مقدمه: آفلاتوکسین مهمترین مایکوتوکسین است و میتواند وارد دستگاه تولید مثلی حیوان یا انسان شده و مشکلاتی را در رابطه با کیفیت اسپرم و کاهش توان باروری به وجود آورد. هدف از این تحقیق ارزیابی تأثیرات آفلاتوکسین بر ساختار بافت بیضه و ویژگیهای اسپرم و تعیین نوع سلول مورد هدف در اسپرماتوژنز و میزان تستسترون سرم خون و قدرت باروری است.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 40 قطعه موش سوری نر بالغ به چهار گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. گروههای آزمون دوزهای 100، 350، 700 میکروگرم بر کیلوگرم از آفلاتوکسین B1 را روزانه به روش گاواژ دریافت کردند. بعد از گذشت 45 روز موشها بعد از بیهوشی به روش جابجایی گردن کشته شده و نمونههای اسپرم به منظور ارزیابی پارامترهای اسپرم و انجام لقاح داخل آزمایشگاهی از دم اپیدیدیم جمعآوری شدند.
نتایج: تحلیل پارامترهای اسپرم نشان داد که تحرک اسپرم بهطور مشخصی در سه گروه آفلاتوکسینی در مقایسه با کنترل کاهش یافت. همچنین درصد اسپرمهایی با DNA معیوب و هسته نابالغ بطور معنیداری در سه گروه آفلاتوکسین افزایش یافت (P<0.05). نتایج لقاح داخل آزمایشگاهی نیز نشان داد که آفلاتوکسین باعث کاهش معنیدار پتانسیل باروری اسپرم، روند رشد جنینی قبل از
لانهگزینی، کیفیت جنینها و نیز درصد جنینهای دو سلولی و بلاستوسیستها در مقایسه با گروه کنترل شده است. درصد جنینهای متوقف شده با لیز و فراگمانتاسیون بالا بهطور معنیداری در هر سه گروه آفلاتوکسین افزایش یافت(P<0.05) .
نتیجهگیری: بهطورکلی نتایج حاصله از تحقیق گویای این مطلب است که آفلاتوکسین سمیت بیضه را با تأثیر مستقیم بر کیفیت اسپرم و قدرت باروری در حالت وابسته به دوز القاء میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |