مقدمه: افزایش کلسترول پلاسما به واسطه القاء تنش اکسیداتیو موجب آسیبهای کبدی میگردد. بررسیهای متعددی پیرامون اثر گیاه زالزالک بر کاهش لیپیدها و آترواسکلروز انجام گرفته است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی آثار عصاره هیدروالکلی میوه زالزالک و آتورواستاتین بر تغییرات پروفایل لیپیدی سرم و تنش اکسیداتیو ناشی از هیپرکلسترولمی در بافت کبد موشهای صحرایی ماده بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 42 موش صحرایی ماده به 7 گروه شامل شاهد، هیپرکلسترولمی ناشی از رژیم غذایی غنی از کلسترول، هیپرکلسترولمی + عصاره زالزالک (200 میلیگرم بر کیلوگرم روزانه، خوراکی)، هیپرکلسترولمی + عصاره زالزالک (400 میلیگرم بر کیلوگرم روزانه، خوراکی)، هیپرکلسترولمی + آتورواستاتین (10 میلیگرم بر کیلوگرم روزانه، خوراکی)، عصاره زالزالک (200 میلیگرم بر کیلوگرم روزانه، خوراکی) و آتورواستاتین (10 میلیگرم بر کیلوگرم روزانه، خوراکی) تقسیم شدند. پس از 30 روز، نمونههای خونی و بافت کبد جهت ارزیابیهای بیوشیمیایی و بافتشناسی جمعآوری شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه و توکی در نرم افزار SPSS نسخه 19ارزیابی شدند.
نتایج: هیپرکلسترولمی به طور معنیداری سبب افزایش سطوح چربی سرم، آنزیمهای کبدی و مالوندیآلدئید در بافت کبد و کاهش میزان ظرفیت آنتیاکسیدانت تام و آنزیم کاتالاز کبدی در مقایسه با گروه شاهد گردید. همچنین، هیپرکلسترولمی موجب افزایش معنیدار قطر هپاتوسیتها و هسته آنها و بروز التهاب و نکروز سلولی در بافت کبد گردید. تجویز عصاره زالزالک و آتورواستاین به طور معنیداری این فراسنجهها را نسبت به گروه هیپرکلسترولمی بهبود بخشید.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد عصاره میوه زالزالک مقابل آسیبهای کبدی در موشهای صحرایی ماده هیپرکلسترولمیک نقش محافظتی دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1396/7/29 | پذیرش: 1396/9/11 | انتشار: 1397/2/18