چکیده: (7186 مشاهده)
مقدمه: اسانس و ترکیبات گیاهی از خواص ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ضدتوموری بالایی برخوردار هستند، اما استفاده از آنها به صورت سنتی با چالشهای جدی روبرو است. یکی از استراتژیهای دارویی مطرح برای غلبه بر این مشکلات، نانوحاملهای لیپوزومی است. در این مطالعه سامانه لیپوزومی آهسته رهش حاوی اسانس نعناع فلفلی به منظور بهبود شاخصههای ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد توموری اسانس تهیه شده است.
روش بررسی: وزیکولهای لیپوزومی با استفاده از فسفاتیدیل کولین (80%) و کلسترول (20%) و با روش فیلم نازک تهیه شدند. اسانس نعناع فلفلی به روش غیرفعال درون لیپوزومها بارگذاری شد. بررسی شاخصههای فیزیکوشیمیایی آنها با استفاده از دستگاههای زتا سایزر، FTIR، SEM انجام شد و در پایان میزان رهایش اسانس در دمای oC 37 محاسبه گردید.
نتایج: وزیکولهای لیپوزومی حاوی اسانس نعناع فلفلی با اندازه nm 39/13 ± 247، 7/2 ± 38/61 درصد میزان راندمان انکپسولاسیون، پتانسیل زتا 74/0 54/34- میلیولت و شاخص پراکندگی (polydispersity index) 01/0 ± 32/0 میباشد. رهایش اسانس در این نانوسامانه کنترل شده است و بررسی FTIR و SEM، نشان میدهد که اسانس و نانوسامانه برهمکنشی نداشتهاند و ذرات آن ساختاری کروی دارند.
نتیجهگیری: در پژوهش حاضر اسانس نعناع فلفلی درون حاملهای لیپوزومی بارگذاری شد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی ضمن تایید آهسته رهش بودن سامانه، نشان میدهد که این نانوسامانه آنیونی، بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی اسانس، سبب افزایش پایداری آن شده است. بدین ترتیب نانو حامل لیپوزومی میتواند بعنوان حاملی مناسب و دارای پتانسیل برای اسانس باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1396/6/9 | پذیرش: 1396/8/13 | انتشار: 1396/12/15