محمدی سیدموسی الرضا، موسوی سید عبدالمجید. بررسی اثر عصاره آبی زرشک سیاه (Berberis integerrima) بر کبدچرب و میزان تریگلیسیرید خون. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (1) :1141-1149
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4718-fa.html
چکیده: (23276 مشاهده)
مقدمه: امروزه افزایش چربی خون و کبد چرب یک معضل شایع شهرنشینی محسوب می گردد.گیاهان دارویی با توجه به اثرات مفید دارویی جایگاه ویژهای درسلامت جوامع دارند. لذا این مطالعه بهمنظور تاثیر عصاره زرشک سیاه Berberis integerrima بر میزان تری گلیسیرید خون و بهبود کبد چرب انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه تحقیقی از نوع مداخلهای در بازه زمانی فروردین 95 تا فروردین 96، روی 188 بیمار دارای هیپرتری گلیسیریدمی (108 مرد، 80 زن) با گستره سنی 70-20 سال و 21 بیمارکه دارای عارضه کبد چرب بودند، انجام شد. بیماران به مدت 45 تا 60 روز بدون تغییر در رژیم غذایی، فعالیت ورزشی و مصرف هرگونه داروی پایینآورنده چربی خون هر شب قبل از خواب 250-200 میلی لیتر از عصاره آبی زرشک تازه استفاده کردند. پس از 60 روز میزان تریگلیسیرید از طریق آزمایش خون و کبد چرب از طریق سونوگرافی ارزیابی شد. از نرمافزارspss Inc., Chicago, IL; version 16 و آزمونهای آماری t-test و Wilcoxon جهت آنالیز نتایج استفاده و مقادیر (P < 0.05) معنادار در نظرگرفته شد
نتایج: میزان تریگلیسیرید خون در مردان قبل وبعد از مصرف عصاره آبی زرشک بهترتیب 34 ±292 میلیگرم در دسیلیتر و 31 ±200 میلیگرم در دسیلیتر بود در حالیکه در زنان قبل وبعد از مصرف آب زرشک بهترتیب 31 ±258 میلیگرم در دسیلیتر و 30 ±175 میلیگرم در دسیلیتر بود که کاهش معناداری درهردو جنس نشان داد (05/0(P= . از 21 بیمار دارای کبد چرب پس از مصرف آب زرشک، 6 مورد دارای درجه II که به درجه I و 15 مورد درجه I به حالت نرمال تغییر وضعیت دادند (05/0p=).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاضر عصاره زرشک سیاه کاهش معناداری درچربی خون و بهبود کبد چرب ایجاد میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
غدد و متابولیسم دریافت: 1397/7/16 | پذیرش: 1397/9/10 | انتشار: 1398/2/23