Ethics code: IR.IAU.TMU.REC.1396.293
نژادعلی معصومه. مقایسه سطح سرمی آدیپونکتین و کورتیزول در مردان مبتلا به اضافهوزن/چاقی و دارای وزن طبیعی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (8) :5110-5119
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-5639-fa.html
چکیده: (680 مشاهده)
مقدمه: چاقی منجر به عوارض جدی مانند، دیابت نوع 2، بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و سندرم متابولیک میشود. سطح آدیپونکتین و کورتیزول خون با چاقی ارتباط دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سطح آدیپونکتین و کورتیزول با چاقی و پارامترهای بیوشیمیایی انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی مردان، 80 شرکتکننده با 25BMI≥ (شاخص توده بدنی) به عنوان گروه مورد و 100 شرکتکننده با 25BMI< به عنوان گروه شاهد، در پژوهشکده علوم غدد درونریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. سطح آدیپونکتین و کورتیزول پلاسما با کیت الایزا اندازهگیری شد و سایر متغیرها با روشهای استاندارد تعیین شد. دادهها با استفاده از نسخه نرمافزار SPSS version 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 0/05P< معنیدار در نظر گرفته شد.
نتایج: یافتهها نشان داد که تفاوت معنیداری در سطح کورتیزول بین افراد با 25BMI≥ و افراد با 25BMI< وجود ندارد. مردان چاق در مقایسه با گروه کنترل سطح بالاتری را در تریگلیسیرید، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و پروفایل لیپیدی داشتند در حالیکه سطح آدیپونکتین و HDL-C (کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا)کمتر بود (0/05<p). در این مطالعه، ارتباط معکوس بین آدیپونکتین و FBS (قند خون ناشتا) و BMI مشاهده شد. ما ارتباط مثبت بین کورتیزول و کلسترول و FBS یافتیم.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد ارتباطی بین کورتیزول و چاقی وجود ندارد، اما ارتباط منفی بین سطح آدیپونکتین با چاقی وجود دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوشیمی دریافت: 1400/9/30 | پذیرش: 1401/1/21 | انتشار: 1401/8/15