دوره 25، شماره 11 - ( بهمن 1396 )                   جلد 25 شماره 11 صفحات 864-853 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (7186 مشاهده)
مقدمه: اسانس و ترکیبات گیاهی از خواص ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و ضدتوموری بالایی برخوردار هستند، اما استفاده از آنها به صورت سنتی با چالش­های جدی روبرو است. یکی از استراتژی­های دارویی مطرح برای غلبه بر این مشکلات، نانوحامل‌های لیپوزومی است. در این مطالعه سامانه لیپوزومی آهسته رهش حاوی اسانس نعناع فلفلی به منظور بهبود شاخصه­های ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد توموری اسانس تهیه شده ­است.
روش بررسی: وزیکول­های لیپوزومی با استفاده از فسفاتیدیل کولین (80%) و کلسترول (20%) و با روش فیلم نازک تهیه شدند. اسانس نعناع فلفلی به روش غیرفعال درون لیپوزوم­ها بارگذاری شد. بررسی شاخصه­های فیزیکوشیمیایی آن‌ها با استفاده از دستگاه‌های زتا سایزر، FTIR، SEM انجام شد و در پایان میزان رهایش اسانس در دمای oC 37 محاسبه گردید.
نتایج: وزیکول­های لیپوزومی حاوی اسانس نعناع فلفلی با اندازه nm 39/13 ± 247، 7/2 ± 38/61 درصد میزان راندمان انکپسولاسیون، پتانسیل زتا 74/0  54/34- میلی‌ولت و شاخص پراکندگی (polydispersity index) 01/0 ± 32/0 می­باشد. رهایش اسانس در این نانوسامانه کنترل شده است و بررسی FTIR و SEM، نشان می‌دهد که اسانس و نانوسامانه برهمکنشی نداشته­اند و ذرات آن ساختاری کروی دارند.
نتیجه‏گیری: در پژوهش حاضر اسانس نعناع فلفلی درون حامل‌های لیپوزومی بارگذاری شد و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی ضمن تایید آهسته رهش بودن سامانه، نشان میدهد که این نانوسامانه آنیونی، بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی اسانس، سبب افزایش پایداری آن شده است. بدین ترتیب نانو حامل لیپوزومی می‌تواند بعنوان حاملی مناسب و دارای پتانسیل برای اسانس باشد.
متن کامل [PDF 817 kb]   (2631 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1396/6/9 | پذیرش: 1396/8/13 | انتشار: 1396/12/15

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.