چکیده: (2461 مشاهده)
مقدمه: عملکرد خانواده به وسیله اشتغال همزمان زوج دستخوش تغییراتی شده و مشکلات خاصی را برای خانواده و زوجین به همراه میآورد. از جمله ابعادی که در عملکرد خانواده زوج شاغل بهشدت تحت تأثیر قرار میگیرد، بُعد سلامتی است. هدف پژوهش حاضر، استخراج تجارب زیسته زوجهای شاغل از بُعد سلامتی عملکرد خانواده بود.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. طی این مطالعه، پژوهشگران با بهرهگیری از نمونهگیری گلوله برفی، 12 زوج شاغل دارای رضایت زناشویی و 12 زوج شاغل دارای تعارض را با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب کرده و مورد مصاحبه قرار دادند. مصاحبهها با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر که دارای ماهیت تیمی بوده و در پدیدارشناسی تفسیری مرسوم است، مورد تحلیل قرار گرفتند. برای عملیات ذکر شده از نرمافزار MAXQDA12 نیز استفاده شد.
نتایج: تحلیل دادههای حاصل از مصاحبهها منجر به شناسایی 2 درون مایه اصلیِ شامل عملکرد سالم (با درون مایه های فرعی: کارکردهای روانشناختی زنان شاغل، کارکردهای روانشناختی زوج شاغل، کارکردهای اجتماعی زنان شاغل، کارکردهای اجتماعی زوج شاغل و سلامت معنوی) و عملکرد ناسالم (با درون مایه های فرعی: آسیبهای جسمانی، آسیبهای روانشناختی، آسیبهای اجتماعی، آسیبهای معنوی) شد.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که اشتغال همزمان زوج، تأثیری دو سویه بر سلامتی آنان دارد. در سویه منفی، این امر کلیت سلامت جسمانی، روانشناختی، اجتماعی و معنوی زوج را به خطر میاندازد. در سویه مثبت، مطلوبیت شرایط شغلی، ادراکات و نگرشهای زوجی بیشترین تأثیر را بر سلامتی بهعنوان یکی از ابعاد مهم عملکرد خانواده زوجهای شاغل دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1398/7/6 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1398/12/3