مقدمه: ریزوم گیاه شیرینبیان(Licorice) در طب سنتی برای درمان اختلالات گوارشی نظیر زخم معده و رفع گرفتگی روده مورد استفاده فراوانی قرار گرفته است. در تحقیق حاضر تأثیر عصاره آبی و الکلی ریزوم شیرین بیان بر حرکات کولون ایزوله موش صحرایی نر مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش بررسی: موشهای صحرایی نر بالغ ابتدا توسط اتیل اتر بیهوش شدند، بافت کولون آنها جدا و به قطعات 1 سانتیمتری تقسیم شدند. قطعات به ترانسدیوسر نیرو به صورت طولی آویزان و به درون حمامهای بافتی محتوی محلول تیرود اکسیژنه 37 درجه سانتیگراد و 4/7pH= فرو برده شد. فعالیت مکانیکی قطعات توسط دستگاه پاورلب در حالت پایه، در پاسخ به داروی L-NAME
(4-10 مولار)، استیل کولین(5-10×4 مولار) و آتروپین(5-10 مولار) در حضور و عدم حضور عصاره ریزوم شیرین بیان(036/0 میلیگرم بر میلیلیتر)، ثبت گردید. همچنین فعالیت مکانیکی قطعات گروه کنترل در شرایط مشابه با حلال عصاره(اتانول 70 درصد) ثبت شد.
نتایج: در حضور عصاره آبی الکلی ریزوم شیرین بیان، فعالیت مکانیکی بافت در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری داشت(05/0 P≤). همچنین کاهش معنیداری در فعالیت مکانیکی بافت در گروه آزمایش در حضور توأم عصاره و استیل کولین در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد؛ در حالی که فعالیت مکانیکی بافت در حضور توأم عصاره و آتروپین و همچنین عصاره و L-NAME بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که عصاره آبی- الکلی ریزوم شیرین بیان دارای اثر تعدیل کنندگی بر حرکات کولون است که احتمالاً این اثر مستقل از سیستمهای نیتررژیک و کولینرژیک است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |