دوره 29، شماره 6 - ( شهریور 1400 )                   جلد 29 شماره 6 صفحات 3866-3854 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (1490 مشاهده)
مقدمه: با وجود اینکه قارچ ریزوپوس اصلی‌ترین عامل ایجاد بیماری موکورمایکوزیس می‌باشد، اطلاعات ما در مورد این عوامل بیماریزا اندک می‌باشد. قدرت عفونت زایی سویه‌های R. microsporus وR. arrhizus  که از منابع مختلف بالینی و محیطی جمع آوری شده‌اند، در مدل آزمایشگاهی لارو حشره mellonella Galleria و موش مورد بررسی قرار گرفتند.
روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی، تعداد 26 سویه، 13 مورد از هر یک از دو گونه فوق در لارو حشره با غلظت نهایی 106/ml اسپور برای هر سویه آماده شدند. بیماری‌زایی 8 عدد از این سویه‌ها در موش آزمایشگاهی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌های تلقیح شده در لارو حشره به‌ مدت 6 روز و موش های آزمایشگاهی به‌مدت 14 روز مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات آماری به وسیله نرم‌افزار Graphpad Prism (GraphPad Software, San Diego, CA) انجام شد. داده‌های مربوط به بقاء نمونه‌ها با استفاده از نمودارهایKaplen-Meyer  رسم و با استفاده از تست log rank آنالیز شدند. میزان p.value کمتر از ۰/05 درصد در نظر گرفته شد.
نتایج: میزان کشندگی قارچ R. arrhizus در لارو حشره و موش‌های تلقیح شده بیشتر از  R. microsporusبوده است. تفاوت بیماری‌زایی در دو واریته R. arrhizus معنادار نبود. میزان مرگ و میر ارتباطی با منبع جداسازی نداشته و در میان سویه‌های مربوط به یک گونه متغیر بودند. تولید سم باکتری همزیست در گونه R. microsporus، بر میزان مرگ و میر تاثیری نداشت. مرگ و میر در دو نوع مدل آزمایشگاهی یک الگوی مشابه را نشان می‌دهد.
نتیجه‌گیری: با توجه به بروز مرگ و میر در نمونه‌هایی با منبع محیطی، چنین استنباط می‌گردد که این گروه از قارچ‌ها ماهیت فرصت طلب داشته، در شرایط مساعد قادر به ایجاد بیماری در افراد مستعد می‌باشند. مدل آزمایشگاهی لارو حشره نتایج قابل قبولی را در مقایسه با مدل حیوانی بدست می‌دهد.
متن کامل [PDF 984 kb]   (598 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1180 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قارچ شناسی
دریافت: 1399/11/22 | پذیرش: 1400/2/12 | انتشار: 1400/6/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.