مقدمه: سن بالا احتمال بروز همزمان استئوپروز و پرفشاری خون را بالا میبرد. نشان داده شده که داروهای کنترل فشارخون میتوانند بر متابولیسم استخوان تاثیرگذار باشند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر داروهای کنترل فشارخون بر تراکم استخوان فکین در مردان بالای 50 سال با استفاده از CBCT انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه کراس سکشنال تحلیلی بر اساس معیارهای ورود و خروج، 174 تصویر CBCT متعلق به مردان بالای 50 سال مورد بررسی قرار گرفت. این تصاویر بر اساس سابقه مصرف داروی کنترل فشارخون توسط بیمار، در سه گروه کنترل (عدم ابتلا به پرفشاری خون)، مصرف کننده داروهای بتابلوکر (حداقل 5 سال) و مصرف کننده داروهای بلوک کننده کانال کلسیم (حداقل 5 سال) قرار گرفتند. تراکم استخوان هر یک از فکین در 4 ناحیه با استفاده از CBCT تعیین شد و میانگین این چهار مقدار به عنوان متوسط تراکم استخوان فک مربوط، منظور گردید. جهت مقایسه میانگینها از آنالیز One- Way ANOVA و تحلیل تعقیبی Tukey استفاده شد.
نتایج: در فک بالا، میانگین دانسیته تمام نواحی به جز ناحیه اینسایزور، در گروه مصرف کننده بتابلوکر به طور معنیداری بیش از گروه کنترل بود. در فک پایین تفاوت بین دو گروه فوقالذکر، تنها در مورد دانسیته کل فک پایین از نظر آماری معنیدار بود. در هیچ یک از نواحی دو فک، بین گروه کنترل و گروه مصرف کننده داروهای بلوک کننده کانال کلسیم اختلاف آماری معنیداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: ممکن است جهت درمان بیماران دچار پرفشاری خون در خطر استئوپروز، داروهای بتابلوکر بر داروهای بلوک کننده کانال کلسیم ارجح باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |