مقدمه: ندولهای تیروئید از یافتههای متداول در بزرگسالان میباشد. معمولاً برای افتراق ضایعات خوشخیم از بدخیم از بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف استفاده میشود. استفاده از یک روش غیرتهاجمی برای تعیین احتمال بدخیمی ندول بسیار مطلوب است. سیستم داده و گزارشدهی تصویربرداری تیروئید ارائه شده است تا با بررسی خصوصیات سونوگرافی از انجام FNABهای اضافی جلوگیری شود و مدیریت بیماران بهینه گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان پایبندی گزارشهای رادیولوژیستها در استان فارس به این سیستم گزارشدهی، پس از گذشت حدود 10 سال از معرفی آن است.
روش بررسی: در این مطالعه گذشتهنگر گزارش سونوگرافی بیمارانی که برای انجام بیوپسی به بیمارستان دانشگاه ارجاع شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. گزارشها از لحاظ بیان ترکیب، اکوژنیسیتی، شکل، حاشیه، کانونهای اکوژنیک و سایز ندول ارزیابی و نمرهدهی شدند. چنانچه در گزارشات به هر یک از موارد فوق اشاره شده بود به آن نمره یک تعلق میگرفت. جهت آنالیز دادهها و محاسبه انحراف معیار از نرمافزار آماریversion 15 SPSS استفاده گردید.
نتایج: گزارش سونوگرافی 111 از 250 بیماری که برای انجام بیوپسی به بیمارستان مراجعه کرده بودند مورد ارزیابی و نمرهدهی قرار گرفت. نمره میانگین گزارشهای سونوگرافی از پنج، 86/.±2/63 بود. درصد پایبندی گزارشهای سونوگرافی به بیان پنج مورد نخست 17/25±52/61 بود. کانونهای اکوژنیک هم بررسی شدند، که در حدود 81% موارد به آنها اشاره شده بود.
نتیجهگیری: بهطور کلی میزان پایبندی گزارشات سونوگرافی به سیستم داده و گزارشدهی تصویربرداری تیروئید، 57/34% بود. قطعاً میتوان میزان پایبندی را با آموزش رادیولوژیستها بهبود بخشید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1397/12/12 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10