مقدمه: زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که تقریباً 60% نوزادان ترم و 80% نوزادان پره ترم به آن مبتلا میشوند. تغذیه مطلوب یکی ازمهمترین فاکتورها در یک بارداری سالم محسوب میشودکه با سلامت مادران ، میزان بروز شکایات مربوط به بارداری، رشد و نموجنین وخطرات حین زایمان ارتباط مستقیم دارد. در میان عوام مساله تاثیر تغذیه مادر بر زردی نوزادان مطرح است و از قدیم بر این باورند که مصرف غذاهای با طبیعت گرم شانس ایجاد زردی را درنوزادان این مادران بالا میبرد. تا کنون تحقیقات علمی جامعی درجهت تعیین صحت وسقم این موضوع انجام نشده است لذا هدف از انجام این پژوهش مقایسه سطح بیلیروبین توتال نوزادان براساس تغذیه مادران با طبیعت گرم و سرد میباشد.
روش بررسی: دراین مطالعه مقطعی که در سال 1392 در بیمارستان حافظ وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت تعداد 180 مادر با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج از طریق تکمیل فرم جمع آوری اطلاعات و پرسشنامه غذایی مورد بررسی قرار گرفتند. از نوزادان آزمایش خون جهت بیلیروبین و آزمایشاتی جهت بررسی همولیز در بدو تولد چک گردید. سپس اطلاعات به دست آمده به وسیله آزمونهای غیرپارامتری، اندازهگیری مکرر و ضریب همبستگی اسپیرمن با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: میانگین بیلیروبین روز پنجم با مجموع غذاهای گرم و سرد رابطه معنیداری نداشت. ولی در بعضی غذاها به صورت انفرادی همبستگی مستقیم و معنیدار بود.
نتیجهگیری: بر خلاف عقاید عامه مردم غذاها به صرف گرم بودن باعث افزایش سطح بیلیروبین در نوزادان نمیشوند. بلکه دلیل افزایش بیلیروبین با مصرف بیشتر بعضی از غذاهای گرم و یا سرد ممکن است ناشی از افزایش سیکل انتروهپاتیک به دنبال کاهش حرکات روده باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |