شیوع 7 درصدی دارد و شناسایی آن پیش از درمان میتواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی دریافت: 1400/10/25 | پذیرش: 1400/11/12 | انتشار: 1401/1/15