مقدمه: زعفران در طب سنتی کاربردهایی همچون ضد اسپاسم و آرام بخشی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی خواص ضد ملانوژنز و آنتیاکسیدان یکی از ترکیبات مؤثره زعفران(کروسین) بر روی دودمان سلولی ملانومای موشی B16F10 است.
روش بررسی: در انجام این پژوهش تجربی آزمایشگاهی، سلولهای ملانومایی از بانک سلولی پاستور تهیه، در محیط کشت دارای 10% سرم جنین گاوی همراه 1% آنتیبیوتیک در 37 درجه سانتیگراد کشت شدند. درصد بقاء سلولی پس از تیمار با غلظتهای کروسین(16، 8، 4، 2، 1 میکروگرم بر میلیلیتر) ارزیابی و اثرات مهاری کروسین بر ملانوژنز توسط آزمون تیروزیناز قارچی، تیروزیناز سلولی، سنتز ملانین و اثر آنتیاکسیدانی توسط روش فلوریمتری اندازهگیری شد. دادههای کمی توسط آزمون ANOVA، آزمون Tukey در سطح 05/0 p< تحلیل شدند.
نتایج: یافتهها نشان داد غلظتهای 1 تا 16 میکروگرم کروسین سمیت چشمگیری بر سلولهای ملانومایی نداشت، بهعلاوه فعالیت تیروزیناز قارچی(001/0 p≤)، فعالیت تیروزیناز سلولی و محتوای ملانین در یک روش وابسته به دوز در سلولهای B16F10 کاهش یافت. کاهش رادیکال آزاد در سلولهای ملانومایی تیمار شده نشان داد این ترکیب در غلظتهای 4 و 8 میکروگرم و در غلظت 16 میکروگرم معنیدار هستند و دارای ظرفیت آنتیاکسیدانی است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که کروسین به عنوان عامل مهارکننده ملانوژنز در سلولهای B16F10 مطرح بوده و میتواند به عنوان یک ترکیب سفیدکننده پوستی پیشنهاد شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |