مقدمه: تاموکسیفن یک داروی غیراستروئیدی است که به طور عمده در درمان سرطان پستان و همچنین برای تحریک تخمکگذاری و درمان نازایی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اتصال تاموکسیفن به رسپتورهای استروژن و امکان نقش استروژنها در اسپرماتوژنز، هدف از برسی حاضر، مطالعه اسپرماتوژنز و بررسی هیستولوژیک مجاری منیساز در موشهای بالغی است که مادران آنها طی دوره حاملگی تاموکسیفن دریافت کرده است.
روش بررسی: در این بررسی 30 سر موش ماده و 15سر موش نر از نژاد NMRI، برای عمل جفتگیری انتخاب شدند. از روز 13 حاملگی، به مدت هفت روز، موشهای گروه تجربی، داروی تاموکسیفن را با دوز mg/kg 5 به صورت داخل صفاقی دریافت کردند و به موشهای گروه کنترل نرمال سالین تجویز گردید. بعد از زایمان موشهای مورد مطالعه، نوزادان نر را جدا کرده و تحت مراقبت در شرایط استاندارد قرارگرفتند. پس از رسیدن به سن بلوغ(8-6 هفتگی) موشهای بالغ با روش جابجائی گردنی کشته شدند و برای بررسی اسپرماتوژنز، بیضهها را از شکم خارج کرده و پس از طی مراحل روتین بافتی، با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند.
نتایج: مطالعات هیستولوژِیک نشان داد که تعداد سلولهای اسپرماتوژنیک و سرتولی در لولههای منیساز در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنیداری داشتند ولی تفاوتی در تعداد سلولهای لایدیگ در دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که، تجویز تاموکسیفن طی دوره تکاملی، میتواند باعث تغییرات هیستولوژیک در لولههای منیساز گردد و در نتیجه منجر به ناباروری در موش نر گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |