دوره 24، شماره 11 - ( بهمن 1395 )                   جلد 24 شماره 11 صفحات 937-924 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (7600 مشاهده)

مقدمه: نانوذرات فلزی یکی از مواد ضدباکتریایی هستند که در میان آن‌ها نانوذرات MgO و Fe2O3 نسبت به سایر نانوذرات، سمیت کمتری بر سلول‌های پستانداران دارند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر نانوذرات اکسید آهن و اکسید منیزیم به صورت ترکیبی و دستیابی به ترکیب بهینه دو نانوذره در مهار رشد دو باکتری Staphylococcus aureus و coli Escherichia در آبمیوه است.

روش بررسی: در این پژوهش تجربی و آزمایشگاهی اثر ضدباکتریایی ترکیب نانوذرات MgO و Fe2O3 بر باکتری‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکو‌س اورئوس در محیط مایع ارزیابی و سپس اثر آن‌ها به‌صورت توأم در آبمیوه‌ های هویج، انار و سیب به‌صورت جداگانه به روش کلنی کانت بررسی شد. همچنین از میکروسکوپ الکترونی برای بررسی تغییرات مورفولوژیک استافیلوکوکو‌س اورئوس  و اشریشیاکلی پس از تیمار ضد میکروبی استفاده شد، سپس داده ها با استفاده از آزمون آماری One Way Annova تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد در محیط مایع، این نانوذرات باعث کاهش رشد هردو باکتری می‌شوند. مناسب‌ترین ترکیب ضدباکتریایی این دو نانوذره Fe2O3 0/5+ MgO 1/5 بود؛ حساسیت استافیلوکوکو‌س اورئوس نسبت به اشریشیاکلی در برابر نانوذرات بیشتر بود. یافته‌های پژوهش در مورد آبمیوه‌ ها نشان داد که اثر ترکیبی دو نانوذره باعث کاهش رشد دو باکتری می‌شود. اثر ترکیبی از نانوذرات اکسید آهن و اکسید منیزیم باعث تخریب غشای سلولی و در نتیجه نشت محتویات داخل سلولی و در نهایت مرگ سلول‌های باکتریایی می‌شود.

نتیجه‌گیری: نانوذرات اکسید آهن و اکسید منیزیم در غلظت­های مجاز، اثر قابل‌ توجهی بر باکتری‌ های اشریشیاکلی و استافیلوکوکو‌س اورئوس دارند.

متن کامل [PDF 1033 kb]   (3212 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1395/6/7 | پذیرش: 1395/9/20 | انتشار: 1396/2/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.