رضوانی محمد ابراهیم، میرجلیلی اقدس، دشتی رحمت آبادی محمد حسین، طالبی علیرضا. اثر عصاره آبی شیرین بیان و ویتامین C بر اختلالات حرکتی ناشی از آکریل آمید در موش صحرایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (5) :1567-1576
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2890-fa.html
چکیده: (6338 مشاهده)
مقدمه: آکریلآمید ترکیبی است که در هنگام سرخ کردن مواد غذایی کربوهیدرات در دمای بالا تولید میشود. از آنجایی که سمیت عصبی این ترکیب به اثبات رسیده است، در این مطالعه به بررسی اثر محافظتی عصاره ریشه شیرین بیان و ویتامینC بر اثرات توکسیک آکریل آمید بر کاهش وزن و رفتارهای حرکتی موش صحرایی پرداخته شده است.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار 28 روزه به پنج گروه هشت تایی شامل گروه کنترل، آکریل آمید، آکریل آمید با ویتامین C، آکریل آمید با عصاره شیرین بیان و گروه توأم آکریل آمید با ویتامین C و عصاره شیرین بیان تقسیم شدند. تیمار تا 6 هفته ادامه یافت. سپس، شاخصهای رفتار حرکتی با آزمون اختصاصی محیط باز(Open field) سنجیده شد. دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (One-way ANOVA) و پس آزمون Tukey تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که فعالیت حرکتی درگروه دریافتکننده توأم ویتامین C و عصاره شیرین بیان نسبت به گروه آکریل آمید به طور معنیداری افزایش یافته است. در حالی که ویتامین C و شیرینبیان به تنهایی تغییر معنیداری در فعالیت حرکتی حیوانات ایجاد نکردند. به علاوه، تیمار توأم حیوانات با ویتامین C و عصاره شیرینبیان، مهار وزنگیری ناشی از آکریلآمید را به طور معنیداری کاهش داد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف توأم شیرین بیان و ویتامین C میتواند اثرات سوء ناشی از آکریلآمید بر اختلال حرکتی و وزنگیری را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1393/5/5 | پذیرش: 1393/7/14 | انتشار: 1393/9/10