مقدمه: نظر به اینکه موکوزیت دهانی ناشی از شیمی درمانی عارضهای دردناک و ناراحتکننده است و روی کیفیت زندگی بیمار و تحمل بیمار برای ادامه درمان تاثیر میگذارد، لذا درمان این مشکل حائز اهمیت میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر دهانشویه بره موم در درمان موکوزیت ناشی از شیمی درمانی صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دوسو کور بود که روی 40 نفر بیمار بالغ تحت شیمی درمانی در بخش خون و انکولوژی بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد. این تعداد بیمار به طور تصادفی به دو گروه مورد و شاهد 20 نفره تقسیم شدند. در گروه مورد دهانشویه بره موم(شرکت سورن تک توس مشهد، عصاره 30% ) و در گروه کنترل دهانشویه پلاسبو، یک پیمانه 3 بار در روز از زمان تشخیص موکوزیت به مدت هفت روز داده شد و grade موکوزیت و وسعت زخم در روز اول، سوم و هفتم ثبت شدند. دادههای جمعآوری شده توسط نرمافزار SPSS 17 و با آزمونهای Friedman و Mann –whitaney و Wilcoxon W آنالیز شدند.
نتایج: یافتهها نشان داد که در روز سوم و هفتم در مقایسه دو گروه مورد و شاهد درجه موکوزیت و وسعت زخم در بین دو گروه تفاوت معنیداری داشتند. بر اساس تست Friedman در گروه کنترل و مورد، وسعت زخم و درجه موکوزیت در سه بازه زمانی تفاوت معنیداری داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل به نظر میرسد دهانشویه بره موم در درمان موکوزیت نقش بسیار موثری داشته و به عنوان دارویی مناسب جهت رفع علائم موکوزیت و کاهش زخمهای دهانی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |